Memura Performans Notu Başarısız Olan Memur İşten Atılacak Mı?

Memura Performans Notu Başarısız Olan Memur İşten Atılacak Mı?

KamuAjans.Com-Memurun iş güvencesi kaldırılıyor mu? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun performans değerlendirmesi açıklaması sonrası başlayan tartışmalara bakanlık bir açıklamayla yanıt verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun memurun iş garantisi ve performans değerlendirmesine ilişkin yaptığı açıklama akıllara 'memurun iş güvencesi kaldırılıyor mu?' sorusunu getirmişti. Bakanın açıklamaları özellikle sendikalarca tepkiyle karşılanmıştı. İddialar ilişkin açıklam

Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanan Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağına ilişkin olarak kamuoyunda oluşması muhtemel yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir" denilen açıklamada, hazırlanan başarı değerlendirme sistemiyle kamu personelinin çalışma güvencesi daha da güçlendirildiğinin altı çizildi.

MEMURA PERFORMANS NOTUNU KİM VERECEK? Sistem tamamen açık ve şeffaftır. Amirlerce verilecek puanlar izleme formuna dayanacaktır ve gerekçeli olacaktır. Planlama, geri bildirim ve değerleme aşamaları katılımcı bir şekilde gerçekleştirilecektir. Astlar, en yakın üstleri tarafından değerlendirildiği gibi, üstler de en yakın astları tarafından değerlendirilecektir. İş arkadaşları ve hizmetten yararlananlar da belirli ölçülerde değerlendirme sistemine dâhil edilmiştir. Dolayısıyla, öngörülen sistemde kamu görevlilerinin kaderi sadece amirlerin iki dudağı arasında değildir.

PERFORMANS NOTU DÜŞÜK OLAN MEMURA NE OLACAK? Hazırlanan Tasarıda, düşük başarı gösteren personel, öncelikle gelişim planları çerçevesinde hizmet içi eğitime tabi tutulacaktır. Birincil amaç, başarısız personelin tespit edilen eksikliklerini eğitimle tamamlamaktır.

EĞİTİMDE BAŞARISIZ OLAN MEMURUN GÖREV YERİ DEĞİŞECEK: Buna rağmen başarısız olmaya devam eden personel, başarılı olabileceği başka bir görevde veya görev yerinde değerlendirilecektir. Bu durum, hem ilgili personelin lehinedir, hem de kamu yararının gereğidir.

MEMURLARIN İŞ GÜVENCESİ SONA MI ERİYOR?

Devlet memurlarının görevlerine son verilmesi ise söz konusu değildir.

BAŞARI NOTU NE İŞE YARAYACAK?

Başarılı personelin bu durumu;

· Görevde yükselmelerinde,

· Görevleriyle ilgili kişisel gelişim imkânlarının desteklenmesinde,

· Yurt dışı görevlendirmelerde

· İnsan kaynakları planlamasının diğer alanlarında değerlendirilecektir.

PERFORMANS NOTU YÜKSEK OLAN MEMUR MAAŞ ZAMMI ALACAK MI? Ayrıca, Devlet memurlarına yönelik herhangi bir performans ödemesi öngörülmemektedir.

MEHMET MÜEZZİNOĞLU NE DEMİŞTİ?

Memura performans düzenlemesine ilişkin Çalışma Bakanı şu açıklamayı yapmıştı:

"657 Sayılı Kanun kapsamında iş güvencesinin tapulu mal gibi olmasının yanlış. Memurun kendisini geliştirmesinin yolu açılmalı, liyakati, performansı değerlendirebilmeli. Yılların getirdiği kıdemle, birikimle bunu ölçmek doğru değil. Bunda da ısrarla güvence diyorsak kamu da beklediği hizmeti alamaz. Mesleklere göre 5 yılda bir kendini çek edebilen bir sistem olmalı."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.