Yıllık İzin Kullanılan Günlere Denk Gelen Bayramlar Yıllık İzni Nasıl Etkiler?

Yıllık İzin Kullanılan Günlere Denk Gelen Bayramlar Yıllık İzni Nasıl Etkiler?

Kamuajans.Com – Devlet memurları yıllık izin haklarını kullanırken, izinli oldukları günlere ulusal ve dini bayramlar ile genel tatil günleri de denk gelebiliyor.

Bayram ve genel tatil günlerinin yıllık izinli olunan günlere denk geldiği durumlarda, yıllık izin süresi içinde kalan tatil günlerinin ilgili memurun yıllık izin süresinden sayılıp sayılmayacağı konusunda tereddüt yaşanabilmekte ve kurumlara göre değişen uygulamalara rastlanabilmektedir.

Yıllık izin hakkının kullanılması

Devlet memurlarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile yıllık izin hakkı da tanınmıştır. Kanundaki belirlemelere göre;

**Hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olan memurların 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olan memurların ise 30 gün süreyle yıllık izin hakkı vardır.

**Memur bu izin hakkını, amirinin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.

**Memur, birbirini izleyen iki yıla ait izinleri birlikte kullanılabilir ve içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıla ait izinler dışında önceki yıllara ait kullanılmamış izinler artık kullanılamaz.

**Yıllık izinlerin kullanılma zamanıyla ilgili olarak, amirlerin hizmet gereklerinden kaynaklı (memurun izin hakkının kullandırılmaması gibi bir sonuç doğurmayacak şekilde) takdir hakkı vardır.

**Yıllık izin süreleri iş günü olarak belirlenmediğinden, yıllık izin kullanılan sürelere denk gelen hafta sonu günleri de yıllık izin süresinden sayılır.

Bayramlar ve diğer genel tatil günleri

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna göre;

-Dini bayram günleri: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramıdır.

-Ulusal bayram günleri: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramıdır.

-Diğer genel tatil günleri: 1 Ocak Yılbaşı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günüdür.

Ayrıca, dini bayramlar ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesindeki günlerin öğleden sonrası da ilgili bayram günlerinden sayılıyor.

Bayram ve diğer genel tatil günlerinin yıllık izin kullanılan günlere denk gelmesi

Devlet memurları yıllık izin aldıkları durumlarda, ulusal ve dini bayram günleri ile diğer genel tatil günlerinin yıllık izin kullanılan günlere denk gelmesi de söz konusu olabiliyor.

Bu gibi durumlarda;

a-) Yıllık izinli olunan süre içerisinde kalan ulusal ve dini bayram günleri ile diğer genel tatil günlerinin (bazı bayramlar öncesine ilişkin yarım günlük süreler hariç), memurun yıllık izin süresinden sayılmaması gerekeceğini,

b-) Yıllık izin süresinden sayılmayacak ulusal ve dini bayram günleri ile diğer genel tatil günlerinin, yıllık izin kullanım usulüne uygun olarak amirin uygun bulacağı zamanlarda memur tarafından kullanılabilmek üzere, ilgili memurun kullanılmamış yıllık izin süresine ilave edilmesi gerekeceğini,

c-) Yıllık izinli olunan süre içerisinde kalmakla birlikte, cumartesi ve/veya pazar günlerine denk gelen ulusal ve dini bayram günleri ile diğer resmi tatil günlerinin memurun yıllık izin süresinden sayılması gerekeceği,

şeklinde değerlendirmekteyiz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.