Sağlık Çalışanlarına Savunma Taktik Eğitimi

Sağlık Çalışanlarına Savunma Taktik Eğitimi

KamuAjans.Com-Savunma ve taktik eğitimleri veren bir organizasyon, tıp öğrencilerinden gelen talep üzerine, sağlık çalışanlarına, hasta ve hasta yakınlarının olası saldırılarından korunabilmeleri için ücretsiz eğitim verecek.

Atılım Taktik Eğitim ve Savunma Sanatları Organizasyonu'nun şef antrenörü Hasan Akın, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye'de ortalama her ay bin civarında doktor, hemşire, hasta bakıcı gibi sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını, en fazla acil servis çalışanlarının saldırıya uğradığını ve doktorların yüzde 70'inin psikolojik ve fiziksel saldırıya uğradığını ifade ettiğini anlattı.

Akın, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını dile getirerek, ABD'de de acil servis ve psikiyatri klinikleri çalışanlarının yaklaşık yüzde 70-80'inin şiddete maruz kaldığını ve gerek ABD'de gerekse Türkiye'de şiddet olaylarının yüzde 50-60'ının devlet hastanelerinde ve devlete ait sağlık kurumlarında görüldüğünü anlattı. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden gelen talep üzerine sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkati çekmek ve sağlık çalışanlarının olası saldırılardan kendilerini koruyabilmelerini sağlamak amacıyla savunma eğitimleri başlattıklarını ifade eden Akın, şu bilgileri verdi: "Sağlık Bakanlığının çeşitli çalışmaları var, şiddete ilişkin istatistikler tutuyor. Şiddete maruz kalanlara hukuki yardım yapılıyor. Biz de üzerimize düşeni yapmak için bu alanda bir sosyal sorumluluk projesi yapmak istedik. Olayın öncesi, olay anı ve sonrasında yapılacak şeyler var. Bizim daha çok üzerinde durduğumuz, olay anında neler yapılabileceği. Çünkü olayın öncesi veya sonrasında zaten ilgili kurumlarımız çalışmaları yürütüyor. Biz saldırıya maruz kalabilecek sağlık çalışanlarına ilk reaksiyonlarının doğru olabilmesi için yapabileceklerini öğretmeyi amaçlıyoruz. Bu amaçla bir eğitim programı hazırladık.

Gerçek hayatta saldırılar bellidir; tekme, yumruk, diz, dirsek, kafa, yakadan silkme, boğaza sarılma, yere düşürme gibi. En genel prensiplerle savunmayı anlatacağız. Doğru refleks insanın hayatını kurtarabilir. Üzerinde durduğumuz şey: 'Bir tekme saldırısı olduğunda ilk girişim nasıl olmalı? Yumruk saldırısında ilk reaksiyon ne olmalı?' Farklı branşlarda yaptığımız çalışmaları kendi sahalarına uyarlıyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik çalışmayı da bu sahaya uyguladık. Hastane ortamında olabilecek muhtemel saldırılar üzerinden yaklaşıyoruz. Örneğin bir doktor masada otururken, reçete yazarken, hastayı kontrol ederken saldırıya maruz kalabilir, oturduğu yerde elini, kolunu nasıl kullanabileceğini gösteriyoruz." - "Amacımız, bu eğitimi ülkedeki bütün sağlık çalışanlarına yaymak" Hasan Akın, planladıkları 2-3 günlük eğitim programına ilişkin şunları paylaştı: "Olayın öncesinden başlayacağız. Saldıracak insanın neler yapabileceği bellidir, kendini sıkmaya başlar, yüzünün rengi değişir, nefes alış verişi değişir. Bu konularda da sağlık çalışanlarına teorik bilgiler vereceğiz. Hasta yakınını veya hastayı nasıl sakinleştirebilir? Nasıl etkili iletişim kurabilir? Olay anında doğru refleksle neler yapılabilir? Bunları anlatacağız. Olay sonrasında ise başka sorunlar olmasın, meslektaşlarına faydalı olabilsin diye nasıl kayıt altına alınması, nerelere başvuru yapılması gerektiği hususunda detaylı bilgiler vereceğiz. 3-4 saatlik teorik eğitim, daha sonra da 12-15 saat pratik eğitim vereceğiz. Tekme, yumruk, diz, dirsek saldırısının yanı sarı saldıran kişide silah veya bıçak olabilir, sopa olabilir, bütün bunları nasıl savuşturacağının temellerini öğretmeye çalışacağız. Pek çok sorun farkındalık oluşturulduğunda çözülebilecek niteliktedir. Bu yapıldıktan sonra devamının ve reaksiyonların refleks haline geleceğini düşünüyoruz." Çeşitli üniversitelerle görüşme yaptıklarını dile getiren Akın, şunları kaydetti: "Amacımız, bu eğitimi ülkedeki bütün sağlık çalışanlarına yaymak. Biz elimizdeki bilgiyi paylaşmakta açık yüreklilikle ortadayız.

Sağlık çalışanlarına 'Bize hizmet etmeye çalışıyorsunuz, biz de sizlere yardımcı olalım' diye elimizden geldiğince ulaşmaya çalışacağız. Çalışmamızdan istifade etmek isteyen sağlık çalışanları grup olarak bir araya gelebilirlerse biz onların yanındayız, davetlerini bekliyoruz. Bizimle iletişime geçen herkese, 'Orada olacağız' diye taahhütte bulunabiliriz. Sağlık çalışanlarına yönelik yaptığımız bütün eğitimleri ücretsiz sağlıyoruz. Eğitmenlerimizin seyahat, konaklama giderleri bizim organizasyonumuzun sosyal sorumluluk kapsamında ayırdığımız bütçemizden karşılanıyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.