Memurun Kademe Terfi Tarihi Değişir Mi?

Memurun Kademe Terfi Tarihi Değişir Mi?

Kamuajans.com – Devlet memurlarının kademe terfi tarihi memuriyete giriş tarihleri olurken, bazı hallerde terfi tarihleri değişebilmektedir. Kazanılmış hak aylık seviyesi bakımından kademe ilerlemesi yapmaya hak kazanılan tarih, ilgili memur için aynı zamanda terfi tarihi olmaktadır. (kıdem yılı terfi tarihi ile emekli keseneğine esas kademe terfi tarihi hariç)

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre; memurun kademe ilerlemesi yapabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması gerekirken, kademe ilerlemesine hak kazandığı tarihten geçerli olmak üzere ve başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bir ileri kademeye ilerlemiş sayılmaktadır.

Öte yandan, her hizmet yılı karşılığında kademe terfii yapabilen memurların terfi tarihi; değerlendirilebilecek mahiyetteki memuriyet dışı hizmetlerinin varlığına, aylıksız izin kullanma durumlarına, üst öğrenim bitirme durumlarına ve memuriyetten ayrılarak yeniden memuriyete dönme durumlarına göre değişebilmektedir.

Üst öğrenim nedeniyle terfi tarihinin değişmesi

Üst öğrenim tamamlayan memurlar hakkında yapılan intibak işlemi neticesinde, kazanılmış hak aylık terfi tarihleri bazen değişebilmektedir.

İntibak işleminde emsal uygulamasına gidilmekte ve memurun kazanılmış hak aylığı en çok emsalinin ulaştığı seviyeye yükselebilmektedir. Bu itibarla, intibak işleminde emsaline takılan memurun terfi tarihi genellikle değişirken, yeni terfi tarihi ise emsali ile aynı tarih olmaktadır. Öte yandan, intibakta emsaline takılmayan memurların terfi tarihi ise değişmemektedir.

Memuriyet dışı hizmetler nedeniyle terfi tarihinin değişmesi

Devlet memuriyetine girmeden önce veya memuriyetten ayrı kalınan dönemde özel sektörde veya serbest olarak geçirilen bazı hizmet süreleri memurların kademe ilerlemesinde değerlendirilmekte, bu kapsamda değerlendirilen sürelerin tam yıldan az veya fazla olması ise memurun terfi tarihini değiştirmektedir.

Örneğin;

-Teknik hizmetler sınıfına girenlerin memuriyet dışında teknik alanda geçirdikleri hizmet sürelerinin (en çok 16 yılın) 3/4’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

-Sağlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyet dışında sağlık alanında geçirdikleri hizmet sürelerinin (en çok 16 yılın) 3/4’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

-Avukatlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyet dışında geçen serbest avukatlık sürelerinin (en çok 16 yılın) 3/4’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

-Basın kartı sahibi gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin, meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri hainde, gazetecilik yaparak geçirdikleri hizmet sürelerinin (en çok 16 yılın) 3/4’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

-Milli Eğitim Bakanlığında memuriyete girenlerin özel okullarda öğretmen veya yönetici olarak geçirdikleri hizmet sürelerinin (en çok 18 yılın) 2/3’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

Aylıksız izin nedeniyle terfi tarihinin değişmesi

Devlet memurlarının aylıksız izin kullandıkları bazı hallerde terfi tarihleri değişmezken bazı hallerde ise terfi tarihleri değişmektedir.

a-Terfi tarihini etkilemeyen aylıksız izinler

Aşağıda belirtilen aylıksız izin süreleri, (bu sürelerin borçlanılması şartı aranmadan) izin bitiminde görevine dönen memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle, sayılan izin süreleri (çalışılmayan başka bir süre yoksa) memurun terfi tarihini etkilememektedir. Ancak, aylıksız izin süresi bitiminden itibaren belli bir süre sonunda göreve başlayanların terfi tarihi etkilenebilecektir.

*Askerlikte geçen aylıksız izin süresi.

*Kendisi veya eşi doğum yaptığı için kullanılan aylıksız izin süresi.

*Zorunlu yer değiştirmeye tabi olan eşinin atandığı yere (1. ve 2. derece kalkınmada öncelikli yerler hariç) atanamadığı için kullanılan aylıksız izin süresi.

*Yabancı devletlerin resmî kurumlarında veya uluslararası kuruluşlarda görevlendirildiği için kullanılan aylıksız izin süresi.

*Teşkilat kanunlarındaki özel düzenlemelere istinaden aylıksız izin kullanarak başka kurumlarda görevlendirilenlerin, bu kurumlarda geçirdikleri süreler.

b- Terfi tarihini etkileyen aylıksız izinler

Yukarıda sayılan aylıksız izin halleri dışındaki aylıksız izin süreleri memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmediğinden, bu kapsamda kullanılan aylıksız izin sürelerinin tam yıldan az veya fazla olduğu durumlarda, bu izinlerin süresine bağlı olarak memurun kademe terfi tarihi değişebilmektedir.


Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.