Türkiye'nin En Önemli Sorunlarından Biri Gelir Vergisi Adaletsizliği

Türkiye'nin En Önemli Sorunlarından Biri Gelir Vergisi Adaletsizliği

Kamuajans.com - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda düzenlenen Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısını değerlendiren Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, gelir vergisi dağılımının Anayasanın 10. ve 73. Maddesine aykırı olduğunu, bu adaletsizliğin yeni anayasa ile giderilmesi gerektiğini söyledi.

Kamuajans.com - Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri gelir vergisi dağılımındaki adaletsizliktir. Anayasanın 10. ve 73. Maddesine aykırı olan bu durum yeni anayasa ile giderilmelidir” dedi.


TÜRKİYE  EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİ VERGİ ADALETSİZLİĞİ

Gelir vergisi dağılımındaki adaletsizliği dikkat çeken Tonbul, “ Gelir vergisi dağılımındaki adaletsizlik Türkiye’nin  en önemli sorunlarından birisidir. Anayasanın 73. Maddesinde ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır ’hükmü yer alıyor. Yani herkes gelirine göre vergi ödesin diyor. Bugün bakıyoruz  %27’lik vergi dilimine giren kamuda bir daire başkanının maaşı 6.050TL, gelir vergisi ise 1.101TL %18,2’lik bir kesinti oluyor. Sözleşmeli bir Mühendisin maaşı 3.568TL, gelir vergisi 705 TL %19,7’lik bir kesinti oluyor. 4/C’li bir personelin maaşı 1.720TL olmasına karşın gelir vergisi 474 TL %25’lik bir kesinti  yapılıyor. Maliyeciler zaman içinde Anayasanın 73. Maddesini tam tersine çevirmişler, geliri az olandan çok, çok olandan ise daha az vergi alındığını görüyoruz. Anayasanın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesine de aykırı olan bu durum yeni anayasada çözüme kavuşturulmalıdır” diye konuştu.

ŞEHİT YAKINLARINA ŞAHSA BAĞLI KADRO

Terörle Mücadele Kanunu’na göre atanan şehit ve gazi yakınlarının kadro yetersizliğinden dolayı kurumlarında eğitim durumlarına uygun pozisyonlara atanamadığını belirten Tonbul, “Bu ülke için canını feda eden şehit ve gazilerimizin yakınları, kadro yetersizliğinden dolayı kurumlarında eğitim durumlarına uygun kadrolara atanamadığı için mağduriyetler oluştu. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için  atamaların şahsa bağlı kadro çıkarılarak, şehit ve gazi yakınlarının eğitim durumlarına göre unvanlara atanmasını gündeme getirdik” dedi.


PGD PERSONELİNİN HARCIRAHLARI YETERSİZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda çapraz denetime giden personelin harcırahlarının yetersiz olduğunu  söyleyen Tonbul, “ Bilim, Sanayi ve Teknoloji  merkez ve taşra teşkilatında çapraz denetime giden Piyasa Gözetim Denetim personeline ödenen harcırahlar yetersiz. Bu harcırahların artırılması veya iki katına çıkarılması gerekiyor. 6245 Sayılı Harcırah Kanuna göre göreve giden personelin konaklama ücretinin 10 günden sonrasının da tam ödenmesinin gerektiğini ifade ettik ” şeklinde konuştu.


KİT ÇALIŞANLARINA GÜZEL HABER

KİT'lerde çalışan personelin sorunların ile ilgili de Aralık ayı içerisinde güzel gelişmeler olacağını kaydeden Tonbul, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 3. Dönem Toplu Sözleşmenin kamu görevlilerinin geneline yönelik bölümünde yer alan ve üzerinde yapılacak çalışmalar sonucunda karar verilmesi öngörülen konulardan, KİT'lerde görev yapan sözleşmeli personelin temel ücretleri ve yıllık izinlerin ertesi yıla devredilmesi konularının en geç Aralık ayı içerisinde sonuçlandırılacağını kamuoyu önünde açıkladı. Biz de  konunun takipçisi olacağız" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.