Sağlık Bakanlığı'ndan Covid-19 Nedeniyle Vazife Malullüğü Hakkında Açıklama

Sağlık Bakanlığı'ndan Covid-19 Nedeniyle Vazife Malullüğü Hakkında Açıklama

Kamuajans.com – Bilindiği üzere, 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Saglık Sigortası Kanununun 14 üncü maddesinde; "Meslek hastalığı, sigortalı çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden ugradıgı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir. " hükmüne, 47 nci maddesinin birinci fıkrasında ise; "Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa 4 üncü maddenin birinci fikrasının (c) bendi

Bu kapsamda çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı ortaya çıkan meslekte kazanma veya çalışma gücü kayıpları ile vefat hallerinde sigortalılar, illiyet bagının kurulması şartıyla, "Meslek Hastalığı" ile "Vazife Malullugu" kapsamındaki sosyal güvenlik haklarından yararlandırılabilmektedir.

Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Covid-19 tanısı ile tedavi alip tedavi sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Saglık Kurulunca "malulolduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 14 üncü ve 47 nci maddelerine göre "meslek hastalığı vazife malüllüğü " hükümlerinden vararlandırılmaları söz konusu olabilecektir. Bu itibarla Covid-19 tanısı alıp rahatsızlanan veya hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının "Meslek Hastalığı" ile "Vazife malüllüğü" hükümleri kapsamına alınma ve ilgili mevzuat ile sağlanan haklardan yararlandırılma talebinde bulunmaları durumunda;

1) Başvuru için EK 1'de yer alan form, açıklamalarda belirtildiği üzere eksiksiz olarak doldurulup ilgili birim amiri /lçe Saglik Müdürü, Başhekim) ve sonrasında 11 Saglik Müdürü tarafından onaylanacaktır.

2) Bakanlığımıza baglı kurum ve kuruluşlarda istihdam sekli olarak 657 sayılı Devlet Memurları

Kanununun 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (A) bendi kapsamında görev yapan memurlara ilişkin onaylanmış başvuruları, 11 Sağlık Müdürlüklerimizce alınıp Bakanlığımıza gönderilecek ve söz konusu başvurular Bakanlığımız aracılıgıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına gönderilecektir.

3) Bakanlığımıza bagli kurum ve kuruluşlarda istihdam sekli olarak 657 sayılı Devlet Memurlari

Kanununun 4 üncü maddesinin 1 inci fikrasının (A) bendi kapsamında görev yapan memurlar dışında görev yapan degişik statülerdeki diger çalışanlara ilişkin onaylanmış başvurular, Il Saglık Müdürlükleri aracılıgıyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Il Müdürlüklerine gönderilecektir.

4) Universitelere bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların başvuruları, Üniversiteler tarafından

alindiktan sonra ilgisine göre Sosyal Güvenlik Kurumu Baskanligina veya ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu li Maduraklerine yine Universiteler tarafından gönderilecektir.

5) Ozel saglık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanlarına ilişkin onaylanmis başvurular

Ozel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından alındıktan sonra ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il Müdürlügüne yapılacaktır.

Covid-19 nedeniyle meslek hastalığı veya vazife malullagane ilişkin tüm iş ve işlemlerin ivedi şekilde yürütülmesi için Merkez ve Taşra ilgili hizmet birimlerimizce gereken tüm tedbirlerin alınması ayrıca yukarıda belirtilen başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin bilgilendirmenin ll Sağlık Müdürlüklerince, Universite ve Ozel dahil tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına tebligi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Sabahattin AYDIN

Bakan a Bakan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.