Sağlık Personeli 4 Yıldır Yararlanamıyor

Sağlık Personeli 4 Yıldır Yararlanamıyor

KamuAjans.Com-Kazanılmış hak aylık derece/kademelerine bakılmaksızın, bazı memurlarının ilk dört dereceli kadrolara kurumların takdiriyle atanmasını ve bu şekilde atananların özlük haklarının artmasını sağlayan torba kadro uygulamasından, 9 Mart 2013 tarihinden itibaren sağlık personeli yararlandırılmıyor.

Torba kadro uygulaması

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesinde yer alan düzenlemeye göre; derece yükselmesindeki süre şartına bakılmaksızın, yükseköğrenim mezunu olup gerekli hizmet süresi şartını taşıyan memurlar, kurumların takdiriyle bazı hizmet sınıflara ait unvanların ilk dört derecelerdeki kadrolarına atanabiliyor.

Normal koşullarda, dereceleri içinde en az 3 yıl (kalkınmada 1. derece öncelikli yörelerde zorunlu yer değiştirmeye tabi olarak görev yapanlar 2 yıl) kadrolara çıkabiliyor.

Bu uygulamadan yararlandırılan memurun özlük hakları, uygulamadan yararlandırılmayan emsallerine göre daha erken zamanda artmış olmaktadır.


Sağlık personeli ve torba kadro

Atama yapılacak kadro unvan ve derecesi için aranan nitelikleri taşıyan Devlet memurlarının yararlanabildiği bu düzenleme, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait unvanların ilk dört dereceli kadrolarına yapılan atamalarda uygulanmıyor.

Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait kadro unvanlarına ilişkin ilk dört dereceli kadrolara 4 yıl öncesine kadar 68/B uygulaması kapsamında atama yapılabilirken, 9 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6428 sayılı Kanunla, Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil ilk dört dereceli kadrolar torba kadro kapsam dışına çıkarılmıştır.

Öte yandan, sağlık personelinin, 68/B uygulamasından yararlandırılmak suretiyle başka hizmet sınıflarına ait ilk dört derecelerdeki kadrolara atanması ise mümkün olabiliyor.

Örneğin, yükseköğrenim mezunu olup 10 yıl hizmeti bulunan ve kazanılmış hak aylığı 5. derecede olan hemşire unvanlı bir Devlet memuru 1.derece hemşire kadrosuna atanamazken, GİH Sınıfında 1.derece Daire Başkanı kadrosuna atanabilir.


Torba kadroya atanamamanın sağlık personeline etkisi

2013 yılında yapılan değişiklikle Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamındaki ilk dört dereceli kadrolara 68/B kapsamında atamama yapılamaması kuralının getirilmesi, torba kadro uygulamasından yararlanması mümkün olabilecek sağlık personelinin bazı derecelere ait özlük haklarından daha erken yararlanabilme imkanını da ortadan kaldırmıştır.

Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait unvanlarının ilk dört dereceli kadrolarına 68/B kapsamında atama yapılıyor olabilseydi, örneğin; mesleki lisans mezunu bir hemşire yine aynı unvanlı kadroların ilk dört derecesine atandığında aylık net maaşında aşağıdaki tabloda belirtilen farklılıklar olabilecekti: 
Kazanılmış Hak D/K

Hizmet Yılı

MEVCUT DURUM

68/B UYGULANSAYDI

Kadro Derecesi

Net Maaş

Kadro Derecesi

Net Maaş

5/3

8

5

3.032 TL

3

3.187 TL

4/2

10

4

3.176 TL

2

3.294 TL

4/2

10

4

3.176 TL

1

3.361 TL

NOT:

-Aile yardımı ve asgari geçim indirimi bakımından, bekar (veya eşi çalışan) ve çocuksuz hemşireye göre değerlendirme yapılmıştır.

-Döner sermayeden yararlananlar için, sabit döner sermaye ödemesi (net ek ödeme miktarı kadar) hesaplamaya dahil edilmiştir.

-Çalışılan yer ve hizmet bölgesinden kaynaklı ödeme fazlalıkları dikkate alınmamıştır.

-Net maaş miktarları, 2017 yılının ilk altı ayında geçerli olan belirlemelere göre ve %15 gelir vergisi oranı uygulanarak hesaplanmıştır.

-Kazanılmış hak aylığı ve kadro derecesi bakımından 8 ve 10 hizmet yılında ulaşılabilecek seviyeler tahmini olarak alınmıştır.

-İlgili personelin 1 Ekim 2008 tarihinden önce göreve başladığı  varsayılmıştır.

-Sendika aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesi ödemesi dikkate alınmamıştır.

-BES primi kesintisi dikkate alınmamıştır.

Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.