Müstafi Sayılmak Memur İçin Ne Anlama Gelir?

Müstafi Sayılmak Memur İçin Ne Anlama Gelir?

KamuAjans.Com-Devlet memuriyetine girenler, memuriyetten istifa etmemelerine rağmen bazı hallerde memuriyetten istifa etmiş (müstafi) sayılmakta ve bu durumun ilgililere farklı etkileri olabilmektedir.

İstifa etmiş sayılma hali

Devlet memuriyetinden istifa etmiş sayılma (müstafi) hali, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda “çekilmiş sayılma” şeklinde düzenlenmiş olup, çekilmiş sayılma ise memuriyetle olan ilişiğinin kesilmesi sonucunu doğuran haller olarak karşımıza çıkmaktadır.

Memuriyetten istifa etme yönünde bir başvurusu bulunmaksızın, memurun çekilmiş sayıldığı (istifa isteğinde bulunmuş sayıldığı) haller, 657 sayılı Kanunun çeşitli hükümlerinde düzenlenmiştir.

Kanunda yer alan hükümlere göre, memurun çekilmiş sayılacağı hallerden bazıları şöyle:

*Bir mazeretine istinaden aylıksız izin kullanmakta iken söz konusu mazereti ortadan kalkan memur, 10 gün içinde görevine dönmediğinde memuriyetten çekilmiş sayılır.

*Herhangi bir sebeple aylıksız izin kullanan memur, aylıksız izin süresi bitiminde görevine dönmediğinde memuriyetten çekilmiş sayılır.

*İzin almaksızın veya kurumunun kabul edebileceği bir mazereti olmaksızın görevine kesintisiz olarak 10 gün gitmeyen memur, memuriyetten çekilmiş sayılır.

*Başka yerdeki bir göreve naklen atanan ve mehil müddeti sonunda görevine başlamadığı için kendisine tanınan aylıksız 10 günlük süre sonunda ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın yeni görevine başlamayan memur, memuriyetten çekilmiş sayılır.

*Mesleğine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgisini artırmak veya staj yapmak amacıyla yurt dışına gitmesine izin verilen (seçme veya yarışma sınavlarında başarı göstererek ya da dış burslara dayanılarak veya şahsen özel burs sağlamak suretiyle) memur, izin süresi bitiminde görevine dönmediğinde memuriyetten çekilmiş sayılır.

Müstafi sayılanlar yeniden memur olabilir mi?

Devlet memuru müstafi sayılmış (istifa etmiş) ise, eski kurumlarına ya da başka kurumlara ait durumlarına uygun memuriyet kadrolarına bazı şartların varlığı halinde ilgili kurumların takdiri ile atanabilirler.

Müstafi sayılan birinin yeniden memuriyete girebilmesi için;

*Gerekli bekleme süresini tamamlamış olması gerekir: 657 sayılı Kanun hükümleri uyarınca çekilmiş sayılanlar en az 1 yıl; devir ve teslim yükümlülüğü olup da gerekli işlemleri tamamlamadan çekilmiş sayılanlar en az 3 yıl geçmedikçe yeniden memuriyete dönemezler. (OHAL uygulanan yerlerde görev yaparken çekilmiş sayılanlar hiçbir surette yeniden memuriyete alınmaz)

*Atanabileceği boş bir kadronun bulunması ve bu göreve atanabilmek için aranan nitelikleri taşıması gerekir.

*Bir kurumun (eski kurumu veya başka bir kurum) ilgiliyi atamayı kabul etmesi gerekir: Aday memur iken görevinden çekilmiş sayılan bir kişinin yeniden memuriyete (yeni bir sınav sonucuna dayanmadan) dönebilmesi, sadece ayrıldığı kuruma olabilmektedir.

*Açıktan memur atama usulüne uyulması gerekir: Çekilmiş sayılan ve memuriyete yeniden atanabilmek için gerekli şartları taşıyan kişiyi atamak isteyen kurumun, açıktan atama uygulamaları kapsamında yapılması gereken işlemlere uygun şekilde hareket etmesi gerekir.

*Memuriyetten çekilme ve çekilmiş sayılma halinin iki defadan fazla olmaması gerekir: 16.05.1982 tarihinden sonra memurluktan iki defadan fazla ayrılmamış (istifa veya istifa etmiş sayılma) olmaları (seçimler nedeniyle veya benzeri türde yasal düzenlemeler gereği olan çekilmeler hariç) gerekir.

Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.