Memurun İntibakı Yapılırken Askerlik Hizmeti Nasıl Değerlendirilir?

Memurun İntibakı Yapılırken Askerlik Hizmeti Nasıl Değerlendirilir?

KamuAjans.Com-Memuriyetleri sırasında veya memuriyet dışında üst öğrenim tamamlayan memurların yeni öğrenim durumlarına uygun şekilde memuriyet intibakları yapılmak suretiyle kazanılmış hak aylık seviyeleri belirlenmektedir.

İntibak ve emsali geçememe

Üst öğrenimi tamamlamaları nedeniyle memurlarında intibaklarının yapılması hususu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12/d maddesinde düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre; memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları seviyeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilmektedirler.

Üst öğrenim nedeniyle intibak işlemi yapılırken, memurun emsaline göre değerlendirme yapılmaktadır. Üst öğrenimi bitiren memurun emsali ise; aynı üst öğrenime hiç ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde eğitimini bitirerek memuriyete giren kişi olmaktadır.

Memurun üst öğrenimi bitirmesi nedeniyle intibakı yapılırken, intibak sonucunda ulaşacağı derece ve kademenin, emsali olan personelin ulaşmış olduğu derece ve kademeyi geçmemesi gerekecektir.

Askerlik hizmetinin memuriyette ve intibakta değerlendirilmesi

Askerlik hizmetini yaptıktan sonra memuriyete girenlerin askerlik süreleri ile memuriyette iken aylıksız izinli sayılmak suretiyle askere gidenlerin askerlikte geçirdikleri süreler, kademe ilerlemesi yaptırılmak suretiyle ilgililerin kazanılmış hak aylık seviyelerinin belirlenmesinde değerlendirilmektedir.

Askerliğini yapmış olan memurun, üst öğrenimi bitirmesi nedeniyle hakkında intibak işlemi yapılırken; memurun önceki öğrenim seviyesinden aynı tarihte mezun olan ve eğitimine hiç ara vermeden (memurun sonradan bitirdiği) üst öğrenime başlayan ve normal sürede eğitimini tamamlayarak memuriyete giren kişi emsal alınarak hesaplama yapılır.

Memurun bitirdiği üst öğrenimin giriş derece ve kademesine, memuriyette geçirdiği ve geçirmiş sayıldığı hizmet sürelerinin tamamı (askerliğini yapmış olanlar için askerlik süresi de dahil edilerek), her yıl bir kademe ve her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilir.

Ancak, intibak işlemi yapılırken memur için hesaplanan derece/kademenin, memurun emsalinin ulaştığı seviyeyi aşması durumunda, memur kazanılmış hak aylık derece/kademesi emsalinin ulaşmış olduğu seviyede tutulur.

Bu itibarla, hakkında intibak işlemi yapılan memurun emsalinin ulaşmış olduğu seviyeyi aşamayacak olması nedeniyle, askerlik hizmeti süresi, intibak ile ulaşılan seviyeyi yükseltici bir etki yapmamaktadır.

Emsalin ulaşmış olduğu seviyenin aşılabileceği durumlar

Memur hakkında intibak işlemi yapılırken belirlenecek olan emsal derece/kademeye, memurun yasal düzenlemeler gereği almış olduğu ilave kademeler/dereceler de eklenir. Örneğin; memurlara ilave verilen 1 derece, 6 yıllık sicile istinaden alınan 1 kademe vb.

Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.