Kadroya Alınmayan İşçiler İçin Hükümet Harekete Geçti

Kadroya Alınmayan İşçiler İçin Hükümet Harekete Geçti

Kamuajans.Com –Ak Partili vekiller grup ve genel merkez yöneticilerinin yanı sıra, yaşadıkları sıkıntıyı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da aktardı. Vekiller, Erdoğan’a, yapılan açıklamalarda “Taşeron sorununu kökten çözüyoruz” denildiğini, gidilen illerde “kadro” isteyen taşeronlara, “O iş tamam” dendiğini belirterek, “Ama çıkan KHK’ya baktık KİT’ler yok. Seçim bölgelerimize gidemez olduk” yakınmasında bulundu.

400 bin taşeron işçisini ilgilendiren kadro düzenlemesi kapsamında, kadroya geçme şartlarını karşılayan taşeron işçilerin 10 günlük yasal başvuru süresi önceki gün sona erdi. Ancak düzenlemenin kapsamına ilişkin tartışmalar hala sürüyor. Özellikle KİT’lerdeki taşeronların kapsama alınmamasına ilgili sendikalar ve kamuoyundan tepki yükselirken, bunun Ak Partili vekilleri de seçim bölgelerinde sıkıntıya soktuğu ortaya çıktı.

Erdoğan’ın bu yakınmalar üzerine “KİT’lerde taşeronu kaldıralım o zaman. Kendi statülerinde devam etsinler” ifadelerini kullandığı, vekillerin, “Biz de öyle istiyoruz ama bakan, ‘o kadro anlamına gelir’ diyor” yanıtını verdikleri öğrenildi. Erdoğan’ın bunun üzerine, “Bakanla bir daha konuşun bakalım, üzerinde çalışın” dediği bildirildi.

Taşeron düzenlemesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun önümüzdeki hafta grup toplantısında kapsamlı bir sunum yapacağı, soru ve eleştirileri yanıtlayacağı öğrenildi.

50 bin taşeron var

KİT’lerde yaklaşık 50 bin taşeron işçi bulunuyor. 69 ayrı kurumda çalışan ve birçoğu temizlik, güvenlik gibi alanlarda çalışan taşeron işçilerin de kapsama alınması talebi Türk-İş tarafından bu konu sıklıkla yetkililere dile getirilmişti.

 En son 703 sayılı KHK ile Başbakanlık'ta görev yapan 113 taşeron şoför için düzenleme yapılmış ve kadroya geçişleri gerçekleşmişti. Bu yapılan düzenleme kadroya aynı nedenlerle geçişi gerçekleşmeyen taşeron çalışanlar için hep eleştiri hem de umut kaynağı oldu.

Taşeron işçilerin 2 Nisan itibariyle kadroya geçişlerinin ardınadan kadroya geçisi çeşitli nedenlerle gerçekleşmeyen taşeronlar gündem olmaya devam ediyor.

Konu sıcağı sıcağına Meclis'in açılması ile tekrar gündeme geldi. Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet Başbakanlık'taki çalışan taşeron şoförlere kadrolarının hayırlı olmasını dilerken diğer yandan geçişi gerçekleşmeyen diğer taşeron şoförler ve yüzde 70 işçilik maliyetine takılanlar olmak üzere tüm taşeron işçilere kadronun verilmesini istedi.

Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet TBMM'de yaptığı konuşmada şunları ifade etti;

"Sayın Başkan, yayımlanan 703 sayılı KHK’yle Başbakanlıkta görev yapan 113 şoför için özel düzenleme yapıldı ve Başbakanlıkta şoför olarak çalışan personel sürekli işçi kadrolarına geçirildi.

HAYIRLI OLSUN

Yani yüzde 70 işçilik maliyetine takılan Başbakanlıktaki taşeron şoförler kadro hakkı kazandı, hepsine hayırlı olsun diyorum. Ancak, ne var ki madalyonun diğer bir yüzü bulunuyor.

DİĞER % 70 İŞÇİLİK MALİYETİ VE ŞOFÖRLERE DE HAK TANINSIN

Başbakanlıkta çalışan şoförler herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan kadroya geçirilirken başka kurumlarda çalışan şoförler yaklaşık maliyetin en az yüzde 70’lik kısmını asgari işçilik maliyeti karşılamadığı için kadroya geçirilmemiştir. Burada ikili bir ayrım var, bir ayrımcılık yapılmıştır. Başbakanlık çalışanı şoförlerin hakkı var ama diğerlerine ne yazık ki bu hak tanınmıyor, bu bir ayrımcılıktır.

ADALETSİZLİK GİDERİLMELİ TÜM TAŞERONLAR KADROYA ALINMALI

Sayın Başkan. Taşeron işçiler arasında yaşanan ve sürekli artmaya devam eden bu adaletsizlik bir an önce giderilmeli ve hiçbir kuruma iltimas geçilmeden tüm taşeron işçiler kadroya alınmalıdır.

Teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.



SGK Rehberi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.