Memurun Yıllık İzin Süresi, Kullanmış Olduğu İzinlerin Hangisinden Nasıl Etkilenir?

Memurun Yıllık İzin Süresi, Kullanmış Olduğu İzinlerin Hangisinden Nasıl Etkilenir?

KamuAjans.Com-Devlet memurlarına tanınan yıllık izin hakkının süresi ilgili memurların hizmet sürelerine bağlı olarak değişirken, memurun kullandığı diğer izin sürelerinden bazıları da bu hizmet süresine dahil edilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen süre ve şartlarla çeşitli izin haklarına sahip olan memurların kullandıkları izin sürelerinden bazıları yıllık izin sürelerinin hesabında esas alınan hizmetlerine dahil edilirken bazıları ise hizmet sürelerini etkilememektedir.

Yıllık izin süresi

657 sayılı Kanun; hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (on yıl dahil) olan memurlara 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olan memurlara ise 30 gün süreyle yıllık izin kullanabilme hakkı tanımıştır.

Yıllık izin süresi hesabında esas alınan hizmet süresi belirlenirken, memuriyette geçirilen sürelerin yanı sıra memuriyet dışında geçirilmiş bazı süreler de hizmet süresi hesabına dahil edilmektedir.

Yıllık izin süresi hesabına dahil hizmet süreleri

Hangi sürelerin yıllık izin süresine esas hizmet süresinden sayılacağı hususunda Devlet Memurları Kanununda hüküm yer almazken, Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen görüşler ve çıkarılan Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yoluyla uygulamada konuya açıklık getirilmeye çalışılmaktadır.

Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşlarında hangi statüde olursa olsun geçirilen sürelerin tamamı ile memurların kazanılmış hak aylığında dikkate alınan süreler, memurların yıllık izin süresi hesabına esas hizmet süresine dahil edilmektedir.

Kullanılan çeşitli izin sürelerinin yıllık izin süresine etkisi

Devlet memurlarına tanınan izin hakları arasında, yıllık izin hakkının yanı sıra; mazeret izni, hastalık izni, refakat (ücretli) izni, sağlık izni, süt izni ve aylıksız izin gibi çeşitli izinler de vardır.

Memurların yıllık izin süresinin ne kadar olacağı hesaplanırken esas alınan hizmet süresine, ilgili memurun kullanmış olduğu izin sürelerinden bazıları dahil edilmekte ve bazıları ise dikkate alınmamaktadır.

Konuya ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen görüşlerde ve çıkarılan tebliğlerde yer alan bilgilere göre;

**Memurun kullandığı; yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, ücretli refakat izni, askerlik nedeniyle aylıksız izin, sağlık izni ve süt izni sürelerinin tamamı, yıllık izin süresi hesabına esas hizmet süresine dahil edilmektedir.

**Memurun çeşitli sebeplerle kullandığı aylıksız izin süreleri (aylıksız izinli olarak askerlikte geçirilen süreler hariç), yıllık izin süresi hesabına esas hizmet süresini etkilemez.

Memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.