Memurun Eş ve Çocuk Yardımının Artırılması

Memurun Eş ve Çocuk Yardımının Artırılması

Devlet memurlarına eş ve çocuklarından dolayı ödenen aile yardımının aylık miktarı, gerek görülmesi durumunda Cumhurbaşkanı tarafından artırılabilir.

Memurlara aile yardımı ödeneği verileceği hususu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiş olup, ödeneğe ilişkin göstergeleri belli sınırlarda artırma yetkisi ise Cumhurbaşkanına bırakılmıştır.

Cumhurbaşkanına bırakılan bu yetki kullanılmak suretiyle, zaten maaşları düşük belirlenmiş olan memurlara az da olsa maaş artışı getirilmesi mümkün olabilir.


Aile yardımının hesaplanması

Eş ve çocuklarından dolayı memurlara ödenecek aile yardımının miktarı, 657 sayılı Kanun ile getirilmiş olan sınırlar içinde kalmak kaydıyla,  Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen göstergenin aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle belirlenmektedir.

657 sayılı Kanundaki belirlemeye göre;

*Eş için ödenecek aile yardımı göstergesi 1500’dür. Bu göstergenin Cumhurbaşkanı tarafından 4500’e kadar yükseltilmesi mümkün olmakla birlikte, daha önce Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir kararla söz konusu 1500 gösterge 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren 2134 olarak uygulanmaktadır. Ancak bu göstergenin Cumhurbaşkanı tarafından 4500’e kadar yükseltilmesi de mümkündür.

*Çocuk için ödenecek aile yardımı göstergesi 250’dir ve 72 ayını dolduruncaya kadar çocuk için ödenecek yardım miktarı bir kat artırımlı olmaktadır. Bu göstergenin Cumhurbaşkanı tarafından 750’ye kadar yükseltilmesi mümkündür.


Aile yardımının miktarı ne kadar artırılabilir?

Eş için halen 2134 ve çocuk için ise 250 (72 ay ve daha küçük olanlar için 500) olan göstergeye göre hesaplanan aile yardımının miktarı, ilgili göstergelerin Cumhurbaşkanı tarafından en  üst sınırlara çekilmesi durumunda aşağıdaki şekilde artmış olur. 

Aile yardımı

Aile yardımının net miktarı*

Mevcut durum

Olabilecek en çok tutar

Eş için aile yardımı

251,68 TL

530,73 TL

Çocuk için aile yardımı (73 aydan küçük)

29,49 TL

88,46 TL

Çocuk için aile yardımı (72 aydan büyük)

58,98 TL

176,92 TL

*2018 yılının ikinci yarısında geçerli olan aylık katsayısına göre hesaplanmıştır. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.