Üst Öğrenimi Tamamlayan Memurun İntibakı Ne Zaman Yapılır?

Üst Öğrenimi Tamamlayan Memurun İntibakı Ne Zaman Yapılır?

KamuAjans.Com-Üst öğrenim bitiren ve buna ilişkin belgeyi kurumuna ileten memur hakkında intibak işlemi yapılması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun bir gereğidir.657 sayılı Kanun, üst öğrenim bitiren memurların intibakının nasıl yapılacağını belirlemiş olmakla birlikte, bu konuda kurumuna başvuran memurun intibak işleminin kaç gün içinde yapılacağı konusunda bir hükme yer vermemiştir.

Üst öğrenim nedeniyle intibak

Memur iken üst öğrenim tamamlayan ya da memuriyetten ayrıldıktan sonra üst öğrenimi tamamlayıp yeniden memuriyete dönenler hakkında, emsalleri olan memurlar esas alınarak intibak işlemi yapılmaktadır.

Üst öğrenimi tamamlayan memurlar hakkında intibak yapılması hususu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12/d maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre; üst öğrenimi bitiren memurlar, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmayacak şekilde, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı eklenmek (her yıl için bir kademe, her üç yıl için bir derece) suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.

Memur hakkında intibak işlemi yapıldığında, memurun aylık ve kadro seviyesi değişebilmekte (aylık/kadro seviyesini hiç etkilemediği durumlar da olabilir), böyle bir değişiklik ise memurun aylık maaş miktarını etkileyebilmektedir.

Üst öğrenimi bitiren memurun intibakının yapılma zamanı

Üst öğrenimi tamamlayan memurun kazanılmış hak aylık derece/kademesinin, bitirilen üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdiği (veya geçirmiş sayıldığı) hizmet sürelerinin ilave edilmesi suretiyle bulunacak derece/kademeye (emsalini geçmeyecek şekilde) yükseltilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/A/12/d maddesi kapsamında yasal bir zorunluluktur.

Bu nedenle, üst öğrenimi bitirdiğine ilişkin belgeyi intibak yapılması amacıyla kurumuna ileten memur hakkında, hak kaybına sebep olmayacak şekilde ve geciktirilmeden intibak işlemi yapılması gerekir.

Bu itibarla, intibak işleminin ilgili kurum tarafından hangi sürede yapılması gerekeceğine ilişkin bir belirleme söz konusu olmamakla birlikte, intibak işleminin memur için hak kaybına yol açmayacak şekilde en kısa sürede ve kadro şartına bağlı olmadan kurumlar tarafından sonuçlandırılması gerekeceğini değerlendirmekteyiz.

Öte yandan, üst öğrenimi bitiren memurun intibak tarihinin, kurum tarafından intibak işleminin ne zaman yapıldığına bakılmaksızın, mezuniyet belgesini kuruma ibraz ettiği tarih olarak kabul edilmesi gerektiğini; intibak işlemi nedeniyle aylık derece/kademesi ve/veya kadro derecesi değişen memurun, oluşan yeni seviyeye ilişkin mali haklara, üst öğrenime ilişkin belgeyi kurumuna ibraz ettiği tarihi izleyen aybaşından itibaren hak kazanacağını düşünmekteyiz.


Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.