OHAL Kapsamında Görevden Uzaklaştırılıp İşten Atılmayanların Göreve Dönmesi

OHAL Kapsamında Görevden Uzaklaştırılıp İşten Atılmayanların Göreve Dönmesi

Kamuajans.com - Ülkemizde 15/7/2016 tarihinde yaşanan FETÖ/PDY darbe girişimi ve terör olayları sonrasında, milli güvenlik sebebiyle hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan memurların bazıları kamu görevinden çıkarıldı.

Kamuajans.com - OHAL kapsamında hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulananlardan kamu görevinden çıkarılmayanların görevlerine yeniden başlaması farklı tarihlerde olabilmektedir.  

<br />

<strong>Milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılanlar</strong>

<br />

Kamu görevlilerinin bazıları, 15/7/2016 tarihinden sonra milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldı.

<br />

Bu sebeple görevden uzaklaştırılanlardan;

<br />

-Bazıları, 667 sayılı KHK kapsamında oluşturulan komisyon değerlendirmesine istinaden bakan onayı ile kamu görevinden çıkarıldı.

<br />

-Bazıları, KHK eki listelerde yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarıldı.

<br />

-Bazıları, haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılarak görevine başlatıldı.

<br />

-Bazıları hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmaya devam ediyor.

<br />

<strong>Göreve ne zaman göreve başlatılırlar?</strong>

<br />

Görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin süre kuralları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiş olmakla birlikte, OHAL kapsamında çıkarılan 669 sayılı KHK, 15/7/2016 tarihinden sonra milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan memurlar hakkında OHAL süresince soruşturma açma süresine uyulmayacağını hükme bağlanmıştır.

<br />

Bu nedenle, memur hakkındaki görevden uzaklaştırma tedbirinin 15/7/2016 tarihinden sonra milli güvenlik gerekçesiyle alınmış olması durumunda, OHAL devam ettiği sürece soruşturmaya belli bir süre içinde başlanması zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, bunlar hakkında, OHAL’in sona ereceği günden itibaren en geç 10 gün içinde soruşturmaya başlanması zorunlu olacaktır.

<br />

Buna göre, 15/7/2016 tarihinden sonra milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılmış olanların, OHAL döneminde;

<br />

**Haklarındaki inceleme ve değerlendirmeler tamamlanmış ve kamu görevinden çıkarılmamışlar olmaları durumunda görevlerine başlatılabileceklerini, ancak kurumların belli bir süre içinde göreve başlatma zorunluluğunun olmadığını,

<br />

**Kamu görevinden çıkarılmamış olmakla birlikte haklarında inceleme ve değerlendirmeye devam edilenler hakkında, yapılacak işlemler sonucunda kamu görevden çıkarma kararı verilebileceği gibi görevden uzakta kalmalarının devamının ya da göreve iadelerinin de sağlanabileceği, ancak bu işlemlerin yapılmasında da idare bakımından belli bir süre zorunluluğunun olmadığını değerlendirmekteyiz.

<br />

Öte yandan, OHAL sona erdiğinde, devam etmekte olan görevden uzaklaştırma tedbirleriyle ilgili işlemler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine yürütülecektir. <br />

<br />

<a href="http://memurunyeri.com">memurunyeri.com</a>

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.