OHAL Kanun Teklifi İle Kamudan Ve Üniversitelerden İhraçların Yolunu Açan Düzenleme

OHAL Kanun Teklifi İle Kamudan Ve Üniversitelerden İhraçların Yolunu Açan Düzenleme

Kamuajans.Com – Geçtiğimiz hafta, OHAL’in uzatılmamış olmasıyla birlikte Meclis Adalet Komisyonunda temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan, Anayasaya, yerine getirmeyi taahhüt ettiğimiz Uluslararası Anlaşmalara ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olan, ülkede bir tek adam rejimini kurumsallaştıran, OHAL KHK’ları yerine Cumhurbaşkanlığı KHK’larını getiren, kamudan ihraçları olağan hale getiren, iş güvenceleri ortadan kaldıran ve valileri sınırsız yetkiler tanıyan Yasa Teklifi Adalet ve Kalkınma Partisi

 Hukuk Devletini tümden ortadan kaldıran ve yasalaşması durumunda uluslararası kamuoyunda bir yasa devleti olarak dahi görülemeyeceğimiz bu Yasa teklifi bugün Meclis Genel Kurul gündemine gelecek.

Sadece bir isim değişikliğinden ve OHAL uygulamalarını kalıcı hale getirmekten, sürekli hale getirmekten ve kurumsallaştırmaktan ibaret olan bu teklife ilişkin, bu basın toplantımızda;

Meclis Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi ve bir akademisyen olarak ben ve Ankara Milletvekili Meclis Milli Eğitim Komisyonu Sözcümüz ve yıllarını eğitime adamış olan Sayın Yıldırım KAYA ile birlikte görüş ve uyarılarımızı sizlerin aracılığınız ile kamuoyu ile paylaşacağız.

Öncelikle Teklifin, Genel Kurul’da yasalaşmasıyla birlikte resmi üyelik müzakerelerimizin devam ettiği Avrupa Birliğinden ve resmi kurucu üyeleri arasında yer aldığımız Avrupa Konseyinin kurucu değerlerinde iyice uzaklaşacağız.

Başta Kopenhag Siyasi Kriterleri olmak üzere, bu yasayla Avrupa değerleri arasındaki makas iyice açılacak ve Avrupa’daki Türkiye karşıtlarının argümanlarına da savunulması güç olan bir malzeme verilmiş olacaktır.

İşte bizler bu basın toplantısında; Anayasaya açıkça aykırı olan bu Yasa Teklifinin tümüne karşı olmakla birlikte, teklifin 23’üncü maddesinde yer alan geçici 35’inci maddenin 7’nci fıkrası ile “1983 tarihli 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi personel Yükseköğretim Kurulu Başkanının teklifi üzerine Yükseköğretim Kurulu kararıyla” ihraçların yolu açılıyor.

Buna ek olarak, 10’uncu fıkrada ise, “Bir bakanlığa bağlı ilgili veya ilişkisi olmayan diğer kurumlarda ise her türlü kadro, pozisyon ve statüde istihdam edilen personel birim amirinin teklifiyle ihraç edilir.” deniliyor.

Üniversiteler özerk kamu tüzel kişiliği olan kurumlardır ve bu anlamda teklifin 10’uncu madde kapsamında yer alıyor ve bir üst amirin teklifiyle akademik personel görevinden ihraç edilebilecektir.

Bu maddeyle sadece keyfi ihraçlarla sınırlı kalınmıyor, ihraç edilenler işlerinin dışında birçok sosyal ve özlük haklarını da kaybedecekler ve bu haklarını mahkemelerde arayamayacaklar.

Bu madde en çok da yükseköğretim personelini, akademisyenleri, üniversiteleri hedef almaktadır.

Akademisyenlerin, üniversite hocalarının özlük hakları, iş güvenceleri idare amirinin keyfi bir kararıyla ellerinden alınabilecek, özgür ve bağımsız bir şekilde görevlerini ve bilimsel çalışmalarını yapmalarının da önüne geçilmiş olacaktır.

Tek adam rejiminin kurumsallaştığı bir dönemde hiç bir kurumun bilgisi ve değerlendirilmesi alınmadan ve kimin hazırladığı belli olmayan kanun metninin yasalaşmasıyla:

-Hukuksuz ve delil ve dayanak olmadan akademik personelin ihracının önü açılacak;

-Üniversite birim amirlerinin, akademik personel ile ilgili olarak terörle irtibatı ve iltisakına dair yapacağı bir değerlendirme veya bir kanaati sonucu, keyfi kararlarla ihraçlarının yolu açılacak;

-İtibarı ve nitelikleri tartışılan üniversitelerimiz, uluslararası alanda açıklanması çok daha zor duruma düşürülecek; ve akademik özgürlüklere ve akademik personele yeni bir kısıtlama daha getirilecektir.

İşte bu nedenle, Komisyon görüşmelerinde, bu düzenlemeye ilişkin YÖK’ün ne düşündüğünü sormam üzerine YÖK Başkanvekili Sayın Prof.Dr. Safa Kapıcıoğlu, şu çok önemli uyarılarda bulundu:

-Akademik personelin atama sürecindeki bütün işlemler üniversitelerimiz tarafından yapıldığı için rektör ataması dâhil hiçbir atamada YÖK’ün dahli ve yetkisi bulunmadığını,

-Atama sürecinde dahli ve yetkisi bulunmayan Yükseköğretim Kurulunun öğretim elemanlarının kamu görevinin ihracında yetkili kılınmasını uygun bulmadıklarını.

-Yetkili olunmayan akademik personelin kamu görevinden ihraçlarının YÖK tarafından yapılmasının, uygun olmadığını değerlendirdiklerini kaydetmiştir.

YÖK’ün bu çok öneli uyarısı karşısında Komisyon Başkanı Sayın Hakkı Köylü ise, “Şimdi, burada biz bu işi karıştırmaya başlarsak içinden çıkamayız. Bunu değerlendirelim, Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında bir önergeyle gerekirse bu konuda bir değişiklik yapılabilir…” açıklamasında bulunmuş ve konuyu Genel Kurul aşamasına bırakmıştır.

İşte bugün, Genel Kurulda görüşülecek olan ve tüm akademik personeli ilgilendiren ve kamudan ihraçları olağanlaştıracak olan, Anayasaya aykırı olan bu düzenlemenin bu haliyle kesinlikle yasalaşmaması için tekliften çıkarılması veya vereceğimiz teklifle kapsamlı bir değişiklik yapılması çağrısında bulunuyoruz.







---

Muharrem Erdem

CHP İstanbul Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Üyesi

Sn. Dr.Sibel ÖZDEMİR’in Danışmanı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.