Köy Koruculuğu Başvuru Koşulları ve Köy Korucularının Görevleri Nelerdir? Nasıl Köy Korucusu Olunur?

Köy Koruculuğu Başvuru Koşulları ve Köy Korucularının Görevleri Nelerdir? Nasıl Köy Korucusu Olunur?

Her yıl binlerce alım yapılan güvenlik koruculuğu günümüzde 60 binlere ulaşan personel sayısına ulaşmış durumda sadece geçtiğimiz yıl 25 bin güvenlik korucusu hizmete başlaması için alım yapılmıştı. Silahlı olarak görevlendirilen köy korucuları köylerde görev yapan jandarmalara da destek sağlaması açısından önemli bir görevi üstleniyor.

Köy Korucusu alımları nasıl oluyor? Yıllardır terörle mücadele halinde olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin emniyet sağlama kurumlarından birisi olan koruculuk sistemi özellikle doğu ve güneydoğu illerimizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bölge halkını ve vatan topraklarını korumak için köylerde, mezralarda görev yapan silahlı kolluk kuvvetleri olan korucular yaşadıkları bölgelerden seçilmektedir. Terörle mücadelenin ana unsurlarından olan koruculardan zaman içerisinde pek çok şehit verilmiştir. Köy korucusu olabilmenin belli başları kriterleri bulunmaktadır.

Özellikle doğu illerinde Askeri personel ile sırt sırta mücadelede etkin rol alan köy korucuları devleti bekçileri olarak gözünü budaktan sakınmıyor. Daha önce geçici köy korucusu olarak adlandırılan korucular sonrasında yapılan düzenleme güvenlik korucusu ünvanını almıştı. Köy korucularının belirlenmesinde en büyük etken ise korucu olarak görev alan kişilerin görev yapacakları bölgelere hakim olması ve herhangi bir acil durumda askeri personele destek verebilecek kabiliyette olmaları düşünelerek belirleniyor.

Köy korucusu kime denir; Köy korucusu 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanunun 74. Maddesinde yazan, muhtarlığın önerisi, kaymakamlığın uygun görmesi ile gönüllü ya da valiliğin önerisi ve İçişleri Bakanlığının uygun görmesi ile görev yapan silahlı personeldir İdari olarak mülki amirlerine, mesleki olarak Jandarma komutasının altındadırlar. Köy korucusu, kırsal bölgelerde güvenlik güçlerine yardımcı olan sivil görevliler olarak da adlandırılabilirler.


Köy korucuları ne iş yaparlar, görevleri; Köy korucuları terörle mücadelede çok önemli bir yere sahiptirler. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yaparlar. Köy korucuları bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamakla görevlendirilmişlerdir. Başbakanlık tarafından çıkarılan KHK ile terörle mücadele de kolluk kuvvetlerine büyük yarar sağlayan geçici köy koruyucularının ismi "güvenlik koruyucusu" olarak değişmiştir. Köy korucularının maaşları asgari ücret üzerinden ödenirken 2019 yılında köy korucu maaşları 2.020,00 TL olarak ödenmektedir.


KÖY KORUCUSU OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR:

T.C. vatandaşı olmak

Türkçe okur-yazar olmak

Askerliğini yapmış olmak 22 yaşından küçük 60 yaşından büyük olmamak

Kamu haklarından mahrum bulunmamak

Bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak

Yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetlere karışmamış olmak İyi huylu tanınmış bulunmak ve herkesle kavga çıkarmamak

Sarhoşluk gibi huysuzluklara sahip olmamak

Görev yapacağı köyde ikamet ediyor olmak

Görevini yapmasına engel olacak vücut veya akıl hastalığı veyahut vücut sakatlığı ile özürlü bulunmadığını sağlık raporu ile belgelemek.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.