Yıllık Veya Mazeret İzni Kullanırken Hastalanan Memur İzin Durumu Nasıl Olur?

Yıllık Veya Mazeret İzni Kullanırken Hastalanan Memur İzin Durumu Nasıl Olur?

Kamuajans.com - Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanun kapsamında yıllık izin veya mazeret izni kullanırken, hastalıklarından dolayı kısa ya da uzun süreli hastalık raporu da alabilmektedirler.

Kamuajans.com - Mazeret izni veya yıllık izin kullanmakta olan memurun, hakkında düzenlenen rapora istinaden hastalık izni kullanması durumunda, görevine ne zaman başlayacağı ile rapor nedeniyle kullanamadığı izin sürelerinin ne olacağı sorusu gündeme gelebilmektedir.

<br />

Öte yandan, Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, yıllık izinde hastalık raporu alınması konusunu düzenlerken, mazeret izninde hastalık raporu alınması konusunu düzenlememiştir.

<br />

<strong>Yıllık izinde hastalık izni kullanma</strong>

<br />

Yıllık izin kullanmakta olan memurun, hastalığı nedeniyle hakkında düzenlenen rapora istinaden hastalık izni kullanması durumunda; bazen hastalık izninin bitiminde, bazen de hastalık izni bitiminde yıllık izin kullanarak göreve başlayabilmektedir.

<br />

657 sayılı Kanun ve “Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre;

<br />

a- Kalan yıllık izin süresinden daha kısa süreli hastalık izni kullanılması: Hastalık izni bitiminde memurun hemen görevine başlaması gerekmez.Hastalık izni kullanmaya başladığı tarihte kalan yıllık izin süresinden hastalık izni düşüldükten sonra kalan yıllık izin süresini kullanıp göreve başlayabilir.

<br />

Örneğin;12 gün yıllık izin alan memur 3 gün izin kullandıktan sonra 4 gün hastalık izni kullanırsa, hastalık izni bitiminden itibaren 5 gün daha yıllık izin kullanmaya devam edebilir. Yıllık iznin kullanılamayan 4 günlük kısmı ise yıllık izin kullanma usulüne uygun olarak daha sonra kullanılabilir.

<br />

b- Kalan yıllık izin süresi kadar hastalık izni kullanılması: Memur hastalık izni bitiminde hemen görevine başlar.

<br />

Örneğin;12 gün yıllık izin alan memur 5 gün izin kullandıktan sonra 7 gün hastalık izni kullanırsa, hastalık izni bitiminde görevine başlaması gerekir. Yıllık iznin kullanılamayan 7 günlük kısmı ise yıllık izin kullanma usulüne uygun olarak daha sonra kullanılabilir.

<br />

c- Kalan yıllık izin süresinden daha uzun süre hastalık izni kullanılması: Memur hastalık izni bitiminde hemen görevine başlar.

<br />

Örneğin;12 gün yıllık izin alan memur 6 gün izin kullandıktan sonra 15 gün hastalık izni kullanırsa, hastalık izni bitiminde görevine başlaması gerekir. Yıllık iznin kullanılamayan 6 günlük kısmı ise yıllık izin kullanma usulüne uygun olarak daha sonra kullanılabilir.

<br />

<strong>Mazeret izninde hastalık izni kullanma</strong>

<br />

Devlet Memurları Kanunu, malî ve sosyal haklarına dokunmaksızın, memurların bazı hallerde mazeret izni kullanabilmesine imkan tanımıştır. Evlenme, doğum, çocuk ve ölüm gibi mazeretler nedeniyle izin talep eden memura, Kanunda belirtilen süreler kadar mazeret izin verilmesi zorunlu tutulmuş, Kanunda sayılan mazeretler haricinde bir sebeple istenen mazeret izinlerinin verilmesi ise ilgili amirlerin takdirine bırakılmıştır.

<br />

Mazeret izni kullanmakta olan memura, hakkında düzenlenen rapora istinaden hastalık izni verilmesi durumunda, memurun göreve başlayacağı tarih ve izin kullanımına ilişkin çeşitli durumlar söz konusu olabilmektedir.

<br />

a- Kalan mazeret izni süresinden daha kısa süreli hastalık izni kullanılması: Hastalık izni bitiminde memurun hemen görevine başlaması gerekmez. Hastalık izni kullanmaya başladığı tarihte kalan mazeret izni süresinden hastalık izni düşüldükten sonra kalan mazeret izni süresini kullanıp göreve başlayabilir.

<br />

Örneğin;10 gün mazeret izni alan ve 2 gün izin kullandıktan sonra 5 gün hastalık izni kullanan memur, hastalık izni bitiminden itibaren 3 gün daha mazeret izni kullanmaya devam edebilir.

<br />

b- Kalan mazeret izni süresi kadar hastalık izni kullanılması: Memur hastalık izni bitiminde hemen görevine başlar.

<br />

Örneğin;10 gün mazeret izni alan ve 3 gün izin kullandıktan sonra 7 gün hastalık izni kullanan memur, hastalık izni bitince görevine başlayacaktır.

<br />

c- Kalan mazeret izni süresinden daha uzun süre hastalık izni kullanılması: Memur hastalık izni bitiminde hemen görevine başlar.

<br />

Örneğin;10 gün mazeret izni alan ve 5 gün izin kullandıktan sonra 12 gün hastalık izni kullanan memur, hastalık izni bitince görevine başlayacaktır.

<br />

Öte yandan, mazeret izni kullanılan dönemde hastalık izni kullanılması nedeniyle, mazeret izni süresinin bir kısmı ya da tamamı kullanılamadığında;

<br />

*Mazeret izninin; evlenme, doğum, çocuk veya ölüm mazeretiyle verilmiş olması halinde, hastalık izni nedeniyle kullanılamayan mazeret izni sürelerinin daha sonra kullanılmasının mümkün olamayacağını,

<br />

*Mazeret izninin; evlenme, doğum, çocuk veya ölüm mazereti dışındaki bir sebeple amir takdirinde verilmiş olması halinde, hastalık izni nedeniyle kullanılamayan mazeret izni sürelerinin, ilgili amirlerin takdiriyle yeniden kullandırılabileceğini değerlendirmekteyiz. 

<br />

<a href="http://memurunyeri.com">memurunyeri.com</a>

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.