Milli Savunma Bakanlığı'nda Çalışan Personele Getirilen Yeni Haklar

Milli Savunma Bakanlığı'nda Çalışan Personele Getirilen Yeni Haklar

Kamuajans.com - Makam ve görev tazminatı olmayan bir kadrodan makam ve görev tazminatı olan bir kadroya istisnai yöntemlerle atanmanın ne kadar önemli bir hak olduğunu belirtmek isteriz. Zaman zaman kamu kurumlarının teşkilat kanunlarında veya başka düzenlemelerdeki geçici maddelerle belirli süreliğine personeline bu tür haklar verdiği görülmektedir. Hem emeklilikte hem de çalışırken maaşta yapılan artış düşünüldüğünde konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Yani maaşın birden bire iki kat artması önemli ols

Kamuajans.com - Bu çerçevede, 657 sayılı Kanun'un ek 41'inci maddesi gereğince Milli Savunma Uzmanlığı Yönetmeliği 27 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe konulmuştu. Bu yönetmelik gereğince Milli Savunma Uzman Yardımcılığı sınavı da yapılmış ve ilk uzman yardımcıları göreve başlamışlardı. Ancak, bu bakanlıkta uzman yardımcılarını yetiştirecek Uzmanlar yoktu. Bakanlık bu açığı gidermek için 676 sayılı KHK ile istisnai olarak geçici süreliğine kurum içinden ve dışından Uzman almaya karar vermiştir. Bu yazımızda konuyu bütün boyutlarıyla açıklamaya çalışacağız.


Bakanlık içerisinden kariyer uzmanlar nasıl alınacak?

1325 sayılı Kanun'a eklenen geçici maddelerle hem kurum içi hem de kurum dışından Milli Savunma Uzmanı olma imkanı getirilmiştir. Özellikle kurum içinden uzmanlığa yapılacak atamanın sistem bozucu özelliğini belirtmeliyiz. Buna göre; yapılacak sınav tarihi itibarıyla en az üç yıl görev yapmış ve halen Kuvvet Komutanlıkları hariç Milli Savunma Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak görevli bulunanlardan;

1- Yaş, KPSS ve yabancı dil şartı aranmaksızın, 657 sayılı Kanun'un ek 41'inci maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar,

2- Bu maddenin yürürlüğe girdiği 29 Ekim 2016 tarihi itibarıyla bir yıl içerisinde ve bir defaya mahsus olmak üzere,

3- Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar kapsamında yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve sözlü veya yalnızca sözlü sınavda başarılı olanlardan Milli Savunma Uzmanı toplam kadro sayısının %20'si kadarı, tespit edilecek başarı sırasına göre,

Bakanlıkça belirlenen Milli Savunma Uzmanı kadrolarına atanabilecektir.

Görüleceği üzere, uzmanlık için gerekli şartları taşımayan birçok MSB personelinin kariyer meslekler arasında yerini alan Milli Savunma Uzmanlığına atanmasına kapı aralayan yöntem çok doğru olmamıştır. Çünkü, hem Milli Savunma Uzmanlığı Yönetmeliği çıkarılıp kariyer meslek sistemi kurularak Uzman Yardımcısı alıp hem de içerden sistem bozucu bir şekilde şartları taşımayanlar arasından Uzman atamak doğru bir yöntem değildir. Zaman içerisinde bunun doğru olmadığı da görülecektir.

Aynı yöntem Silahlı Kuvvetler Uzmanı kadrolarına atanma için de geçerli olacaktır. 657 sayılı Kanun'un ek 41'inci maddesi gereğince Silahlı Kuvvetler Uzmanlığı Yönetmeliği 23 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe konulmuştu. Bu yönetmeliğe göre, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının merkez karargahında silahlı kuvvetler uzman yardımcılığı ile silahlı kuvvetler uzmanlığına atanacaklara ilişkin düzenlemelere yer verilmişti. Bu yönetmelik gereğince Silahlı Kuvvetler Uzman Yardımcılığı sınavı da yapılmış ve ilk uzman yardımcıları göreve başlamışlardı. Ancak, bu bakanlıkta uzman yardımcılarını yetiştirecek Uzmanlar yoktu.

Yapılan geçici düzenlemeye göre; Yapılacak sınav tarihi itibarıyla en az üç yıl görev yapmış ve halen Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında 657 sayılı Kanun'a tabi olarak görevli bulunanlardan;

1- Yaş, KPSS ve yabancı dil şartı aranmaksızın, 657 sayılı Kanun'un ek 41'inci maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar,

2- Bu maddenin yürürlüğe girdiği 29 Ekim 2016 tarihi itibarıyla bir yıl içerisinde ve bir defaya mahsus olmak üzere,

3- İlgisine göre Genelkurmay Başkanlığı veya Bakanlıkça uygun görülecek usul ve esaslar kapsamında yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve sözlü veya yalnızca sözlü sınavda başarılı olanlardan,

Silahlı Kuvvetler Uzmanı toplam kadro sayısının %20'si kadarı, tespit edilecek başarı sırasına göre Silahlı Kuvvetler Uzmanı kadrolarına atanabilecektir. Aynı eleştirileri bu yöntem için de yapabiliriz.

Ayrıca, belirtmek gerekir ki daha önce kariyer mesleklere atanmalarda birçok istisna getirildiği için yeni getirilen istisnada sineye çekilecektir.


Bakanlık dışından kariyer uzmanlar nasıl alınacak?

Yine 676 sayılı KHK ile getirilen yeni bir düzenleme de Milli Savunma Uzmanlığı kadrolarına bakanlık dışından atama yapılmasının önünün açılmasıdır. Bu yöntem birçok kamu kurumu tarafından uygulanmış bir yöntemdir. Kariyer meslek mensupları arasından atama yapıldığı için çok fazla eleştiriye tabi tutulmayan bir yöntemdir.

Buna göre; 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendi kapsamında mesleğe alınanlardan, özel yeterlik sınavı yönetmeliklerine göre yapılan yeterlik sınavlarında başarı göstererek uzmanlığa atananlar, Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun görmesi halinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği 29 Ekim 2016 tarihi itibarıyla bir yıl içerisinde; toplam Milli Savunma Uzmanı kadrosunun %20'si kadarı ile sınırlı kalmak kaydıyla, merkezi yönetim bütçe kanununda yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın Milli Savunma Uzmanı olarak naklen atanabileceklerdir.

Bu şekilde yapılacak atamalar merkezi yönetim bütçe kanunlarındaki sınırlamalara tabi tutulmayacaktır.


MSB'de istenmeyen personel başka kurumlara nasıl atanacak?

676 sayılı KHK ile getirilen yeni bir düzenleme ise MSB'ye intibak edemediği tespit edilen personelin başka kurumlara naklen atanmasıdır. Bu yöntem geçici madde ile düzenlenmediği için her zaman uygulanabilecektir.

Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı fiili kadrosuna dahil 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi personelden bakanlığın özelliği ve hizmetin gerekli kıldığı şart ve vasıflar göz önüne alınarak Bakanlığa intibak edemedikleri üstlerince teklif edilenlerden bakanlıkta oluşturulacak komisyona yaptırılacak tahkikat sonucuna göre Milli Savunma Bakanı'nca uygun görülenler, genel hükümlere göre merkezi yönetim bütçe kanununda öngörülen atama sınırlamalarına tabi olmadan Başbakanlık aracılığıyla başka bir kurum veya kuruluşa naklen atanacaktır.

Doğrusu, Başbakanlığın bu işi nasıl yapacağını anlamakta zorlandığımızı ifade etmek isteriz. Bu madde gereğince naklen atama işleminin Başbakanlık yerine Devlet Personel Başkanlığı'nca yapılması gerekirdi. Çünkü, DPB yıllardır bu tür atamalar yaptığı için oluşmuş bir alt yapı vardı. Ancak, Başbakanlık'ta böyle bir alt yapı yoktur ve bunun sağlıklı bir şekilde yapılması da mümkün değildir. Herhalde kısa bir süre sonra gerekli düzeltme yapılacaktır.


MSB'ye 2017 yılı sonuna kadar sınırsız personel atama yetkisi

676 sayılı KHK ile 2017 yılına mahsus olmak üzere, MSB merkez teşkilatının KPSS A ve KPSS B grubu kadrolarına naklen veya açıktan atamalar için sınırsız yetki verildi. Birçok kamu kurumunun açıktan ve naklen atama için izin verilen sınırlı sayı nedeniyle kıvrandığı bir ortamda MSB'ye verilen atama yetkisinin ne derece önemli olduğu görülecektir. Bu bakanlığın sivilleşme süreci dikkate alındığında böyle bir yetkinin yerinde olduğunu da ifade etmek isteriz. Hadi hayırlı sivilleşmeler diyelim.

Ahmet Ünlü 
Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.