Para Cezasına Çevrilen Hapis Cezalarının Memuriyete Etkisi

Para Cezasına Çevrilen Hapis Cezalarının Memuriyete Etkisi

Kamuajans.com - İşlenen bir suç nedeniyle verilen hapis cezası hükmünün adli para cezasına çevrilerek infaz edilmiş olduğu bazı haller, bu cezayı alanların memuriyete girmesine engel oluşturabilmektedir.

Kamuajans.com - Mahkûmiyet hükümlerinin bazıları memuriyete girmeye engel oluştururken,  bazıları ise oluşturmamaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan hükümlere göre;

1-Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar, zimmet suçu, irtikâp suçu, rüşvet suçu, hırsızlık suçu, dolandırıcılık suçu, sahtecilik suçu, güveni kötüye kullanma suçu, hileli iflas suçu, ihaleye fesat karıştırma suçu, edimin ifasına fesat karıştırma suçu, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu veya kaçakçılık suçları nedeniyle mahkum olunması, süresi ne kadar olursa olsun (hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verilmesi hali hariç) memuriyete girmeye engel olur.

2-Yukarıda (1.sırada) sayılanlar dışında kalan suçlardan dolayı verilen ve kasten işlenmiş bir suçtan kaynaklı 1 yıldan fazla süreli mahkûmiyetler, (hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verilmesi hali hariç) memuriyete girmeye engel olur.

3- Yukarıda (1.sırada) sayılanlar dışında kalan suçlardan dolayı verilen ve süresi 1 yıldan fazla olan mahkûmiyetler, suçun kasten işlenmemiş olması durumunda,  memuriyete girmeye engel oluşturmaz.

4-Yukarıda (1.sırada) sayılanlar dışında kalan suçlardan dolayı verilen ve süresi 1 yıldan az olan mahkûmiyetler, suçun kasten işlenmiş olup olmamasına bakılmaksızın, olsun memuriyete girmeye engel oluşturmaz.


Mahkûmiyet hükümlerinin para cezasına çevrilmiş olması

İşlenen suçlar nedeniyle verilen hapis cezalarından bazılarının ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde adli para cezasına çevrilmesi de mümkün olabilmektedir.

Bu kapsamda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezalarını kısa süreli hapis cezası olarak tanımlarken bu cezaların adli para cezasına çevrilebileceğine, ayrıca taksirli suçlardan dolayı hükmolunan hapis cezasının uzun süreli olması halinde de bu cezaların adlî para cezasına çevrilebileceğine hükmetmiştir.

Bu itibarla, konuyu Devlet Memurları Kanunu ve Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde değerlendirdiğimizde;

**Yukarıda (1.sırada) sayılan suçları işleyenlerin, haklarında verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilmiş olsa bile Devlet memuru olamayacaklarını,

**Yukarıda (1.sırada) sayılanlar dışında kalmakla birlikte, taksirli bir suçtan dolayı verilen 1 yıldan fazla süreli hapis cezası adli para cezasına çevrilmiş olanların, gerekli diğer koşulları sağlamaları halinde Devlet memuru olabileceklerini,

**Yukarıda (1.sırada) sayılanlar dışında kalan suçlardan dolayı verilen 1 yıldan az süreli hapis cezası adli para cezasına çevrilmiş olanların, gerekli diğer koşulları sağlamaları halinde Devlet memuru olabileceklerini düşünmekteyiz. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.