Şiddete Maruz Kalan Sağlık Çalışanlarını İlgilendiren Haber

Şiddete Maruz Kalan Sağlık Çalışanlarını İlgilendiren Haber

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgeyle şiddete maruz kalan sağlık çalışanının ifadesinin yerinde alınması uygulamasına geçildiğini belirtti.

Bir gazetecinin "Sağlıkta şiddeti engellemeye yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?" sorusuna Bakan Koca sağlıkta şiddeti asla tasvip etmediklerini, bununla ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Sağlıkta şiddete yönelik yasa çalışması olduğunu, İçişleri Bakanlığının da 10 gün önce bu konuda genelge yayımladığını ifade eden Koca, 

"Yani bu çerçevede olan düzenlemede şikayete konu olmadan failin yakalanması, bir kamu davası gibi görülerek failin yakalanması, kolluk kuvvetlerince serbest bırakılmayıp, dosyanın savcılık ve başsavcılıkta tekemmül ettikten sonra eğer tutuklanmaysa tutuklanma, serbest bırakılmaysa serbest bırakılmanın ancak o zaman mümkün olabileceğini belirten bir genelge.

Ayrıca sağlık çalışanının da ifadesinin yerinde, hastanede alınmasıyla ilgili bir düzenleme. Fakat bu şiddet olayının asayişle çözülebileceğine inanmıyoruz, 'Şiddet eylem planı' çerçevesinde bir çalışmamız var. Özellikle geçen ay sağlık çalışanlarımızın güvenliği ile ilgili bir çalışma yapıldı ve bu kitapçık dağıtıldı. Bunun dışında hastalarımızın da yerinde bu konuyla değerlendirme yapmaları üzere birimler oluşturuldu. Bu şiddeti doğuran sebeplere de yönelmek gerektiğini bu çerçevede özellikle hasta yoğunluğu, fiziki şartlar, iş yükü dahil olmak üzere bir çalışma içerisindeyiz. İmkanlarımız ölçüsünde bu iş yükünü azaltma noktasında bir çalışma olacak. Bir ay içerisinde yayımlanmış olur." dedi.

Şiddet konusunda ceza kanununda kamu vicdanını rahatlatıcı düzenlemelerin yapılması gerektiğine inandığını ifade eden Bakan Koca, "Sadece sağlıkta şiddet değil, genel şiddetin, gasbın, hırsızlık dahil olmak üzere ceza kanununda kamu vicdanını rahatlatacak bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hedefte biz yapılması gerekeni özellikle sağlık hizmetinin verildiği ortamda hasta ve hekim güvenliğini sağlamak bizim için hedef oluyor olacak. Bu çerçevede iletişimi, hekim iletişimi, sağlık okur yazarlığını, hem fiziki ve iş yükü dahil olmak üzeren bir takım doğuran sebeplerin üzerine eğilme kararlılığımız olacak." diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.