Gümrük Ve Ticaret Denetmenleri Hak Ettikleri Özlük Haklarına Sahip Olmak İstiyor

Gümrük Ve Ticaret Denetmenleri Hak Ettikleri Özlük Haklarına Sahip Olmak İstiyor

Kamuajans.Com – 3/6/2011 tarihli ve 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37/A maddesine dayanılarak Gümrük ve Ticaret Denetmenliği mesleği oluşturulmuştur.

Gümrük ve Ticaret Denetmenliği mesleğine;

 Özel yarışma sınavı sonucunda Denetmen Yardımcısı olarak girileceği,

 Yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı sınavlardan geçtiği,

 3 Yıl yardımcılık süresinin sonunda Yeterlilik sınavına girerek başarılı olmaları sonucunda Denetmen olarak atanabileceklerihükme bağlanmıştır.

Gümrük ve Ticaret Denetmenlerinin başlıca görevleri,

 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili mevzuat,

 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ürün güvenliği ile ilgili hükümleri,

 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu,

 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun,

 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun,

 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu,

 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun,

 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu,

 2699 sayılı Umumi Mağazalar Kanunu,

 1163 sayılı Kooperatifçilik Kanunu,

 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun,

 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu,

 Yukarıda sayılan Kanunlara ilişkin ikincil mevzuatı kapsamında


- Genel Müdürlüğün sorumluluğunda bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak Bakanlıkça belirlenen il veya illerde denetim görevini yapmak, gerekli tutanak ve raporları hazırlayarak ilgili yerlere sunmak, her denetim işlemi için denetim sürecinin başından sonuna kadar gerekli bilgi ve belgeleri düzenli bir şekilde hazırlayarak il müdürlüğüne teslim etmek,

- Genel Müdürlüğün görev ve sorumluluk alanında bulunan konularla ilgili, mevzuat ve Bakanlığın talimatları doğrultusunda işlemleri yürütmek, görevleri bulunmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına Gümrük ve Ticaret Denetmeni atanması amacıyla 2013 yılında yapılan sınava yaklaşık 900 kişinin yazılı sınava tabi tutulduğu ve 150 civarı kişinin yazılı sınavı geçtiği daha sonra ikinci aşama olan sözlü sınav sonucunda 119 kişinin Gümrük ve Ticaret Denetmen Yardımcısı olmaya hak kazandığı ancak özlük haklarından dolayı geçen süre zarfında 1. Promosyon alımdan sadece 70 civarı denetmenin kurumda kaldığı diğerlerinin yeniden atanma, terfi vb. yollarla kurumdan ayrıldığı görülmektedir. Aynı şekilde 2016 yılında alınan 2. Promosyondan da kurumdan ayrılmalar devam etmektedir. Özlük hakları ve diğer sorunların yol açtığı durumlar nedeniyle meslekten ayrılmalar (istifa, terfi, yeniden atanma vb.) olmuş, 2018 yılına geldiğimizde görev yapan Gümrük ve Ticaret Denetmeni/Yardımcısı sayısı 170 civarında olması gerekirken 113 civarında kalmıştır. Maalesef sorunların kısa vadede çözülmemesi bu ayrılmaların daha da artmasına sebebiyet verecektir.

Meslekten ayrılmalara sebebiyet veren düzenlemelerin başında “eşit işe eşit ücret” sloganıyla çıkarılan 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yer almaktadır. Şöyle ki; bu kararnamede mesleğe alınma, eğitim, meslekte yetiştirilme ve yeterlik sınavları açısından 666 sayılı KHK’da yer alan diğer merkez denetim personelinden(müfettiş,denetçi) hiçbir farkı bulunmayan Gümrük ve Ticaret Denetmeni, hiçbir objektif kritere dayanmadan yapılan bir ayrıştırma sonucu söz konusu denetim personeli arasında sayılmamışlardır.

Mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, görev ve sorumlulukları ile tabi oldukları mevzuat yönünden diğer merkez denetim personelinden farklılıkları bulunmayan Gümrük ve Ticaret Denetmenlerinin diğer merkez denetim personelinden ayrıştırılması, 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilmek istenen ‘‘eşit işe eşit ücret’’sisteminde ciddi bir sapma olarak değerlendirilmektedir.

TALEP

Mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, görev ve sorumlulukları ile tabi oldukları mevzuat yönünden diğer merkez denetim personeli ile farklılıkları bulunmayan Gümrük ve Ticaret Denetmelerinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmının “A- Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün (g) bendinde sayılması, I Sayılı Cetvelde (g) bendine alınarak ek göstergelerinin 3600 olması ve 375 sayılı KHK’nın Ek 10 uncu maddesi kapsamına alınmasını talep etmekteyiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.