O Görev Yeniden Memurlara Verilecek

O Görev Yeniden Memurlara Verilecek

KamuAjans.Com-TBMM’ye sunulan yasa teklifine göre sandık kurulu başkanlarının seçiminde artık partilerin söz hakkı bulunamayacak. Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından belirlenecek.

Ak Parti, anayasa uyum düzenlemeleri kapsamında seçim kanunlarında yapacağı değişikliklerden önce, aldığı karar ve uygulamaları zaman zaman tartışmalara yol açan Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) neşter vuruyor. Görev ve yetkileri Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile Seçimlerin Temel Hükümümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da düzenlenen, kendine ait özel bir yasası bulunmayan Kurul’u müstakil bir teşkilat kanununa kavuşturacak yasa teklifi TBMM’ye sunuldu.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş imzasını taşıyan kurulun üye sayısı, yapısı, mevcut üyelikleri ve karar nisabıyla ilgili herhangi bir değişiklik öngörmeyen teklifle getirilen belli başlı yenilikler şöyle:

Bağımsızlık vurgusu

- Görev ve yetkileri iki farklı kanunda sayılan YSK, düzenlemenin kabulü halinde müstakil bir teşkilat yasasına kavuşacak.

- Düzenleme ile kurulun görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsız olduğu, hiçbir organ, makam, merci ve kişinin Kurul’a emir ve talimat veremeyeceği açıkça hüküm altına alınıyor.

- Yürürlükteki mevzuat uyarınca şu anda sadece YSK Başkanı, Başkanlık görevi süresince kurumundan izinli sayılıyor ancak kurumundaki aylık, ödenek ve her türlü zaman ve tazminatlar ile diğer özlük haklarından aynen yararlanmaya devam ediyor. Teklifle bu imkan YSK Başkanvekili’ne de aynen tanınırken üyelere de aynı şekilde, “ihtiyaç duyulması halinde” Kurul’ca belirlenen süre zarfında bu haktan yararlanabilecekler.

Seçim uzmanları

- YSK bünyesinde seçim uzmanı ve seçim uzman yardımcıları da istihdam edebilecek.

- Seçim müdürü ve seçim müdür yardımcıları, Kurul personeli arasında yapılacak yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre Başkan tarafından atanacak.

- Seçim müdür ve müdür yardımcılığı için, hukuk, siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az 4 yıllık öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olma şartı aranacak.

- Seçim müdürü ve seçim müdür yardımcıları, nüfusa kayıtlı oldukları ilçelerde görev yapamayacak. Müdürler geçici görevde geçen süreler de dahil aynı yerde 6 yıldan fazla çalışamayacaklar. Rotasyon sistemi ile seçim müdürlerinin yıllarca aynı yerde görev yapmaları önlenmiş olacak.

- Teklif uyarınca 2 ay içinde nakil ve atamalara ilişkin yönetmelik çıkarılarak, süratle bu rotasyon gerçekleştirilecek. Teklifle sandık kurulu başkanlarının seçiminde siyasi partiler devre dışı bırakılıyor. İlçe seçim kurulu başkanı, ilçede görev yapan ve sandık kurulu başkanlığına mani hali bulunmayan kamu görevlilerinin listesini yapacak ve bu listeden sandık kurulu başkanlarını belirleyecek.

- Mevcut Başkan, Başkanvekili ve üyelerin görevlerine devam edeceklerini hüküm altına alan teklifle, yeniden yapılandırmanın gereği doğrultusunda mevcut “genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve bilgi işlem merkezi müdürü” kadrolarında bulunanların görevlerinin, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sona ermesi öngörüldü. Görevi sona eren bu personel, YSK Başkanı tarafından yürürlük tarihini takip eden 15 gün içinde kurulun mevcut ya da yeni ihdas edilen kadrolarına atanabilecek.

715 kadro ihdası

- Teklifle 225’i merkez teşkilatı, 490’ı da taşra teşkilatı olmak üzere YSK’ya toplam 715 kadro ihdası yapılıyor.

ŞEBNEM HOŞGÖR/Ankara

milliyet 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.