Vergi Müfettişleri Danıştay'ın Vereceği Kararı Bekliyor

Vergi Müfettişleri Danıştay'ın Vereceği Kararı Bekliyor

Kamuajans.com - 2011 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsi mücadelesi ve desteği ile oluşturulan Vergi Denetim Kurulu’nda (VDK) yaklaşık 3 bin Vergi Müfettişi ve 5 bin Müfettiş Yardımcısı görev yapıyor. VDK’nın orta ve üst kıdem grubunda yer alıp son yıllarda özellikle FETÖ ve PKK ile mücadelede aktif görev alan yaklaşık 1200 Vergi Müfettişinin, Danıştay’ın yeterlik sınavları hakkında aldığı “yürütmeyi durdurma” kararı sonrası hak kaybına sebebiyet verecek bir kısım durumlara maruz kalması nedeniyle oldukç

Kamuajans.com - Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu’nda (VDK) görev yapan yaklaşık 1200 vergi müfettişi, Danıştay’ın vereceği kararı bekliyor.

1200 vergi müfettişini etkileyecek karar, 2014 yılında açılan bir davaya dayanıyor. Vergi Müfettişliğine yükselmek için VDK bünyesinde yapılan “yeterlik sınavı” komisyon üyelerinde 8 yıllık kıdem şartı aranıyordu. Ancak yönetmelikteki “8 yıl şartı” 2013 yılının Mart ayında kaldırıldı. 2013 Ekim ve 2014 Haziran aylarında yapılan “yeterlik sınavı” komisyon üyelerinde 8 yıl kıdem şartı aranmamasına rağmen, sınavı geçemeyen bir vergi müfettiş yardımcısı eski yönetmelikteki “8 yıl kıdem şartını” öne sürerek dava açtı. İdare mahkemesi sınavların iptaline karar verdi. VDK ise kararın iptali için Danıştay temyizine gitti. Kararın etkileyeceği yaklaşık 1200 vergi müfettişi, Danıştay’ın vereceği kararı bekliyor.

2013 ve 2014 yıllarındaki yeterlik sınavında başarılı olup vergi müfettişliğine yükselen yüzlerce müfettiş, idare mahkemesinin verdiği iptal kararına ilişkin kazanılmış haklarını korumak için karşı dava açtı. Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkiliye göre, sınavda başarılı olanların hakları korunmak kaydıyla başarısız olanlar için sınav tekrarlanabilir. Sınavın iptal edilip 1200 vergi müfettişinin vergi müfettiş yardımcılığına düşürülmesi durumunda yeni hukuki problemler doğabileceği ifade ediliyor. Söz konusu 1200 vergi müfettişinin “vergi müfettişi” sıfatıyla inceledikleri binlerce dosyanın da  gelecekte hukuksal sıkıntılara yol açabileceği belirtiliyor.

2011 yılında kurulan VDK’da yaklaşık 8 bin 500 vergi müfettişi ve yardımcısı görev yapıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.