Sendikalara Üye Olamayacak Memurlar

Sendikalara Üye Olamayacak Memurlar

Kamuajans.com - Sendika, çalışanların sosyal, ekonomik hak ve çıkarlarını korumak, sorunlarını çözme amacı ile kurulmuş ekonomik öğeler taşıyan, devlet, siyasi parti ve iktidar örgütlenmelerinden bağımsız örgütlerdir. Sendikaya herkes üye olabilir fakat bazı memurlar sendikaya üye olamazlar.

Kamuajans.com - Sendika üyesi olamayacak kamu görevlileri hangileridir? Konuya ilişkin geniş açıklama Anayasa'nın 51 inci maddesinin 1. ve 5. fıkrasında ayrıca 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu 15 inci maddesinde yer almaktadır.<br />

<br />

Anayasanın 51 inci maddesinin birinci fıkrasında, "Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz." denilmektedir.

<br />

Anayasanın 51 inci maddesinin beşinci fıkrasında, "İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir." hükmüne yer verilmiştir.

<br />

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu 15 inci maddesinde sendika üyesi olamayacak kamu görevlileri şu şekilde sayılmıştır.

<br />

1- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri

<br />

2- Yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar

<br />

3- Kamu kurum ve kuruluşlarının müsteşarları, başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilatlarının denetim birimleri yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilatlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, belediye başkanları ve yardımcıları

<br />

4- Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksekokulların müdürleri ile bunların yardımcıları

<br />

5- Mülki idare amirleri

<br />

6- Silahlı Kuvvetler mensupları

<br />

7- Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları

<br />

8- Kamu kurum ve kuruluşlarının merkezi denetim elemanları

<br />

9-Emniyet hizmetleri sınıfına dahil memurlar (çarşı ve mahalle bekçisi, polis, komiser muavini, komiser, başkomiser, emniyet müfettişi, polis müfettişi, emniyet amiri, emniyet müdürü ve emniyet müdürü sıfatını kazanmış emniyet mensubu memurları)

<br />

10- Ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri

<br />

4688 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde yer alan "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı" ibaresi Anayasa Mahkemesi'nin 30/9/2015 tarihli ve E.2015/62, K.2015/84 sayılı kararı ile, "...ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel..." ibaresi Anayasa Mahkemesi'nin 29/1/2014 tarihli ve E.2013/130, K.2014/18 sayılı kararı ile, "g) Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri" bendi ise Anayasa Mahkemesi'nin 10/4/2013 tarihli ve E.2013/21, K. 2013/57 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.<br />

<a href="http://kamuajans.com"><br />

KamuAjans.com</a> - Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.