Taşeron İşçilerin Kadroya Geçiş Tarihi İle İlgili Başbakan'dan Flaş Açıklama

Taşeron İşçilerin Kadroya Geçiş Tarihi İle İlgili Başbakan'dan Flaş Açıklama

Taşeron Kadro -Taşerona kadro için bekleyişini sürdüren binlerce taşeron işçisi, merakla kadronun verileceği tarihin duyurulmasını bekliyor. Taşerona kadro konusunda son olarak bugün Başbakan Yıldırım bir açıklama yaptı.

Taşerona kadro verilmesi konusunu yakından takip eden binlerce taşeron işçisi, merakla kadronun verileceği tarihi araştırıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taşeron hakkında geçtiğimiz haftalarda verdiği müjdeyle birlikte süreç hızlanmış ve taşeron düzenlemesi için önemli adımlar atılmıştı. Konuyla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım son dakika taşeron açıklaması yaptı. İşte taşeron düzenlemesinde son gelişmeler ve detaylar.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN SON DAKİKA TAŞERON AÇIKLAMASI

Yaklaşık 900 bin taşeron işçisinin büyük merakla beklediği kadro tarihi hakkında Başbakan Binali Yıldırım, açıklamada bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş ziyareti öncesi havalimanında yaptığı açıklamada taşeron düzenlemesi ile ilgili olarak "Taşeronların devlette daimi kadroya alınması ile ilgili çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Biz henüz daha içeriği nedir, kimler vardır, böyle bir açıklama yapmış değiliz. Birkaç gün sonra mesele net olarak ortaya çıkacaktır. Onun için şu anda söylenenlere itibar etmeyin." ifadelerini kullandı.

Kadroya geçecek işçilerin kimler olduğunu tekrar hatırlamakta fayda var. Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi ile tüm belediyelerde çalışan 400 bin taşeron kadroya geçecek. KİT’lerde durum net değil.

TÜİK, TBMM gibi kurumlarda çalıştırılan veya özelleştirme sonrası işsiz kaldıkları için 4C statüsünde çalıştırılan 23 bin kişi ‘sözleşmeli memur’ olacak. Buna ek olarak Çaykur, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda çalışan işçiler halen 5 ay 29 güne kadar istihdam ediliyor. Bu işçiler 4 ay daha fazla çalışabilecek.

5 ARALIK SALI İTİBARIYLA

Kadroya geçişte sınav ve soruşturma dışında herhangi bir şart aranmayacak. Kadroya geçirilecek kişilerde belirli bir süre o kamu kurumunda çalışmış olma şartı da aranmayacak. Bu konudaki tek değerlendirilecek husus 5 Aralık 2017 tarihi itibarıyla herhangi bir kamu kurumunda taşeron işçisi olarak çalışıyor olup olmamak. Yaş, eğitim gibi kriter de söz konusu değil.

EMEKLİLİĞE KADAR İŞ

Kadroya geçenlerde 1-3 yıl gibi sözleşme olmayacak. Süresiz sözleşmeli kadro olacak. Emekli maaşı alanların devlette çalışamıyor. Ama emeklilik yaşı gelip de halen prim nedeniyle maaş alamayan çalışmaya devam edecek. Kamu kurumlarında kadroya geçen taşerona maaşa ek olarak yılda 52 günlük (2400-6000 lira) ikramiye verilecek.

Yaklaşık 900 bin taşeron çalışanı ilgilendiren ve milyonlarca aile bireyini etkileyecek olan taşeron işçilere kadro konusunda sona yaklaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milyonlarca taşeron işçinin beklediği haberi açıkladıktan sonra kafalarda cevap bekleyen onlarca soru oluştu. Bu sorulardan en çok sorulanı da memuriyet ve kadroluluk kavramlarından olan 4-A-B-C sınıfı kadroların ne anlama geldiğidir.

Yıllardır çözüm bekleyen taşeron işçilere müjde sonunda geldi ve AKP hükümetinin son çalışması da taşeron işçiye kadro vermek oldu. Bütün taşeron işçiçalışanlarını aynı oranda etkilemeyecek olsa da yüzbinlerce kişiye memurluk, kadrolu işçilik ve sözleşmelilik yolu açılmış oldu. Taşeron işçilerden bazıları memur statüsünde (4A), Bazıları sözleşmeli statüsünde (4B), bir bölümü dönemlik çalışan kadrolu olmayan işçi olarak (4C) ve belli bir kısmı da kadrolu işçi olarak (4D) çalışmaya devam edecekler.  

Cumhurbaşkanı Taşerona Kadro Açıklaması

Erdoğan, “Yaklaşık 900 bin çalışanımızı ilgilendiren taşeron işçilerimizi ile ilgili düzenlemeye değinmek istiyorum.850 bin işçimiz çalıştıkları yerlerde istihdam edilecek. Mevsimlik işçilerimizin çalışma süreleri ise 9 ay 29 güne kadar çıkacak. Yine kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyumuzda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi çözmüş oluyoruz.

Eski isimleri ile SSK çalışanları şimdiki adı ile 4A, Bağkur olanlar 4B, Emekli Sandığı' na bağlı olanlar da 4C olarak anılmaktadır. 

4A Eski sistemde SSK’ya prim ödeyenler, yani herhangi bir iş yerinde sözleşmeli işçi olarak çalışanlardır. 4/a kavramı 5510 sayılı yeni yasa ile sgk kapsamında yani yeni yapıda SGK kapsamında olanlara 4 A’lı denmektedir.

4B Eski sistemde Bağkur’a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4(b) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır

Kendi adına bağımsız olarak çalışan esnaf, sanatkar, tüccar, serbest meslek erbabı kişiler bundan sonra kendilerine “Bağ-Kur’luyum” demek yerine, “4B’liyim” diyecekler.

4C Eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi

4D Daimi devlet işçileri oluyor. Tüm sendikal haklardan yararlanabiliyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.