Üst Öğrenimi Bitiren Memurun Emsali Nasıl Belirleniyor?

Üst Öğrenimi Bitiren Memurun Emsali Nasıl Belirleniyor?

KamuAjans.Com-Üst öğrenimi tamamladıklarına ilişkin belgeleri kurumlarına ibraz eden Devlet memurları haklarında kazanılmış hak aylık seviyelerinin yeni eğitim durumlarına göre belirlenmesi amacıyla intibak işlemi yapılmakta ve bu işlemin yapılmasında emsal Devlet memurunun durumu esas alınmaktadır.

Devlet memurunun intibakı yapılarak yeni derece/kademesi belirlenirken, eğitim durumu ve hizmet süreleri göz önünde bulundurulmakta, ancak emsali olarak belirlenen Devlet memurunun ulaşmış olduğu derece/kademeyi geçmeme kuralı uygulanmaktadır.

İntibak düzenlemesi

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A-12-d maddesinde yer alan hükümlere göre; memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi eğitime ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.

Bu düzenleme, hakkında intibak işlemi yapılacak memurun ulaşacağı yeni seviye bakımından bir üst sınır da getirmekte ve bu sınırı emsal personele göre belirlemektedir.

Üst öğrenimi bitirenlerin emsali

Üst öğrenimi bitiren Devlet memurunun emsali; memurun önceki öğrenim düzeyini aynı tarihte bitiren ve hiç ara vermeden üst öğrenime (memurun sonradan bitirdiği öğrenim) başlayarak normal süresinde eğitimini tamamlayıp memuriyete giren kişi olmaktadır.

İntibak işlemi yapılırken, memurun;

-Son öğrenim seviyesinin memuriyete başlangıç seviyesi,

-Memuriyette geçirdiği veya geçirmiş sayıldığı hizmet süreleri (askerlik süresi dahil)

dikkate alınmakta ve buna göre yapılacak hesaplamada ulaşılacak seviyenin emsal Devlet memurunun seviyesini geçmemesi gerekmektedir.

Öte yandan, memurun yasal düzenlemelere istinaden almış olduğu derece ve kademeler de intibak işleminde dikkate alınmakta olup, emsal uygulaması bakımından ise bu derece ve kademelerin emsal personel tarafından da alındığı varsayılarak hesaplama yapılmaktadır.

Bu itibarla, üst öğrenimi bitirmesi nedeniyle memur hakkında intibak işlemi yapılırken; memurun üst öğrenimi ve önceki öğrenimi bitirme tarihlerinin, memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilecek sürelerin (memuriyette geçen veya geçmiş sayılan sürelerin), yasal düzenlemelere istinaden memurun almış olduğu ilave kademelerin ve/veya derecelerin bilinmesi gerekir.

memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.