73 Bin Anestezi Mezunu Atama Ve Sorunlarının Çözümü İçin Bekliyor

73 Bin Anestezi Mezunu Atama Ve Sorunlarının Çözümü İçin Bekliyor

Kamuajans.Com – Hastanenin en önemli sağlık personellerinden olan Anestezi Tekniker ve Teknisyenleri her sene katlanan mezun sayısı ve buna paralel olarak azalan kamuya alımlar sebebiyle 73.000 mezun sayısına ulaştı. Büyük umutlarla ve severek bu bölümü okuyan öğrenciler mağdur duruma geldi. Bir ameliyatın salimen devam edebilmesi için olmazsa olmazlardan olan Anestezi Tekniker ve Teknisyenleri sağlık kurumlarının bir parçasından ziyade yapıtaşlarıdır.

Atama sayılarının yetersiz oluşu ile Anestezi Mezunlarının iş alanlarının kısıtlı olması alımları sınırlayan en önemli etkenlerdir.Buna ek olarakta hemşire, sağlık memuru gibi personeller 2-3 aylık eğitimle Anestezi tekniker ve teknisyenlerinin yerine çalıştırılmaktadır. Özellikle de yapılan düşük alımlarla Anesteziye üvey evlat muamelesi yapılmaktadır. Gençleri umutsuzluk, çaresizlik noktasına getirmiştir. 73BİN "ANESTEZİ MEZUNU" olmasına rağmen 2017 yılında 257 Anestezi Teknikeri,45 Anestezi Teknisyeni kamuya istihdam edilmiştir. Yapılacak alımlarda artık "ANESTEZİ TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİNİN"göz ardı edilmemesini ve 73 bin gencin sesine kulak verilmesini beklemektedirler.

ANESTEZİNİN SORUNLARI VE TALEPLERİ

1- Anestezi teknikerlerinin atama sorunlarının en başında; hastanelerin Anestezi teknikerlerinin yerine başka branşlardaki sağlık görevlilerini çalıştırmaları gelmektedir.Hatta Ankara'nın en büyük hastanelerinde Anestezi teknikerleri yerine ameliyathanelerde hemşireler çalıştırılmaktadır.

2- 73.000 mezuna göre Anestezi tekniker ve teknisyen alımları yetersiz kalmaktadır.

3- Anestezi çalışma alanının sadece ameliyathane ile sınırlandırılmaması, iş tanımının yeniden düzenlenerek yoğun bakım , acil servis ve diğer sağlık personeli olarak görev alması gerekir ki Anestezi teknikeri,

Farmakolojik bilgisi, narkotik ilaç takibi, arteriyel girişim ve takibi, santral venözkateter takibi ve kullanımı, monitör takibi, vantilatör takibi, solunum ve kalp durması durumlarında hastaya müdahale ve hayata döndürülmesi, hastanenin dış işlemlerde yoğun bakım hastalarının mr bt gibi bölümlere sevkinde sedasyon ile desteklenip vital bulgularını takibi, bu donanımlara aldığı eğitim ve meslek tecrübesiyle yoğun bakımlarda ve acil servisler de çalışmayı çoktan hak etmiştir.

4- Hemşire, sağlık memuru v.s kişilerin 2-3 aylık sertifika eğitimi ile ameliyatlarda anestezi teknikeri yerine çalıştırılmasının önüne geçilmelidir.

5-Acil ve yoğun bakımlarda görevlendirilen Anestezi ve Reanimasyon uzman doktorlarının yardımcıları olan Anestezi Tekniker ve Teknisyenlerinin de yoğun bakım ve acillerde çalıştırılmasının önü açılmalıdır.

6-Farmakolojik ve acil müdahale konusunda eğitimli olan anestezi teknikerleri sadece ameliyathanelerde kısıtlı kalmaktadır. Anestezinin önü açılmalı ve ameliyathane dışında da görev verilmelidir.

7-İhtiyaç olduğu halde atama yapılmamakta, kalıcı çözüm üretilmemekte, periferlerde rotasyon yapılmaktadır. Yüksek sayıda kadro verilmeli, kalıcı çözüm üretilmelidir.

8- Üniversite hastaneleri de sözleşmeli alimda isme yönelik talepte bulunmamali, istgenilen belge, calişma şartlarını vs belli bir kişiye yönelik yapmamali Anestezi alimlarinda daha adil, daha adaletli olmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.