O Kamu Personeline 2020'de İlave Brüt 3.735 TL Ödeme!

O Kamu Personeline 2020'de İlave Brüt 3.735 TL Ödeme!

Kamuajans.Com – 2020 yılında makam sahiplerinin yanında görev yapan kamu personeline ödenecek ilave üretlerde belli oldu. Buna göre, bu kapsamdaki kamu personeline ilave olarak brüt 3.735 TL'ye varan ödemeler yapılacak.

Ünlü Sosyal Güvenlik Uzmanı Ahmet ÜNLÜ'nün konuyla ilgili yazısı şöyle:

En yüksek makam sahiplerinin yanında çalışanların ilave ödemeleri ne kadardır?

Bu minvalde, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 14’üncü maddesinde yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabileceği belirtilmiştir. Buna göre; Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabilmektedir.

Bu personele yapılacak ek ödeme oranını belirlemeye ilgisine göre Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yetkilidir. Bunlara, görevlendirilmelerinden dolayı mevzuatı uyarınca da herhangi bir ad altında ödeme yapılması halinde, bu ödemelerden yalnızca biri ödenir. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Makam hizmetleri oldukça geniş bir kavram olup, özel kalem müdüründen çaycıya ve hizmetliye kadar bu kapsamda değerlendirmek mümkündür. Yine bu ödeme için personel ifadesi kullanılarak memur veya diğer statüdeki personel ayrımı da yapılmamıştır. Ayrıca, yakın koruma hizmetlerinin neler olduğu da açıktır.

Bu ödeme, en yüksek devlet memuru aylığının yani Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın gösterge ve ek gösterge toplamının (Gösterge:1500 + Ek Gösterge:8000 = 9500) maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarın % 200’ünü geçmemek üzere yapılacaktır. Bu tutarın rakamsal karşılığı ise 9500 * 0,143998 * % 200 = 3.735,96 TL ödenecek brüt tutardır. 2020 yılı birinci dönem maaş katsayısı toplu sözleşme metninde 0,143998 olarak belirlenmiştir. Ancak, enflasyon farkı olması halinde bu rakam artabilecektir. Bu ödemeden sadece binde 7,59 oranında damga vergisi alınmaktadır.


Kaynak : Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.