'Tam Gün' Yasasında Değişikliğe Hazırlanılıyor

'Tam Gün' Yasasında Değişikliğe Hazırlanılıyor

KamuAjans.Com-Büyük tartışmalarla çıkan ve kamuda çalışan hekimlerin özel sektörde çalışmasını sınırlayan ‘Tam Gün Yasası’na revizyon geliyor. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Tabipler Odası, sendikalar sözünü söylesin. Önerileri, teklifleri, tartışmaları bekliyoruz” dedi. Hürriyet’e konuşan Demircan şunları söyledi:

HEKİM SAYISI TALEBE YETMİYOR

Tam günde yeni model yolda“YASADAKİ değişikliğin iki nedeni var. Birinci neden, hekim açığımız. Türkiye’deki hekim sayısının OECD ülkeleri arasında en son sırada olması. 10 bin kişiye 180 hekim düşüyor. Beş - altı yılda pratisyen hekim açığını kapatacağız. Ama uzman hekim ihtiyacını kapamak öyle kolay olmayacak, 10 - 15 yılı bulacak. Elimizdeki hekim sayısı, talebe yetmiyor. Sağlık hizmetlerimizi az sayıdaki hekimle en üst düzeyde verebilmek için çalışma şartları üzerinde bir değerlendirme yapmak zorundayız. Sağlık turizminde de bu hekimlerden yararlanmak istiyoruz. Yetiştirdiğimiz insan gücü, üst düzey eğitim almış, tecrübeye sahip hocalarımız, sağlık çalışanlarımız hastanelerimizdeki bu imkânı değerlendirecek ve değerli hale getirecek. YÖK (tıp fakültesi hastaneleri için) ile çalışmaya başladık.

‘TEKLİF, ÖNERİ BEKLİYORUZ’

Henüz, ‘Şu şekilde hareket edeceğiz’ diye alınmış bir kararımız yok. Ama bu çalışmayı yaparken, kamuoyu önüne gündeme getirelim, konuyla ilgili taraflar görüşlerini oluştursunlar. Tabipler Odası, sağlıkla ilgili sendikalar, bu konuda söz söyleme yetkinliğine sahip herkes sözünü söylesin. Türkiye’deki sağlık mekanları ve insan gücünü en iyi şekilde, en verimli şekilde çalıştıracak modelin arayışını başlatmış bulunuyorum. Önerileri, teklifleri, tartışmaları bekliyoruz. Sonra gerekli düzenlemeleri yapalım. Alınmış bir karar yok. Her şey masanın üzerinde ve her şey tartışılır. Geçen süre içerisinde hem ben uygulamaları ilgiyle takip ettim hem de hekim arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmelerde değişik analizler yaptık. Ama şimdi daha geniş ve kapsayıcı olacak inşallah.

2018’DE ADINI KOYARIZ

2018 içinde bunun adını koyarız. Değişikliğin hedefi kamu, vakıf ve özel sağlık sektöründeki bütün insan gücünü, en akılcı şekilde ‘mobilize’ etmek. İlla bir tarafa ağırlık vermek peşinde değiliz. Modeli dönüştürebiliriz, geliştirebiliriz, yeni model üretebiliriz. Biz şimdi tartışma zeminine konuyu çektik, açtık. İlgili taraflarla, tabip odaları, sendikalarla da görüşeceğim. Üniversiteyle zaten görüşüyoruz. Daha da geliştireceğiz. Masaya yatırıp, yapılabilir olanı bulmak ve en doğrusu, en verimlisini üretmek hedefimiz.

MOTİVE ETMEMİŞ OLABİLİRİZ

Sağlık hizmetini verenlerin çok büyük fedakârlıkla çalışmaları gerekiyor. Ama hekim arkadaşları, hizmet verenleri yeterli derecelerde motive edememiş olabiliriz. Bunu da ortadan kaldırmak lazım. Sağlıktaki memnuniyetin, çalışan memnuniyetiyle birlikte at başı gittiğini biliyoruz. Çalışanlardaki memnuniyet oranlarının yükseltilmesinden yanayız. Bu çalışmaları yapıyoruz. Hekimlere karşı yapılmış en ufak olumsuz şeyi kendime karşı yapılmış sayarım. Çalışan arkadaşlarla inşallah çok güzel diyaloglarımız olacak. Biz 600 bin kişiyi aşan bir sağlık takımı, ekibiyiz. Hepimiz birlikte bu milletin hizmetindeyiz. Çok önemli görevler yaptıklarına inanıyorum arkadaşların.”

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ İLE BUZLAR ERİYOR MU?

SON yıllarda Sağlık Bakanlığı Türk Tabipleri Birliği ile temastan kaçınıyordu. Bunu hatırlattığımız Demircan, “Tabip odaları, sendikalarla tüm çalışanlarımız bu takımın üyeleridir. Tabipler Birliği’nin randevu talebi var bizden. Ama biz de çağıracaktık zaten. Bugünlerde görüşmeyi gerçekleştireceğiz. Ülke için herkes farklı düşüncelere sahip olabilir. Ama ülkemizin, milletimizin hizmetinde olduğu sürece farklı meslek örgütleriyle dirsek temasında olabiliriz. Milletin hizmetinde olduğumuz sürece farklı düşünceler bizim zenginliğimizdir. Alternatif çözüm üretme imkanı sunar. Farkılıklarımız o nedenle kaynağımız. Bir bütünün parçalarıyız. Esneme elbette hekimlerin mutluluğunu artıracaktır. Sağlık hizmeti alan da veren de mutlu olmalı” dedi.

Hürriyet 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.