8 Kasım Dünya Radyoloji Günü Kutlu Olsun

8 Kasım Dünya Radyoloji Günü Kutlu Olsun

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü nedeniyle basın açıklaması yaparak Radyoloji Teknisyen ve teknikerlerinin bu anlamlı gününü kutladı.

Radyoloji Teknisyen ve teknikerlerinin özellikle pandemi döneminde sağlıksız ortamda çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, “Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri özellikle pandemi nedeniyle büyük bir risk altındadır. Çalışma ortamları sağlıksız, Covıd-19 salgınını nedeniyle daha fazla radyoloji işlemleri yapmaktalar ve salgına yakalananlarla birebir temas halindeler. İçinden geçtiğimiz süreçte daha fazla radyasyon riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Ayrıca bu süreçte salgın nedeniyle daha fazla mesai yapmak durumunda kalmışlardır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen görevlerini özverili bir şekilde yapmaktalar ve yapmaya da devam ediyorlar. 

Sağlık Bakanlığının, radyoloji çalışanlarının sağlığını düşünerek gerekli önlemleri almasını istiyoruz. Bunun için eskiden olduğu gibi yıllık yıpranmalarının 3 ay, çalışma saatlerinin de 5 saat olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Radyoloji Teknisyen ve Teknikerlerinin sağlığı göz ardı edilmemelidir. İşyeri ortamında gerekli düzenleme yapılmalı, mesai saati aşağıya çekilerek yeniden düzenlenmeli, iş yükü hafifletilmelidir. Dolayısıyla radyoloji çalışanlarının diğer çalışanlardan farklı olarak yıpranma payı da yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Öncelikle meslek hastalığı riski en fazla olan radyoloji, radyoterapi, nükleer tıp vb. gibi teşhis ve tedavi amaçlı birimlerde riskin en aza indirilmesi için ciddi önlemler alınmalıdır.  Radyoloji ünitelerini, “Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği” çerçevesinde ele alarak hizmet vermesi sağlanmalıdır. Cihaz modernizasyonunun sağlanması, uygun havalandırma ve izolasyonu ile birlikte yeterli fiziki çalışma koşulları oluşturularak sağlıklı hizmet verebilmesi sağlanmalıdır. Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICRP), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Avrupa Enerji Topluluğu (AURATOM) gibi birçok uluslararası kuruluşun ilke olarak radyasyon kaynaklarıyla çalışanların günlük çalışma sürelerini olabildiğince asgari seviyeye indirilmesi tavsiyesinin gereği yapılmalıdır.

Bu duygu ve düşünce çerçevesinde ülkemizde radyoloji alanında çalışanların işyeri sorunlarının çözülmesini ve iyileştirici düzenlemeler yapılmasını temenni ederek Radyoloji Teknisyen ve Teknikerlerinin bu anlamlı günlerini kutluyorum.” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.