Memuriyet Hizmeti 18 Yıldan Fazla Olanlara Ayrıcalık

Memuriyet Hizmeti 18 Yıldan Fazla Olanlara Ayrıcalık

Kamuajans.com - Görevde yükselme uygulamalarında, 18 Nisan 1999 tarihi itibariyle Devlet memuriyetinde bulunanlar için bazı ayrıcalıklar tanınmıştır. 19 Nisan 1999 tarihinden önce Devlet memuriyetine girmiş olanlardan, 18 Nisan 1999 tarihi itibariyle memuriyetleri devam edenlere, görevde yükselme uygulamalarında eğitim durumlarına göre ayrıcalık tanınabilmektedir.

Kamuajans.com - Bu itibarla, memuriyete 18.04.1999 tarihinde ve öncesinde girmiş olanlar ile bu tarihten sonra girmiş olanlar arasında, görevde yükselme sınavlarına başvuru bakımından bazı farklılıklar söz konusudur.


Görevde yükselmede eğitim şartı

“Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”, görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak öğrenim düzeyi şartlarının kurumlar tarafından çıkarılacak özel yönetmeliklerle belirlenmesine hükmederken, bazı görevlere yükselecek olanlarda aranacak öğrenim düzeyinin en az ne kadar olması gerekeceğini de belirlemiştir.

18.04.1999 tarihinde yürürlüğe girmiş olup,


Yönetmelikteki belirlemelere göre;

**Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Uzman, Müdür Yardımcısı, Çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanacaklarda, en az 4 yıllık yükseköğrenim görmüş olma şartı aranıyor.

**Programcı, Şef, Amir ve bu düzeydeki görevlere atanacaklarda, en az 2 yıllık yükseköğrenim görmüş olma şartı aranıyor.

**Memur, Muhasebeci, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Şoför ve bu düzeydeki görevlere atanacaklarda, en az orta öğrenim görmüş olma şartı aranıyor.


18 yıl önce memuriyette bulunanlara tanınan ayrıcalık

18 Nisan 1999 tarihinde yürürlüğe girmiş olan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”, bu tarih itibariyle memuriyetle ilişiği olanlar için, görevde yükselmede aranan eğitim şartına ilişkin özel düzenleme yapmıştır.

Buna göre;

-18 Nisan 1999 tarihi itibariyle 2 yıllık yükseköğrenim mezunu olup aynı zamanda memuriyet ile ilişiği devam edenler,  görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda 4 yıllık öğrenim şartı aranan görevlere atanabilmektedirler. Bu konuda kurumlara takdir hakkı tanınmadığından, ilgili personelin söz konusu görevler için açılacak sınavlara başvurularında 4 yıllık öğrenim şartı aranmaz.

-18 Nisan 1999 tarihi itibariyle memuriyetle ilişiği devam edenler için, görevde yükselme uygulamaları bakımından aranan eğitim şartının kurumların özel yönetmelikleriyle daha alt düzeylerde belirlenmesi mümkündür. Ancak, görevde yükselme uygulamalarından yararlanma bakımından ilgili personel için daha alt öğrenim şartı belirleyip belirlememek konusunda kurumlar serbesttir.

-18 Nisan 1999 tarihinden sonra ilk defa veya yeniden memuriyete başlayanların görevde yükselmesinde Genel Yönetmelikte unvanlar itibariyle belirlenen eğitim düzeyi şartı arandığından, belirlenmiş olan eğitim seviyesini değiştirme konusunda kurumların takdir hakkı bulunmamaktadır.

Öte yandan, atama yapılacak göreve ilişkin hizmet alanında 2 yıl süreli yükseköğrenim yapmış olanların müdür ve daha alt görevlere, orta öğrenim üzerine kurumlarınca açılan en az 2 yıl süreli mesleki kursları bitirenlerin ise müdür yardımcısı ve daha alt görevlere görevde yükselme suretiyle atanmaları, kurumların özel yönetmeliklerinde düzenlenmesi halinde mümkün olabiliyor. 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.