Ne Zaman Ve Nasıl Uyumalıyız ?

Ne Zaman Ve Nasıl Uyumalıyız ?

KamuAjans.Com-Gündüzün ilk vakitlerinde (kuşluk vaktinde) uyunmaz. Çünkü bu saatte uyumak ahmaklığa, anlayış geriliğine, zeka geriliğine sebep olur.Akşamla yatsı arasında da uyunmaz. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v) yatsıdan önce uyumayı, yatsıdan sonra da dünyevî meseleleri konuşmayı yasaklamıştır.

İkindiden sonra da uyunmaz. Bu vakit de gündüzün sonu olup bu vakitte uyumak da akıl eksikliğine sebep olur.

Müstehab olan, gündüzün ortasında (kaylûle vaktinde) uyumaktır. Çünkü bu vakitte uyumak peygamberlerin ve velilerin ahlâkıdır.

Evde tek başına uyumak yasaklanmıştır.

Uygun olan; abdestli olarak, kıbleye dönerek ve sağ tarafına veya sırt üstü yatarak uyumaktır. Bir kul abdestli olarak uyuduğu zaman ruhu arşa yükselir, gördüğü rüya sadık bir rüya olur ve abdestli yatmanın tesiriyle gece namazına kalkmak kolay olur.

Yüz üstü yatmak doğru değildir. Fakat başka türlü yattığında rahatsız olan, meselâ karnının ağrıyacağından korkan kimse yüz üstü yatabilir.

Yatağın fazla yumuşak olması da uygun değildir.

Sağ yanı üzere ve kıbleye dönerek yatmak müstehabtır. Sağ yanağını sağ elinin içine almalıdır.

Yatarken,”Bismillâhillezî lâ yedurru measmihî şey ün fil ardı velâ fis simâi ve hüves semî’ul alîm” dedikten sonra uyku bastırana kadar tesbih, hamd ve kelime-i tevhid okumalıdır.

Peygamberimiz (s.a.v) buyurdular ki:

“Yatağına yattığında (yatmak için yatağına geldiğinde) Âyet-el kürsîyi sonuna kadar okuyana Allah tarafından bir koruyucu gönderilir ve şeytân o kimseye sabaha kadar yaklaşamaz.”

(Muhammed Alaaddin b. İbni Âbidin, Üç Boyutuyla İslâm, s. 778)


28 Rebiul'ahir 1438, Mevlâna Takvimi  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.