Başhekim Sendika Şube Başkanı Olursa Adalet Beklemeyin!

Başhekim Sendika Şube Başkanı Olursa Adalet Beklemeyin!

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Konya’da Sağlık Sen Şube Başkanlığına bir Başhekimin seçilmesi üzerine, “Başhekim sendika şube başkanı olursa adalet aramayın” açıklamasında bulundu.

Konya Sağlık Sen Şube Başkanlığı’nın 6. Olağan kongresinde Sarayönü devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay’ın Sağlık Sen Konya Şube Başkanı seçilmesinin söz konusu hastane idaresinin bağımsız olamayacağını gösterdiğini belirten Taşkın, diğer sendikaların hiçbir toplantısına katılmayan siyasilerin kongreye katılmasının yanlış olduğunu ve personele yönelik bir algı oluşturulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Konya’da bir hastane Başhekiminin Sağlık Sen Şube Başkanı seçilmesi çok önemli bir olay olmasına rağmen basın da dikkati çekecek şekilde yer almayarak gizlendi. Başhekim, yataklı tedavi kurumunda İta Amiridir ve yönetim ona bağlıdır. Hastanenin idari işleri, ihale ve sağlık hizmetleri Başhekimin kontrolündedir. Sağlık Sen Şube Başkanı olan bir Başhekim, diğer sendika üyelerine karşı tarafsız olabilecek mi? Onların idari işlemleri hakkaniyetle yürütülecek mi? Onlara baskı yapılmayacak mı? Hastanenin tüm iş ve işlemlerinde adaletli olabilecek mi? Bu soruların cevabını önümüzdeki günlerde alacağız.

Anayasanın 51 inci maddesinin birinci fıkrasında kamu çalışanlarının sendika kurma ve herhangi bir sendikaya üye olma hakkı güvenceye alınmıştır. Anayasa’nın aynı maddesinde sendika kurma hakkının; milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlak ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerine dayanılarak kanunla sınırlanabileceği öngörülmüştür. Anayasa’nın aynı maddesinin beşinci fıkrasında işçiler dışındaki kamu görevlilerinin “… istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenleri.” Yani üye olma hakkının kapsamının daraltılabileceği, sınırlandırılabileceği veya yasaklanabileceği şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Sağlık hizmeti veren yataklı tedavi kurumunda çalışma düzeninin sağlanması, tarafsızlık, hakkaniyet, adalet, hiyerarşik düzenin korunması ve sağlanması, idareyi en iyi şekilde temsil etme, kurum menfaatlerinin öncelikli olarak sağlanması ve korunmasına yönelik tedbirlerin alınması, sağlık hizmeti sunan kurumun diğer hizmet gereklerinin dikkate alınması ve disiplin gibi önemli kriterler dikkate alınarak, bu kriterlerin zafiyete uğratılmaması açısından en üst idarecinin bir sendikanın şube başkanı seçilmesi yasaklanabilir. Kanunla yasaklanmamış olsa bile hizmetin gereği olarak etik değildir. Dolayısıyla Başhekim hangi gerekçelerle aday olmuştur veya kimler, hangi gerekçelerle Başhekimi aday göstererek şube başkanı seçilmesini sağlamıştır, bu konular gizli ve şaşırtıcıdır!

Sendika Şube Başkanı seçilen Başhekim, yürüttüğü kamu görevini hakkaniyet, liyakat ve adalet ilkelerini dikkate alarak görev yapabilecek midir? Personelin ve kurumun özlük, ekonomik, sosyal hak ve menfaatlerini koruma, geliştirme ve sağlanmasında ne dereceye kadar etkili olabilecektir? Personelin sorunlarının çözümünde adaletli davranabilecek midir? Bunları birlikte değerlendirdiğimizde yürütülen hizmetin niteliği dikkate alınarak hastane idarecilerinin sendika üyesi olmamaları için düzenleme yapılması gerektiği çok açık ve nettir. Bu konu da bir yasaklama getirilmesi yerinde bir düzenleme olacaktır.“

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.