Memura Tanınan Haklar Rotasyona Tabi Olup Olmamaya Göre Değişebiliyor

Memura Tanınan Haklar Rotasyona Tabi Olup Olmamaya Göre Değişebiliyor

Kamuajans.Com – Memurun kurum içi yer değiştirme suretiyle başka yere atanması bazen memurun isteği ve kurumunun takdiriyle, bazen kurumunun takdiriyle ve bazen de zorunlu yer değiştirmenin (rotasyon) sonucu olarak gerçekleşiyor.

Memurun kurum içi yer değiştirme suretiyle başka yere atanması bazen memurun isteği ve kurumunun takdiriyle, bazen kurumunun takdiriyle ve bazen de zorunlu yer değiştirmenin (rotasyon) sonucu olarak gerçekleşiyor.

Zorunlu yer değiştirmeye (rotasyona) tabi olup olmamaları ise memurlara tanınan haklardan faydalanma durumlarını etkileyebilmektedir.

Rotasyona tabi olup olmamalarına bağlı olarak, memurların bazı haklardan yararlanma durumu şöyle:

Her 2 yıl için ilave kademe

Devlet memurlarının kademe ilerlemesi yapabilmesi, yükseldiği kademede (istisnai bazı haller dışında) en az 1 yıl süre ile bulunması halinde mümkün olabilmektedir.

Ancak, Devlet memurunun rotasyon kapsamında atandığı görev yerinin kalkınmada 1.derecede öncelikli yerlerden olması durumunda, bu yörelerde fiilen çalıştığı sürelerin her iki yılı karşılığında kendisine ilave bir kademe ilerlemesi uygulanıyor.

Bu uygulama sayesinde, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde görev yapan rotasyona tabi memurların derecesi 3 yıl yerine 2 yılda bir gerçekleşmiş oluyor.

Rotasyona tabi olmayan memurlar ise böyle bir haktan yararlanamıyorlar.

Eşe çalışmadan ücret

Devlet memurunun rotasyon kapsamında atandığı görev yerinin 1. veya 2. derece kalkınmada öncelikli yerlerden olması ve bu yere memur olan eşin atanamıyor olması durumunda, atanamayan eş ücretli (kısmen) izin kullanabiliyor.

Bu şekilde izin verilenlere; aylık (taban ve kıdem aylığı dahil), ek gösterge, zam ve tazminatlarının kanuni kesintiler düşüldükten sonraki net miktarının,

-Eşi kalkınmada 1.derecede öncelikli yerlerde olanlara % 50'si,

-Eşi kalkınmada 2.derecede öncelikli yerlerde olanlara % 25'i

kurumu tarafından ödeniyor.

Rotasyona tabi olmayan memurun eşi ise böyle bir haktan yararlanamıyor.

Eşe aylıksız izin

Devlet memurunun rotasyon kapsamında atandığı görev yerinin 1. veya 2. derece kalkınmada öncelikli yerler dışında olması ve bu yere memur olan eşin atanamıyor olması durumunda, atanamayan eş aylıksız izin kullanabiliyor.

Rotasyona tabi olmayan memurun eşi ise böyle bir haktan yararlanamıyor.

Mazerete dayalı yer değiştirme

Devlet memurlarının naklen atanmasında, zorunlu yer değiştirmeye (rotasyona) tabi memurlar ile rotasyona tabi olmayan memurlar bakımından farklı uygulamalar söz konusudur.

Rotasyona tabi memurun; aile birliği, can güvenliği, sağlık ve engelli olma durumu gibi mazeretlere istinaden başka bir yere naklen atanması mümkün olabilirken, rotasyona tabi olmayan memurun mazerete dayalı yer değişikliğinin yapılması hususunda ise herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak, rotasyona tabi olmayan memurun bazı mazeretlerini gerekçe göstererek başka yere atanma talebinde bulunması durumunda, amirlerinin takdirine göre yer değiştirmesi mümkün olabilmektedir.

Öte yandan, rotasyona tabi olsun veya olmasın, Devlet memurunun; hayatını başkasının yardım veya bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede engelli olduğu sağlık kurulu raporu ile tespit edilen eşi, çocukları ile kardeşlerinin memuriyet mahalli dışında resmî veya özel eğitim ve öğretim kuruluşlarında eğitim ve öğretim yapacaklarının özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belgelendirilmesi hâlinde, talebi üzerine eğitim ve öğretim kuruluşlarının bulunduğu yere memurun naklen ataması yapılıyor.

Memurnyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.