OHAL'de İhraç Edilenlerin İnceleme Komisyonuna Başvurma Zamanı

OHAL'de İhraç Edilenlerin İnceleme Komisyonuna Başvurma Zamanı

Kamuajans.com - 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadığımız darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK’lar ile kamu görevlilerinden bazıları meslekten/kamu görevinden çıkarıldı.

Kamuajans.com - KHK ile kamu görevinden çıkarmalara karşı yapılan itirazlardan ve açılan davalardan, çıkarma işlemlerinin KHK ile yapılmış olması nedeniyle sonuç alınamaması nedeniyle, 685 sayılı KHK ile yeni bir uygulama getirilmişti.

23 Ocak 2017 tarihinde yayımlanan 685 sayılı “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”, OHAL kapsamında ihraç edilenlerin başvurularını değerlendirmek üzere bir komisyon oluşturulmasına hükmedilmişti.


Komisyonun kurulması

Doğrudan KHK ile kamu görevinden çıkarılanların başvurularını da değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulacak.

7 üyeden oluşacak komisyonun 3 üyesi kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından, 1 üyesi Adalet Bakanlığının merkez teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışan hâkim ve savcılar arasından Adalet Bakanı tarafından, 1 üyesi mülki idare amirleri sınıfına mensup personel arasından İçişleri Bakanı tarafından, 1 üyesi Yargıtay’da ve 1 üyesi de Danıştay’da görev yapan tetkik hâkimleri arasından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenecek.

Komisyonun 23 Ocak 2019 tarihine kadar görev yapacak. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle komisyonun görev süresini uzatabilecek.

Komisyonun ilk üyelerinin 23 Ocak 2017 tarihinden itibaren bir ay içinde seçilmesine hükmedilmiş olmasına rağmen, seçimin yapılıp yapılmadığı ve komisyona kimlerin üye olarak seçildiği konusunda henüz yapılmış resmi bir açıklama bulunmuyor.


Komisyona başvurular

Komisyon tarafından başvuruların ne zaman alınacağı, 23 Ocak 2017 tarihinden itibaren 6 ay içinde Başbakanlık tarafından ilan edilecek.

Başvuru alma tarihi henüz ilan edilmedi.


Komisyona başvurular;

-İlan edilecek olan başvuru alma tarihinden önce çıkan KHK’lara ilişkin başvurular, ilan edilecek başvuru alma tarihinden itibaren 60 gün içinde yapılacak.

-İlan edilecek olan başvuru alma tarihinden sonra çıkacak KHK’lara ilişkin başvurular ise ilgili KHK’nın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 60 gün içinde yapılacak.

Bu süreler içinde yapılmayan başvurular işleme alınmayacak.

Kamu görevinden çıkarılmış olanlar, en son görev yaptıkları kurum veya valilikler aracılığıyla Komisyona başvuruda bulunabilecek.  Başvuru tarihi, valiliklere veya ilgili kurumlara başvurunun yapıldığı tarih olarak kabul edilecek. Valilikler ve ilgili kurumlar kendilerine yapılan başvuruları gecikmeksizin Komisyona iletecek.

Öte yandan, yapılacak başvurulara ve Komisyonun çalışmasına ilişkin usul ve esaslar, Komisyonun teklifi üzerine Başbakanlık tarafından belirlenip ilan edilecek.


Komisyon kararları

Kamu görevinden çıkarılanların yaptığı başvuruların Komisyon tarafından kabul edilmesi durumunda,  ilgilinin kamu görevine dönmesi mümkün olacak.

Başvuruların Komisyon tarafından reddedilmesi durumunda ise bu karara karşı iptal davası açılabilecek. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.