Memur, Kardeşine Bakmak İçin Ücretli İzin Alabilir

Memur, Kardeşine Bakmak İçin Ücretli İzin Alabilir

KamuAjans.Com-Kardeşi ağır bir kaza geçiren veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanan Devlet memuru, aylık ve özlük hakları etkilenmeden kardeşine refakat etmek amacıyla izin kullanabilir.

Memuru kardeşine refakat etmek amacıyla ücretli izin kullanmasının, kardeşinin cinsiyeti ya da evli veya bekar olması ile ilgisi yoktur.

Devlet Memurları Kanununa göre; ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanması nedeniyle refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek olan kardeşinden dolayı, sağlık kurulu raporuna istinaden memurlara istekleri üzerine 3 aya kadar refakat izni verilir ve gerektiğinde bu süre 3 ay daha uzatılır.

Memurun kardeşine refakat etmesi

Refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek şekilde ağır bir kaza geçiren veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunan kardeşinden dolayı, talebi üzerine memura refakat izni verilir.

Memur, usulüne uygun düzenlenmiş sağlık kurulu raporunu kendi kurumuna ibraz etmek suretiyle kardeşinden dolayı refakat izni talep ettiğinde, bu iznin verilmesi zorunludur. Ayrıca, refakatin bir sağlık kuruluşunda ya da evde ediliyor olması zorunluluğu da yoktur.

Refakat izni, 3 ayı geçmemek kaydıyla sağlık kurulu raporunda belirtilen süre kadar talep edilebilir. Gerek görülmesi halinde, yine sağlık kurulu raporuna istinaden ve yine en çok 3 süre ile refakat izni yenilenebilir.

İzin kullanımında kardeş sayısı ve olay sınırlaması

Memurun refakat izni kullanabileceği bir yakınıyla ilgili olarak;

**Kardeşine refakat etmesi için memura verilen 3 aylık izin süresi, refakate konu kardeş ve sebebin (rahatsızlığın) aynı olması durumunda, gereklilik halinde aynı koşullarla 3 ay daha uzatılabilir.

**Memur, aynı kardeşinin aynı rahatsızlığından dolayı en çok 6 ay süreyle refakat izni kullanabilir.

**Memurun, daha önce refakat etmiş olduğu kardeşinden dolayı yeniden refakat izni kullanabilmesi için, kardeşinin rahatsızlığının daha önce kullanılan refakat iznine konu sağlık kurulu raporunda belirtilen sebepten farklı bir sebep olması gerekir.

**Sebebin farklı olması durumunda, memur aynı kardeşi için sayı sınırlaması olmadan refakat izni kullanabilir.

**Memur, usulüne uygun alınmış sağlık kurulu raporlarına istinaden, kardeş sayısında herhangi bir sınırlama olmaksızın, bütün kardeşleri için refakat izni kullanabilir.


memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.