Sağlık Çalışanlarının Vergi Yükü Hafifletilmelidir

Sağlık Çalışanlarının Vergi Yükü Hafifletilmelidir

Kamuajans.Com – Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık çalışanlarının maaşlarının yanı sıra döner sermaye ödemelerinin de vergilendirilmesi nedeniyle fazla vergi ödediklerini ve diğer kamu çalışanlarından daha önce %20’lik vergi dilimine takıldıklarını belirterek basın açıklaması yaptı.

Taşkın, açıklamasında şunları söyledi: “Sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemeleri de vergiye tabidir. Bu nedenle maaş ve döner sermaye ödemesinin toplamı vergiye tabi olduğu için daha erken gelir vergisi üst dilimine giriyorlar. Yani 5 veya 6 ayda %20’lik vergi dilimine takılıyorlar. Yüzdelik vergi dilimine geçme sınırının yükseltilmesi halinde memurlar maaşlarındaki yüksek vergi kesintilerinden kurtarılacaktır.

Kamuda çalışan memurlar devletin borç yükünü omuzlarında taşıyor. Buna karşılık serbest meslek icra edenler çeşitli yollarla daha az kazanç göstererek az vergi ödüyor. Vergi affı getirilerek haksızlığa neden olunuyor. Bu adaletsizliktir. Kamu da çalışanlarla, serbest meslek icra edenlerin vergi ödemelerinde hakkaniyet yok.

2018’in ilk ayında gelir vergisinin alt dilimi olan %15 ile başlayan sağlık çalışanları, Mayıs ayı itibariyle kazançları 14.880 lirayı geçtiği için %20’lik vergi diliminden vergi ödemek zorunda. Böylece yıllık toplam gelirlerinde azalma meydana gelecek. Hâlbuki devlet, Ocak ayından itibaren iğneden ipliğe zam yaptı. Dolardaki artış nedeniyle her şeye zam geldi. Çalışanların aldıkları zamlar eridi. Bir de %20 ve %25’lik vergi dilimine takılmaları nedeniyle daha fazla vergi ödeyecek olmaları maaşlarındaki azalmayı artıracaktır.”

Vergi toplamanın en kolay yolunun kaynaktan kesilen vergiler olduğunu belirten Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuda çalışanlar üzerindeki vergi yükü iyice artıyor. Gelir vergisi oranlarını yıllık kazanç miktarı belirliyor. Bu nedenle kazanç dilimleri artırılmıyor. Bundan en çok zararı ise çalışanlar görüyor ve vergi yükü yüzünden kazançları düşerken, zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanıyorlar. Düşük maaşlı memurlar, ödedikleri yüksek vergi yüzünden sıkıntı yaşıyor. Devletin fazla vergi toplamak düşüncesi kamuda çalışanlar üzerinde yoğunlaşmamalı, serbest meslek icra edenlerin kaçırdığı verginin peşine düşmeli ve kamu çalışanlarını rahatlatıcı bir vergi sistemi getirilmelidir. Ayrıca vergi affından kesinlikle vazgeçilmelidir.

Sosyal hukuk devleti ilkesinin gereği olarak düşük maaşlı kamu çalışanlarından daha az vergi alınması prensip gereğidir. Ancak ülkemizde devlet bunun tersini yapıyor. Az kazanandan çok vergi alarak adaletsizliğe yol açarken, çok kazanandan az vergi almak suretiyle haksız zenginleşmeye ve adaletsiz gelir dağılımına neden oluyor. Devlet kaşıkla verip, kepçeyle alıyor. Dolayısıyla kamu çalışanları mağdur ediliyor.

Vergi dilimi arttıkça daha fazla vergi ödeyen kamu çalışanlarının ödedikleri fazla vergi kadar maaşlarında azalma meydana geliyor. Kamu çalışanlarına yapılan zamlar eridi. Enflasyon yerinde saymıyor. Ancak memur maaşları yerinde sayıyor ve her geçen gün eriyor. Adil vergi sistemiyle kamu çalışanları bu yükün altından kurtarılmalıdır.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.