Memur Üvey Evlat Mı?

Memur Üvey Evlat Mı?

KamuAjans.Com-Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kamu işçilerine yılda 5 defaya kadar ikramiye verilirken, memurlara verilmemesini eleştirdi. “İşçilerimizin daha fazlasını hak ettiğine inanıyoruz ve kamuda işçilerimize ödenmekte olan ilave tediyelerin artırılarak sürdürülmesinden yanayız” diyen Genel Başkan İsmail Koncuk, “Ancak bir tarafta yılda 4 hatta 5 maaş ikramiye alan bir çalışan kesim varken aynı işverenin memur ve kamu görevlisi kesimini daha düşük ücretle ve hiç ikramiye vermeden çalış

Genel Başkan İsmail Koncuk açıklamasında;

“4 Temmuz 1956 tarihinde kabul edilen 6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması… Hakkında Kanun’un 1. maddesi ile KİT’lerde, kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediye ve bağlı kuruluşlarında çalışan işçilere yılda 1 maaş ilave tediye yapılması hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 2. maddesinde yeraltı işlerinde çalışanlara bu ödemeye ilaveten 1 maaş tutarında daha ilave ödeme yapılacağı, 3. maddesinde ise kurum yönetiminin kararıyla bu ödemelere ilave olarak 1 maaş daha ödeme yapılabileceği belirtilmiştir.

Buna göre yeraltında çalışan kamu işçilerine yılda 3 maaş, diğerlerine ise yılda 2 maaş ilave ödeme yapılmaktadır. Bunun yanında gerçekleştirilen toplu sözleşmeler yoluyla bu ilave ödemlere yılda 2 maaş daha eklenmekte böylece, bir kamu işçisi yılda en az 4 maaş tutarında ilave tediye alabilmektedir. Bütün işletmelerin toplu iş sözleşmelerinde buna ilişkin hükümler bulunmaktadır. Nitekim TES-İŞ sendikasının EÜAŞ ile yaptığı 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 89. maddesinin (a) fıkrası; 6772 sayılı Kanunda öngörülen ilave tediyelerin ödenmesi, (b) fıkrası ise işçilere 08 Nisan, 18 Eylül, 20 Kasım tarihlerinde 20'şer günlük, toplamda 60 yevmiye tutarında ikramiye ödenmesine ilişkindir.

Türkiye Kamu-Sen olarak yalnızca kamu görevlilerinin değil tüm vatandaşlarımızın adalet ve hakkaniyet ölçüleri içerisinde kendileri ve ailelerinin insanca yaşamasına yetecek seviyede bir ücrete kavuşturulmasını istemekteyiz. Bu bakımdan işçilerimizin daha fazlasını hak ettiğine inanıyoruz ve kamuda işçilerimize ödenmekte olan ilave tediyelerin artırılarak sürdürülmesinden yanayız. Ancak bir tarafta yılda 4 hatta 5 maaş ikramiye alan bir çalışan kesim varken aynı işverenin memur ve kamu görevlisi kesimini daha düşük ücretle ve hiç ikramiye vermeden çalıştırıyor olmasının adaletle ve hakkaniyetle bağdaşmadığı da bir gerçektir.

Kamuda aylık ücreti aynı olan bir işçi ile memur arasında bu ilave tediye nedeniyle oluşan fark %33’leri bulmaktadır. Bu tür tek taraflı uygulamalar, kamudaki ücret dengesini bozmakta, ülkemizin en eğitimli ve nitelikli kesimi olan memurların son derece düşük bir gelire mahkûm edilmesine neden olmaktadır. Kamu yönetiminin kuruluş ve işleyişinde idarenin bütünlüğü esastır. Buna bağlı olarak kamunun yürütmekle yükümlü olduğu hizmetleri de bir bütün olarak algılanmalıdır. Dolayısıyla kamu işvereninin bazı hizmetleri sunmakta olan çalışanına farklı, bazılarına farklı ücret tarifesi uygulaması doğru bir yaklaşım olmamaktadır.

Bu bakımdan yıllardır dile getirdiğimiz üzere kamu görevlileri ve emeklilerine dini bayramlarda ikramiye verilmesi talebimizin hem ekonomik hem de hukuken ne denli yerinde olduğu gerçeği bir kere daha ortaya çıkmaktadır.

Hükümetin yürütülmekte toplu sözleşme görüşmelerinde bu gerçeği dikkate alarak, ikramiye talebimizi önümüzdeki Kurban Bayramı’nda hayata geçirmesi, yıllardır üvey evlat muamelesi gören memurlarımıza uzatılan bir dost eli, adaletsizliği giderme adına atılmış büyük bir adım olarak algılanacaktır.

Türkiye Kamu-Sen olarak işçilere verdiği %5+7,5 zammı dahi dikkate almadan milyonlarca memur ve emekli için %3+3 zam teklifini sunan yetkililerden ellerini vicdanlarına koyarak ortaya çıkan bu adaletsizlikleri gidermelerini; kamu işçilerine hem daha yüksek maaş verip, daha fazla zam yapıp, üstüne yılda 4 maaşa kadar ikramiye verirken kamu görevlilerine daha düşük maaş, daha düşük maaş artışı tekliflerini adalet ve hakkaniyet ölçülerinde bir kere daha gözden geçirmelerini istiyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.