Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kaldırılıyor Mu?

Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kaldırılıyor Mu?

Kamuajans.com - Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılması ve bu Sınıf kapsamında çeşitli unvanlarda görev yapan Devlet memurlarının, kurumlarında Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil Memur unvanlı kadrolara atanması amacıyla Kanun Teklifi hazırlandı.

Kamuajans.com - MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk AKSU tarafından hazırlanan “657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” Meclis Başkanlığına sunuldu.

Kanun Teklifi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılarak Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılmasının ve bu Sınıf kapsamında çeşitli unvanlarda görev yapan Devlet memurlarının kurumlarında Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil Memur unvanlı kadrolara atanmasının sağlanması amaçlanıyor.

Söz konusu Kanun Teklifinin gerekçesinde özetle şu ifadeler yer aldı:

-Kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli unvanlarda (aşçı, bekçi, berber, hizmetli, kaloriferci, teknisyen yardımcısı, terzi, mübaşir vb.) görev yapan ve sayıları yaklaşık 110.000 olan YHS personeli, bulundukları hizmet sınıfından kaynaklı mağduriyet yaşamakta ve hizmet sınıflarının değiştirilmesi suretiyle bu mağduriyetlerinin giderilmesini beklemektedirler.

-YHS personeli, kadro unvanlarına ilişkin görevlerin sınırının unvan bazında net olarak belirlenmemiş olmasından kaynaklı sorunlar yaşamaktadırlar. Ayrıca, hukuki yönü olmamasına rağmen bazı görev ve işlerin yardımcı hizmetler personeline gördürülmesi, zaman içerisinde söz konusu görevlerin ilgililerin unvanlarıyla özdeşleşmesine ve bu görevleri yapmak istemediklerinde ise sorunlu personel olarak düşünülmelerine neden olmaktadır.

-YHS personeli, görevde yükselmede sorunlar yaşamaktadırlar.

-Devlet memurlarına ilişkin hizmet sınıflarında görev yapanlardan sadece Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil olanlar için ek gösterge belirlenmemiş olmasından dolayı, YHS personeli maaş ve emeklilik hakları bakımından sorun yaşamaktadırlar.

-657 sayılı Kanunun taşeron personel istihdamını mümkün kılan düzenlemeleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının yardımcı işleri taşeron işçilere gördürme yoluna sıklıkla gitmekte olmaları nedeniyle, yardımcı hizmet niteliğindeki görevlerin YHS personeline gördürülmesi zorunluluğu da ortadan kalkış bulunmaktadır.

-Yardımcı Hizmetler Sınıfının tümden kaldırılması ve bu Sınıfta çeşitli unvanlarda görev yapan personelin kurumlarında Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil Memur unvanlı kadrolara atanması suretiyle, bu hizmet sınıfının varlığından kaynaklı sorunlar da ortadan kalkacaktır.


657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDADEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin “X – YARDIMCI HİZMETLER SINIFI” başlıklı bendi, başlığı ile birlikte madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 2- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçici Madde 43- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki dolu kadroların unvanları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen aybaşından geçerli olmak üzere ve başka bir işleme gerek kalmaksızın, aynı dereceli Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil Memur unvanlı kadrolar olarak değişmiş sayılır.”

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum