Muharrem Ayının 1. Günü Yapılacak (Dua, Namaz,Tespih, Zikir) İbadetler

Muharrem Ayının 1. Günü Yapılacak (Dua, Namaz,Tespih, Zikir) İbadetler

KamuAjans.Com - Hicri yılbaşında her gün yerine getirdiğimiz namaz ve dua ibadetlerinin yanı sıra oruç tutma,Kur'an-ı Kerim okumak gibi ibadetlerde yerine getirilir. Hicri yılbaşını ibadetlerle kutlamanın daha hayırlı olduğunu belirtilmiştir.

Kamuajans.com - Dünya üzerinde kullanılan 2 takvimden biri olan hicri takvimde Peygamber efendimizin Mekke'den Medine'ye hicretinin başladığı zamanı takvimin 1.günü kabul edilmiştir. Bu takvimde ayın hareketlerinin baz alınmasından dolayı hicri-kameri olarak adlandırılır. Ve hicri takvimin 1. ayı olan muharrem ayının 1. günü müslüman toplumunun yılbaşı olarak kutlanır.

Müslümanların yılbaşı olarak kutlanan hicri yılbaşı hicri takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününe bağlayan gece kutlanır. Bu önemli gecede İlahiler namaz ve dualar ile en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. 2019 Yılı Hicri Yılbaşı
31 Ağustos 2019 tarihindedir.

Hicri Yılbaşında oruç tutmak hakkında bir Hadis-i Şerifte şöyle bahsedilmiştir.

Zilhicce'nin sonuncu günü ile Muharremin birinci günü (yılbaşı günü) oruç tutan, geçmiş yılı oruçla bitirip, yeni yıla oruçla başlamış olur. Allâh Teâlâ o orucu onun elli yıllık günâhına keffâ-ret eder.' buyuruluyor. (Gunye 2/54)

Ayrıca Hicri Yılbaşında okunması gereken dua ise Peygamber Efendimiz tarafından belirtilmiştir.

“Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es'elüke fîhel'ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn.”

Manası İse

Rahman ve Rahîm olan Allâh'ın adıyla.. Hamd, âlemlerin rabbi olan Allâh'a mahsustur. Salât ü selâm da Pey-aamber Efendimize, ehl-i beytine ve bütün ashabına olsun. Ey Rabbim, sen ebedî, ezelî, hayy, kerîm, hannân, mennânsın. Bu gelen, yeni bir yıldır. Ya Rabbi, kovulmuş şeytanın şerrinden bu yıl muhafaza olmayı istiyorum. Ve içimde, bana kötülüğü emreden nefsimle mücadelemde senden yardım diliyorum. Beni sana yaklaştıracak meşguliyetleri bana nasîb et, ey celâl ve ikram sahibi Rabbim. Rahmetinle, ey Merhametlilerin en merhametlisi... Efendimiz Muhammed-sallâllâhu aleyhi ve sellem-'e, onun âline, ashabına ve bütün ehl-i beytine salât olsun..

Ayrıca Muharrem Ayının 10. Günü yani Hicri Yılbaşı'ndan 9 gün sonrası aşure günü olarak kutlanmaktadır. 

Peygamberimiz (s.a.v.):* “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allâh’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. (Belâzurî, Ensâbu’l-Eşrâf, c.1, s.266)*

“Allâh (c.c.)’un, Aşûre günü orucunu ondan önceki yılın günahlarına keffaret kılacağını umarım” buyurdu. (Beyhakî, Delâilü’n-Nübüvve, c.2., s.530)

Hz. Ali (r.a.) der ki: “Peygamber (s.a.v.)’e bir adam gelip: “Yâ Resûlullâh! Ramazan ayından sonra hangi ay oruç tutmamı bana emredersin?” diye sordu.

Resûlullâh (s.a.v.), ona: “Ramazan ayından sonra oruç tutacaksan, Muharrem ayını tut! Çünkü o, Allâh (c.c.)’un ayıdır. O ayda öyle bir gün vardır ki, Allâh (c.c.) o günde bir kavmin tevbelerini kabul etmiştir ve o günde başka bir kavmin de tevbelerini kabul edecektir!” buyurdu.

Resûlullâh (s.a.v.) buyurdu ki: “Muharrem ayında bîr gün oruç tutana bu gününe karşılık otuz gün oruç sevâbı yazılır.”(Gunye)

(Abdulkâdir Geylânî (k.s.), Gunyetü’t-Tâlibîn, s.352-356)


HİCRÎ SENENİN SON GECESİ OKUNACAK DUÂ

Bi-smi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm

Ve salla’llâhü ‘alâ seyyidinâ Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ve sellim. Allâhümme mâ‘amiltü fi hâzihi’s-seneti mimmâ neheytenî anhü felem etüb minhü velem terdâhü ve nesîtühû velem tensehu ve hâlimte aleyye fîhi ba‘de cür’etî ‘alâ ma’sıyetike fe-innî estâgfiruke fa’ğfirlî mâ ‘amiltü fîhâ mimmâ terdâhü ve ve‘adtenî aleyhi’s-sevâbe fe-es’elüke. Allâhümme yâ kerîmü yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm. En-tetekabbelehû minnî velâ takta racâî minke yâ kerîm. Ve salla’llâhü ‘alâ seyyidinâ Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ve sellim.

(Ömer Muhammed Öztürk, İbâdet Takvimi ve Duâlar, s.91)

Mevlâna Takvimi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.