Fizik Tedavi Hizmetlerinin En Büyük Sorunu “Fizyoterapist Yetersizliği”

Fizik Tedavi Hizmetlerinin En Büyük Sorunu “Fizyoterapist Yetersizliği”

KamuAjans.Com-Sağlık bakanlığı atamalar konusunda son yıllarda fizyoterapistleri neredeyse unuttu dedirtecek sembolik atamalar ile atama bekleyen ve hizmet vermeye hazır olan fizyoterapistleri üzmüş durumdadır. Ekim ayında yapılacak atamada Türkiye geneli 16 (onaltı) fizyoterapist alımının yapılacak olması birçok umudun kırılmasına neden olmuştur.

Fizyoterapistlerin yetersizliği sebebiyle vatandaşlar ciddi mağduriyetler yaşamaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde, aile sağlığı merkezlerinde, kamu hastanelerinde fizyoterapist istihdamın yetersiz olması öncelikle vatandaşlarımızın fizik tedaviye olan hizmetlerinin aksamasına neden olmaktadır. Kamu hastanelerinde fizyoterapist yetersizliği, fizik tedavi hizmeti görmesi gereken vatandaşların en az 6 ay sonrasına randevu almasına sebep olmaktadır.

Türkiye’de KPSS’ye giren yaklaşık 10 bin fizyoterapistin bulunduğu ve çok ciddi bir ihtiyaç olmasına rağmen ekim ayındaki atamada fizyoterapistlere 16 gibi komik bir kontenjan ayrılması akla mantığa uymamaktadır.

Fizyoterapistler olarak sağlık bakanlığının şu sorulara cevap vermesini bekliyoruz:

-Fizik tedavi hizmeti bekleyen hastalar istisnasız TÜM KAMU HASTANELERİNDE neden aylar sonrasına ancak randevu alabilmektedir?

-Fizyoterapistler 1. , 2. Ve 3. basamak sağlık kuruluşlarında hizmet vermekte iken, tüm Türkiye ye 16 fizyoterapist alımının yapılacak olmasının sağlıklı bir açıklaması var mıdır?

-Fizyoterapist yetersizdir! Denilerek neredeyse tüm üniversitelerde FTR bölümü açılmasının sebebi nedir?

-Fizyoterapistler gelişmiş tüm ülkelerde tüm branş hekimleri ile çalışabilmekte iken, ülkemizde fizyoterapistlerin bir hekime mahkum edilmesinin sağlığa ne tür bir katkısı olmaktadır !?

Biz fizyoterapistler olarak halk sağlığı konusunda daha aktif ve daha faydalı olmak adına, yetkilerimizin ve haklarımızın verilmesini istiyoruz. Kamuya alınacak fizyoterapist sayısı mezun sayısı ile paralel olmalı ironik alımlardan vazgeçilip makul sayıda alım olmalıdır. Sağlık Bakanlığının sadece doktor ve hemşire ihtiyacı var diye fizyoterapist alımı yapmaması hem hastaları hem de fizyoterapistleri mağdur etmektedir.


Ülkemizde sağlıkta dönüşümün yaşandığı bu dönemlerde fizyoterapistlerin sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunun unutulmamasını ve bu güzide mesleğe hak edilen değerin verilmesini özellikle sağlık bakanlığıdan beklemekteyiz.

Hayatınıza hareket katıyoruz, daha sağlıklı bir yaşam için fizyoterapiste danışınız.


Uzman Fizyoterapist

Zekeriya KALKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.