Üç Derece Üstteki Kadroya Atanmanın Memura Yararı Olur Mu?

Üç Derece Üstteki Kadroya Atanmanın Memura Yararı Olur Mu?

Kamuajans.Com – Devlet memurları, kazanılmış hak aylık derecelerinin 3 derece üstündeki (5.derecede daha üst olmamak üzere) kadrolara atanabiliyor. Aynı kurumda veya başka kurumlarda atanabilmek için gerekli şartlara sahip olunan aynı veya farklı unvanlardaki görevlere ait bazı derecelerdeki kadrolara, kazanılmış hak aylık derecelerinin 1, 2 veya 3 derece üstündeki derecelerde olsa bile, memurların atanması mümkün olabiliyor.

Ancak, bu kapsamda yapılan atamalarda memurun özlük haklarında her zaman değişikliğe rastlanmıyor.

Üç derece üst kadroya atanma

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 45 inci maddesi; 5 inci dereceden aşağı olmamak üzere, memurun kazanılmış hak aylık derecesinin 3 derece üstündeki kadrolara atanabilmesine imkan vermektedir.

Bu şekilde atamalarda, atama yapılacak kadronun derecesi ilgili memurun öğrenim durumu itibariyle yükselebileceği dereceden daha üstte olamaz ve atanacak memurun hizmet sınıfının atama yapılacak kadronun hizmet sınıfı ile aynı olması gerekir. Ayrıca, atama yapılacak dereceye yükselmek için gerekli nitelikleri haiz başka bir memurun da bulunmaması gerekir.

Üç derece üst kadroya atanmanın memura etkisi

Kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli unvanlardaki kadrolarının 5-14 dereceli olanlarına, memurun kazanılmış hak aylık derecesinden en çok üç derece üstte olması kaydıyla atama yapılabilmektedir. Örneğin, kazanılmış hak aylık seviyesi 8/2 olan ortaokul mezunu bir memur 5 inci dereceli bir kadroya atanabilir.

Bu uygulama çerçevesinde atanan memur;

**Atanmış olduğu kadro derecesinde, kazanılmış hak aylık derece/kademesine denk gelen derecenin aylığını almaya devam ederler. (Örnekteki memur, aylığını 8/2’den almaya devam eder.)

**Kademe ilerlemesi ve derece yükselmesini, kazanılmış hak aylık seviyesi üzerinden yapmaya devam eder.

**Atandığı üst derece, kendisi için kazanılmış hak oluşturmaz.

**Atama yapılırken unvanının da değişmiş olması durumunda, kazanılmış hak aylı derecesi esas alınarak maaşını almaya devam etmekle birlikte, yeni unvanına bağlı özlük haklarının farklı olması durumunda maaşında da farklılık olabilir.


memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.