Mükemmeliyet Merkezleri Geliyor

Mükemmeliyet Merkezleri Geliyor

Kamuajans.com - Türkiye, sağlık bakım hizmeti alanında dünyaca kabul gören "mükemmeliyet merkezleri" için adım atıyor. Sağlık Bakanlığı, altyapı hazırlıklarının tamamlanmasının ardından, Türkiye'de mükemmeliyet merkezinin pilot uygulamasını, Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim Hastanesinde başlatmak istiyor.

Kamuajans.com - TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık turizminde hastanecilik hizmetlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de dünya standartlarında özel hastaneler olduğunu belirten Kavuncu, "Bu hastaneler pazarlama gücüyle birlikte ciddi sayıda hasta alıyorlar. Bu belli bir ekonomik değere de ulaştı ancak kamu bundan yeterli derecede faydalanamıyor." dedi.

Vural Kavuncu, Türkiye'nin, şehir hastaneleriyle yeterli altyapıya ulaştığını ve ulaşmaya da devam ettiğini ama organizasyon, bu hizmetlerin pazarlanması ve irtibatların kurulması açısından belirli bir gelişmeye ve yeni düzenlemelere ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Siz çok iyi bir hastane yapabilirsiniz ama bunu özel hastaneler gibi tanıtmazsanız, ilişkilerinizi onlar gibi kurmazsanız, aynı şekilde yürümez." diyen Kavuncu, devlet ve üniversite hastanelerinin bu konudaki avantajlarını kullanması gerektiğini vurguladı. Vural Kavuncu, "Mesela, Malatya İnönü Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, Pakistan'la yaptığı özel anlaşma uyarınca o ülkenin hastalarına hizmet veriyor." dedi.

Kavuncu, sağlık turizminde rehabilitasyon, kaplıca ve yaşlı bakım merkezi turizminin de önemli olduğuna işaret etti. Ancak Türkiye'nin bu alanda, bütün imkanlarına rağmen istenilen noktaya ulaşamadığını ifade eden Kavuncu, "Bu konuyla ilgili yönetmelik hazırlığı var. Bu yönetmelikle birlikte kanuni düzenlemeye de ihtiyaç olursa, o da yapılabilir." diye konuştu.

Vural Kavuncu, "Bizim amacımız; resort diye tabir edilen kıyı ve kaplıca otelleri ile tesislerinin bir kısmının, dünya genelinde geçerli sağlık standartlarına kavuşturulmasını ve daha sonra da bu merkezlerin uluslararası düzeydeki sağlık hizmeti ağına katılabilmelerini sağlamak. Çünkü, biz burada en büyük engeli akredize konusunda görüyoruz. Sağlık Bakanlığından ruhsat almamış turizm tesisinin sağlık yönünden eğer sertifikası yoksa, bu tip hasta almasının da imkanı yok." dedi.

Kavuncu, dünyada mükemmeliyet merkezi olan çok sayıda hastane ve sağlık kuruluşu olduğunu, Türkiye'deki bazı hastaneleri de mükemmeliyet merkezi olarak ilan etmek istediklerini söyledi.


"En üst düzeydeki sağlık bakım hizmetleri"

Sağlık Bakanlığının bu konu üzerinde bir süredir çalıştığını kaydeden Kavuncu, "Dünya Sağlık Örgütü, kendisinin teftiş ettiği ve kendi kurallarına uyan bazı sağlık merkezlerini 'mükemmeliyet merkezi' olarak akredize ediyor. Mükemmeliyet merkezi olarak ilan edilen yerler; dünyadaki en yüksek bilimsel standartlara uygun olan, en üst düzeydeki sağlık bakım hizmetlerinin gerçekleştirildiği özel yerler oluyor. Mükemmelliyet merkezi; Dünya Sağlık Örgütünün, sağlık bakım hizmetleri ile tanı ve tedavi hizmetlerine ilişkin, dünyadaki bilimsel gelişmelere ve kriterlere göre niteliğini, kalitesini akredize ettiği, kabul ettiği bir merkez oluyor. Bu merkezin en büyük özelliği de artık dünyadaki hasta dolaşımına çok daha rahat açılmış, kabul edilmiş bir yer olması." dedi.

Komisyon Başkanı Kavuncu, Türkiye'de bunun pilot uygulamasını Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlatmak istediklerini söyledi.

Hastanenin böyle bir merkeze dönüşmesi için altyapısının olduğunu belirten Kavuncu, "Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü ile temasa geçme ve bu teması ilerletme, ardından buranın ilk mükemmelliyet merkezi olması için çalışacağız. Bu da sağlık turizmimizin tuğla taşlarından birisi olacak." dedi.

Vural Kavuncu, Türkiye'de mükemmelliyet merkezi olan hastanelerin, bütün dünyanın güvendiği marka yerler ve diğer ülkelerden insanların gözü kapalı hasta gönderebileceği akredize sağlık merkezleri olacağını ifade etti. Kavuncu, Türkiye'nin, sağlık turizmi konusunda; sağlığın sadece tüketicisi değil, üreticisi, bunu dışarıya satabilen ve katma değere dönüştürebilen ülkesi haline gelmesini istediklerini bildirdi.

COŞKUN ERGÜL 

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.