Türk Hekim, 40 Yıllık Metodun Yanlış Sonuç Verdiğini Saptadı

Türk Hekim, 40 Yıllık Metodun Yanlış Sonuç Verdiğini Saptadı

KamuAjans.Com-Kadın-doğum ve kısırlık araştırmalarında 40 yıldır kullanılan ve uygulanacak tedavilerin yararlarının test edildiği metodun yanlış sonuçlar verdiğini saptayan Dr. Bahar Uslu, daha pratik ve doğru sonuçların alınmasını sağlayacak yeni bir metot geliştirdi.

Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uzmanı Bahar Uslu, infertilitede yeni metotlar konusundaki başarıları nedeni ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ndeki Yale Üniversitesine davet edildi. Kısırlık ve tüp bebek tedavisi ile ilgili çalışmalarına ABD’de devam eden Dr. Uslu, kadın-doğum ve kısırlık araştırmalarında 40 yıldır kullanılan; uygulanacak tedavilerin yararlarının test edildiği, tedavi sonrası dişi yumurtasında sağlam ve ölü folikülleri sayma ile ilgili klasik metodun yanlış sonuçlar verdiğini saptadı. Uslu, daha pratik ve daha doğru sonuçların alınmasını sağlayacak alternatif bir metot geliştirdi.

Metodun ilk kez fareler üzerinde denendiği ve “Journal of Ovarian Research” dergisinde yayımlanan çalışma, eski metodun kullanıldığı bütün infertilite araştırmalarını bağlayacak nitelikte.

“Uslu metodu” ismini taşıyacak

Başarılı hekim, ismini taşıyacak çalışması ile ilgili Medimagazin'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Genetik modelli metotların araştırmalarda çokça çalışılmasının bildiğimiz klasik histolojik metotlarla kombine edildiğinde doğru sonuçlar alınabileceğini hep düşünmüşümdür. Bu bilgilerimizden yararlanarak o anda yapmakta olduğum iki farklı deneyde yumurtalıktaki folikülleri ve hücreleri hâlen kullanılmakta olan metot ile saymakta iken aslında canlı olan dişi foliküllerin ölü (atıl-cansız) olarak sayıldığını fark ettim ve eski metodun sakıncaları ve sebeplerini incelemeye başladım.”

Kuramı kabul ettirme aşamasının zorluğuna da değinen Dr. Uslu, “İlk önce Yale’de bölüme sundum, çok güzel tepkiler aldık. Daha sonra Barselona’da tüp bebek araştırmalarının açıklandığı bir programa davet edildik; kabul gördü, bunlardan sonra yayınlama cesaretini bulduk. Burada temel anlatım, canlı dokuda, örneğin; insanda ‘Bazı hücrelerin kaybı, o insanın canlı olmadığı anlamına gelmez.’ esasına dayanıyor.” şeklinde konuştu.



“Tavsiyem, klasik metotların yeni metotlar ile kombine edilerek kullanılmasıdır”

Hirshfield’in 1978 yılından beri kullanılan histoloji metodunun “içinde çok az dahi olsa ölü hücreler barındıran yumurtanın fonksiyonunu kaybettiği ve ölü sayılması gerektiği” şeklinde olduğunu ifade eden Uslu,

“Aslında tam tersi, bölünen hücre potansiyelini barındıran foliküllerin, bir oranda apoptotik hücre barındırsa dahi canlı olarak sayılması şeklinde olmalıdır. Bunu çok basit bir klasik metot ile başarabildik. Hekim arkadaşlara tavsiyem, klasik metotların yeni metotlar ile kombine edilerek kullanılmasıdır.” dedi.

ABD’de yapılan genetik çalışmalarında istatistiksel metotlar kullanıldığını ifade eden Dr. Uslu, görüntü alınmadığı için çektiği fotoğrafların ve yorumladığı dokuların büyük ilgi gördüğünü belirtti.

“Bu branş çift uzmanlık olarak kabul görüyor”

Görev yaptığı bölümde beraber çalışmak için teklifler aldığını dile getiren Uslu, şunları kaydetti:

“Türkiye özellikle tüp bebek, infertilite ve kök hücre çalışmalarında çok iyi yetişen histolog ve embriyolog hekimlerle dünyada iyi bir yere sahip. Burada bu branş çift uzmanlık olarak kabul görüyor ve bilgi birikimi bakımından yalnız pratik değil teorik açıdan da çok değerli bulunuyor.

Tüp bebek uzmanlığı olarak da bilinen ve infertilite tedavisinin neredeyse yüzde 80’ini işin mutfağında yapan bu branşın uzman hekimleri diğer branşlara kıyasla çok hızlı yol alıyor.”

Van’da yaptığı mecburi hizmeti sırasında “Kısırlık ve Androloji Laboratuvarı”nı kuran, 50’den fazla yurt dışı semineri sunan Uslu, 20’den fazla derginin de uluslararası hakemlik ve editörlüğünü yapıyor.

Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uzman Hekimleri Derneği (HEMUD) kurucusu ve başkan yardımcısı olan Uslu, öğrenci ve asistan eğitimleri ile yayıncılık konusunda da çalışmalar yürütüyor 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.