Üst Vergi Dilimine Çıkan Memurlar ve Çıkış Zamanları

Üst Vergi Dilimine Çıkan Memurlar ve Çıkış Zamanları

Kamuajans.com - Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınan matrah tarifelerine göre yıla %15 oranındaki gelir vergisi diliminde başlayan kamu çalışanları, ücret durumlarına göre yılın değişen aylarında %20 oranındaki gelir vergisi dilime çıkmakta ve kamu çalışanlarından bazıları yıl içinde %27 oranındaki dilime de girmektedirler.

Kamuajans.com - Devlet memurlarının, ilgili takvim yılının başından itibaren elde ettikleri “gelir vergisi matrahına esas” gelirleri toplamı belli seviyelere ulaşınca, aylık ücretlerinden kesilen gelir verdisi oranı da artmaktadır.

Gelir vergisi tarifeleri kapsamında belirlenen bir üst dilime yükselen memurun gelir vergisine esas ücretinden, o ay için üst dilime giren miktarına üst dilim vergi oranı uygulanmak suretiyle (üst dilime girmeyen miktarına ise alt dilim vergi oranı uygulanarak) gelir vergisi kesilmektedir..

Örneğin, Mühendis unvanlı bir Devlet memurunun (1/4) aylık maaşından, Eylül ayında kısmen %15 ve kısmen %20 oranında gelir vergisi kesilirken, izleyen aylarda hep %20 oranında kesinti yapılmaktadır.


2017 yılının gelir vergisi tarifesi

Gelir Vergisi Oranı

Gelir Vergisi Matrahı

%15

13.000 TL’ye kadar 

%20

13.001 TL ile 30.000 TL

%27

30.001 TL ile 110.000 TL

%35

110.001 TL ve fazlası  


Aylık ücretin gelir vergisi matrahına tabi unsurları

Aylık ücretleri 657 sayılı Kanuna göre ödenenlerin; gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, kıdem aylığı, taban aylık ve yan ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Ücret ve tazminat göstergesine göre maaş alanların ise ücret göstergesi üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Ayrıca, burada değinilmeyecek olmakla birlikte, Devlet memurlarının yararlanabildiği; ek ders ücreti, döner sermaye ve sosyal denge tazminatı ödemeleri de ilgili memurun gelir vergisi matrahına dahil edilmektedir.

Bu çerçevede, gelir vergisi matrahı bakımından tarifenin üst dilimine çıkan memurların maaşından daha yüksek oranda gelir vergisi kesilmekte, kesilen vergi miktarındaki artışa bağlı olarak da ilgili memurun aylık net maaşı azalmaktadır.

Öte yandan, Devlet memurları hakkında geçerli olan ücret sitemi, unvanları, hizmet süreleri, aylık dereceleri gibi hususların etkisiyle, gelir vergisi uygulamalarından kaynaklı aylık net maaşlarındaki azalma yılın farklı aylarında ve farklı miktarlarda olabilmektedir.


Devlet memurlarından bazılarının gelir vergisi bakımından (kısmen veya tamamen) üst dilime çıktığı aylar

UNVAN

D/K

Hizmet

%15’den %20’ye çıkış ayı

%20’den %27’ye çıkış ayı

Müsteşar

1/4

25

Şubat

Mayıs

Genel Müdür

1/4

25

Mart

Haziran

Daire Başkanı (müstakil)

1/4

25

Mart

Temmuz

Bakanlık İl Müdürü

1/4

25

Nisan

Ağustos

Uzman (merkez kariyer)

1/4

25

Nisan

Ağustos

Mali Hizmetler Uzmanı (merkez)

1/4

25

Nisan

Eylül

Uzman Yrd.(merkez kariyer)

9/2

1

Mayıs

Kasım

Mali Hizmetler Uz. Yrd.(merkez)

9/2

1

Haziran

-

Veteriner

1/4

25

Ağustos

-

Uzman Tabip

1/4

25

Eylül

-

Öğretmen

1/4

25

Eylül

-

Hemşire(mesleki lisans)

1/4

25

Eylül

-

Polis Memuru

1/4

25

Eylül

 -

Vaiz

1/4

25

Eylül

 -

Avukat

1/4

25

Eylül

 -

Mühendis

1/4

25

Eylül

Memur

1/4

25

Eylül

Hizmetli

1/4

25

Ekim

 -

Öğretmen

9/2

1

Kasım

 -

Hizmetli

9/2

1

Kasım

-

VHKİ

9/2

1

Kasım

-

Tekniker

9/3

1

Kasım

-



Not: Ek ders ücreti, döner sermaye ödemeleri, sosyal denge tazminatı ve gelir vergisine tabi diğer ödemelerden yararlanan personel, tabloda belirtilen aylardan daha erken aylarda üst dilimlere çıkacaktır.

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.