Memurlara Yarım Gün Müjdesi

Memurlara Yarım Gün Müjdesi

KamuAjans.Com-BU AY DEVREYE GİRECEK OLAN MEMURLAR İLE İLGİLİ DÜZENLEME; Doğum izninden sonra anneler çocukları okul çağına gelene kadar kısmi çalışmadan yararlanacak. İşçi anneler için başlayan süreç memurlar için de bu ay devreye girecek.

ÇALIŞAN ANNELER İÇİN DEVRİM GİBİ DÜZENLEME

Geçen sene anneler için çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bunlardan birisi de doğum ve analık izinleri ile ilgili olandı.

YARIM GÜN ÇALIŞIP TAM MAAŞ

Anneler yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocukta 120 gün ve sonraki doğumlarda 180 gün yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek.

EVLAT EDİNEN DE YARARLANACAK

Bu anneler isterlerse çocuk okul çağına gelene kadar yarım gün çalışıp yarım maaş da alma hakkına sahip. Bu haktan sadece doğum yapan anneler değil 3 yaşına kadar çocuk evlat edinen anneler de yararlanacak.

8 KASIM'DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Söz konusu düzenleme ile ilgili işçi anneleri ilgilendiren yönetmelik 8 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

MEMURLAR BİLGİ İSTİYOR

Burada tüm detaylar var, hakkınızı arayın. Ancak bugün memurlar ile ilgili kısım hakkında bilgi de vermek istiyorum. İsmi bizde saklı bir memur okurumuzun sorusu şöyle:

6663 SAYILI YASAYLA

"Yarı zamanlı çalışma için analık izni bitiminde kurumumuza sorduk. 'Öyle bir uygulama yok' denildi. Dilekçe veremedik. Maaş kesintisi olur diye kimse dilekçe veremiyor. Ne yapmamız lazım.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

" Söz konusu düzenleme 6663 sayılı yasanın 10. maddesi ile yapıldı. Buna göre memurlar, "Çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler.

Bu kapsamda yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilir.

Bu fıkra hükmünden yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılır" deniliyor.

BAKANLAR KURULU YETKİLİ

Burada maddenin sonunda "Yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir" ibaresi de var. Size iyi bir haber de vereyim.

KANUN YÜRÜRLÜKTE

Bize gelen bilgilere göre Bakanlar Kurulu bu konudaki çalışmasını tamamladı ve Başbakanlık'a gönderildi. Yönetmeliğin bu ay içinde çıkması bekleniyor. Bu yönetmelik çıkınca memur anneler için de hem yarım gün çalışıp tam maaş alma hem de okul çağına kadar yarım gün çalışma ile ilgili detaylar belli olacak. Ancak dediğim gibi kanun yürürlükte ve bu hak verildi.

Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürütülen Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi büyük bir başarıyla devam ediyor. Proje başarılı olunca İzmir, Bursa ve Antalya'dan sonra İstanbul ile Ankara'ya da yaygınlaştırıldı.

AYLIK BİN 540 LİRA!

Proje kapsamında 0-2 yaş arası çocuk sahibi kadınların çocuk bakımı dolayısıyla iş yaşamından kopmaması hedefleniyor ve annelere, sigortalı çocuk bakıcısı istihdam etmeleri halinde aylık 416 euro (1.540 TL) destek sağlanıyor.

KİMLER YARARLANABİLİYOR

Başvuru tarihi itibariyle 0- 24 ay aralığında (24 üncü ay dahil) çocuğu olmak.

T.C. vatandaşı olmak.

Bir işverenin yanında sigortalı olarak tam zamanlı çalışıyor olmak. (SGK'ya en az 30 tam gün primi bildirilmiş olmak.) İstanbul, Ankara, İzmir,

Antalya ve Bursa illerinden birinde çocuğuyla birlikte aynı evde ikamet etmek.

Asgari ücretin brütünün iki katından fazla maaş almıyor olmak (2016 için 3.294 TL).

Çalıştırdığı çocuk bakıcısıyla arasında; kendisi veya eşinin birinci derecede, çocuk bakıcısı ile aynı evde oturuyorsa 3. dereceye kadar (3. derece dahil) akrabalık ilişkisi bulunmamak.

Bebeğin anneannesi veya babaannesi çocuğa bakıyorsa projeden faydalanmanız mümkün değildir.

ÇOCUK BAKICISININ ŞARTLARI

T.C. vatandaşı ve kadın olmak. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa illerinin birinde ikamet ediyor olmak.(Siz hangi ilde ikamet ediyorsanız bakıcınızın ikametgahının da o ilde olması gerekmektedir.)

Hizmet akdine tabi Ek-9 kapsamında tam zamanlı sigortalı çalışan olmak. (SGK'ya 30 tam gün primi bildirilmiş olmak.) En az ilkokul mezunu ve en az 18 yaşında olmak.

HEMEN BAŞVURUN

Yukarıdaki şartları taşıyorsanız ve yine belirtilen özelliklerde bir çocuk bakıcısı bulmuşsanız hemen başvurarak bu parayı almaya başlayabilirsiniz.Böylece hem çalışmaya devam eder hem de çocuğunuzun bakımını yaptırır, bunun için de para ödememiş olursunuz.

Bu arada çocuğun bakıldığı eve kurum yetkilileri zaman zaman denetim için gidiyorlar ve şartların taşınıp taşınmadığını kontrol ediyorlar.

Başvuruyu www.sgk.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.

Yeni Asır 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.