Naklen Atanmada Memurun Yaşının Önemi

Naklen Atanmada Memurun Yaşının Önemi

Kamuajans.com - Devlet memurlarının, kurumlarının muvafakati ile başka kurumlarda durumlarına uygun kadrolara naklen atanması, 657 sayılı Kanunda ve kurumların özel düzenlemelerinde yer alan şartlar dahilinde mümkün olabilmektedir.

Kamuajans.com - 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan bir husus olmamasına rağmen, naklen atamalarda nadiren de olsa belli bir yaş sınırının aşılmamış olması şartı aranabilmektedir.

<br />

<strong>Kurumlararası naklen atama</strong>

<br />

Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri hususu esas itibariyle 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinde düzenlenmiştir.

<br />

Bu düzenlemeye göre; memurlar kurumlarının muvafakatiyle, kazanılmış hak derecelerine uygun veya torba kadro (68/B) uygulamasından yararlanarak, bulundukları sınıfa veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıflara ait başka kurumlardaki bir kadroya naklen atanabilirler.

<br />

Bu itibarla, Devlet memurlarının görev yaptıkları kurumlardan başka kurumlara naklen atanması, aranan şartlara sahip olmaları ve ilgili kurumların takdiri çerçevesinde mümkün olabileceğinden, atamayı yapacak olan kurum; kadro durumu ve hizmet gerekleri doğrultusunda personel tercihi yaparken ve yaş, boy, cinsiyet, dış görünüş, okul, medeni durum, ikamet yeri gibi birçok hususa da değerlendirmede göz önünde bulundurabilecektir.

<br />

<strong>Yaş şartı</strong>

<br />

657 sayılı Kanunun başka kurumlara naklen atanmaya ilişkin hükümlerinde; memurun kazanılmış hak aylık derecesi, sınıfı, eğitimi ve kadrosu gibi hususlardan birinin veya birkaçının naklen atamada önem arzedebileceği belirtilmiş olmakla birlikte, bu aşamada memurun yaşına da bakılacağından söz edilmediği görülmektedir.

<br />

Öte yandan, Kanunun ek 40 ıncı maddesi;  mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan kariyer meslek personeli için, kurumlarca yapılacak olan özel yarışma sınavlarına başvuruda üst yaş sınırı getirerek, giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşının aşılmamış olmasına hükmetmiştir.

<br />

Ayrıca, kurumlara ait özel düzenlemelerde, bazı mesleklere ilk girişte ve/veya naklen geçişe üst yaş sınırlaması getirilmiş bulunmaktadır.

<br />

Ancak, kurumların özel yöneltmelilerine bakıldığında, bazı kurumlara ait çeşitli kadrolara naklen atanacak olanların belli bir yaşın üzerinde olmaması kuralının da getirildiğine, nadiren de olsa rastlanabilmektedir.

<br />

<strong>Naklen atamada üst yaş sınırı şartına örnek</strong>

<br />

Maliye Bakanlığına ait bazı unvanlardaki kadrolara, diğer kurum ve kuruluşlarda aynı unvanda görev yapan personelin naklen alınmasında üst yaş sınırı da aranmaktadır.

<br />

“Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Atama Yönetmeliği”nde yer alan hükümlere göre, başka kurum ve kuruluşların aynı unvanlı kadrolardaki personelinin; Laboratuvar Teknisyeni, Röntgen Teknisyeni, Hemşire, Mühendis, Mimar, İstatistikçi, Şehir Plancısı, Tekniker, Teknisyen (Harita veya Kadastro Teknisyeni dahil), Mütercim, Bilgi İşlem Merkezi Müdürü, Çözümleyici, Programcı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Eğitim Uzmanı veya Memur unvanlı kadrolara naklen atanmasında 35 yaşını geçmemiş olması, Koruma ve Güvenlik Görevlisi unvanlı kadrolara naklen atanmasında ise 30 yaşını geçmemiş olması şartı da aranmaktadır. <br />

<a href="http://memurunyeri.com"><br />

memurunyeri.com</a>

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.