Memur Emekliliğiyle İlgili 45 Sorunun Cevabı!

Memur Emekliliğiyle İlgili 45 Sorunun Cevabı!

Kamuajans - Bilindiği üzere erkek memurlar ancak, 25 hizmet yılını doldurmaları halinde emekliliklerini isteyebilmektedirler. Ama, 1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla bu hizmet yılına ek olarak belirli yaş şartının da yerine getirilmesi gerekmektedir.

1- Eşim Kore Gazisi iken vefat etti. Ben dul aylığı alıyorum, evlenirsem evlenme ikramiyesi alabilir miyim?

Evlenme ikramiyesi ödenmemektedir.

2- İstifa eden bir polis memuruyum. Fiili hizmet süresi zamlarımı 4/a (SSK) hizmetlerim ile birleştirebilir miyim?



Fiili hizmet sürelerine, fiili hizmet süresi zamları da ilave edilerek bildirildiğinden, ayrıca bir işleme gerek kalmaksızın söz konusu süreler, toplam fiili hizmet süreleri birleştirilir.

3- Devlet memurlarına emekli aylığı bağlanırken fiili hizmet süresi zammı dikkate alınır mı?

Fiili hizmet süresi zammı; emekli ikramiyesi, emekli aylığı ve tabi olunan emeklilik yaşının hesabında dikkate alınır.


4- Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan subaylar, en fazla kaç yıl fiili hizmet süresi zammından yararlanabilirler?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan subaylar, en fazla 8 yıl fiili hizmet süresi zammından yararlanabilirler.

5- Türk Silahlı Kuvvetlerinde Yedek Subay olarak görev yaptığım sürelere fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?



Yedek subay olarak görev yapanlara fiilen çalıştığı her yıl için 90 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanmaktadır.

6- Türk Silahlı Kuvvetlerinde Subay olarak görev yapmaktayım. Ücretsiz izinde geçen sürelerime fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?

Ücretsiz izinde geçen sürelere, fiili hizmet süresi zammı uygulanmamaktadır.

7- Polis memuru bir bayanım. Ücretsiz iznimi borçlandım, bu sürelere fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?

KAPAT

REKLAM

ads by AdMatic

Ücretsiz izinli olarak geçen sürelere, fiili hizmet süresi zammı verilmemektedir.

8- Emniyet Hizmetlerinde çalışan Polis Memuruyum. En fazla kaç yıl fiili hizmet süresi zammı alabilirim?

Fiili hizmet süresi zamlarınız; sekiz yılı geçmemek üzere uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına eklenir.

9- Türk Silahlı Kuvvetlerinde Uzman çavuş olarak görev yapmaktayım. Fiili hizmet süresi zammı ne kadardır?

Fiilen çalıştığınız her yıl için 90 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanmaktadır.

10- Milli İstihbarat Teşkilatı Mensubuyum. Fiili Hizmet Süresi Zammım ne kadardır?

Tarafınıza fiilen çalıştığınız her yıl için; ( 8 yılı geçmemek üzere ) 90 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanmaktadır.

11- Emniyet teşkilatında çalışan komiserim. 2 yıl yurt dışında görevlendirildim. Bu sürelere fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?

Kadrosunun Emniyet hizmetleri sınıfında kalması ve Bulundukları kadroları ile ilişiklerinin kesilmemesi şartıyla, fiili hizmet süresi zammından yararlanmaya devam ederler.

12- Devlet memuruyum 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan bir işte çalışıyorum. Benden ve kurumumdan tahsil edilecek malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranları kaçtır?

Çalışmalarının 60 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek işler kapsamında olması durumunda malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta prim oranı 3,33 puan artırılmak suretiyle belirlenerek, bu şekilde bulunacak orana ait primin işveren tarafından ödenmesi gerektiğinden; malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi sigortalı hissesi %9, işveren hissesi %14,33 olmak üzere toplam %23,33 olacaktır.

13- Devlet memuruyum. 90 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan bir işte çalışıyorum. Benden ve Kurumumdan tahsil edilecek malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranları kaçtır?

90 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek işler kapsamında olması durumunda malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta prim oranı 5 puan artırılmak suretiyle belirlenerek, bu şekilde bulunacak orana ait primin işveren tarafından ödenmesi gerektiğinden; malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi sigortalı hissesi %9, işveren hissesi %16 olmak üzere toplam %25 olacaktır.

14- Devlet memuruyum. 180 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan bir işte çalışıyorum. Benden ve kurumumdan tahsil edilecek malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranları kaçtır?

180 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek işler kapsamında olması durumunda malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta prim oranı 10 puan artırılmak suretiyle belirlenerek, bu şekilde bulunacak orana ait primin işveren tarafından ödenmesi gerektiğinden; malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi sigortalı hissesi %9, işveren hissesi %21 olmak üzere toplam %30 olacaktır.

15- Emekli Sandığına tabi bir Subayım. Harp Okulunda geçen sürelerime fiili hizmet süresi zammı verilir mi?

Harp Okullarında geçen öğrencilik süreleri için fiili hizmet süresi zammı verilmemektedir.

16- Polis Memuru olarak çalışmaktayım. Fiili hizmet süresi zamları, emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınır mı?

Polis Memurlarının fiili hizmet süresi zamları, emekli ikramiyesi hesabında değerlendirilir.

17- 4/b’ye (BAĞ-KUR) tabi çalışan bir bayanım. Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir miyim?

Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 10 yıldan fazla olması halinde 4/b’ye (BAĞ-KUR) tabi çalışan kız yetimlere, emekli sandığı kanununa göre aylık bağlanabilir. Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 5 ila 10 yıl arasında olması halinde 4/b’ye (BAĞ-KUR) çalışan kız yetimlere aylık bağlanamaz.

18- Emekli Sandığından sicil numarası alabilmem için gerekli belgeler nelerdir?

Emekli sicil numaranızı, Kurumunuz aracılığı ile alabilirsiniz. Görev yapmakta olduğu Kuruma müracaat edilmesi yeterlidir.

19- Devlet Memuruyum. Üniversitede geçen fahri asistanlık sürelerimi borçlanmak istiyorum. Gerekli olan belgeler nelerdir?

*Borçlanma talep dilekçesi *Fahri asistanlık yapılan Üniversiteden alınacak fahri asistanlık sürelerinin başlangıç ve bitiş tarihlerini gösterir belge *Hizmet belgesi

20- Emekli Sandığına tabi 15 yıl hizmetim varken istifa ederek görevden ayrıldım. Açıktan emekli olabilir miyim?

15 yıl hizmetinize karşılık 61 yaşınızı doldurmanız şartı ile müracaatınız halinde emekli olabilirsiniz.

21- Emekli Sandığına tabi olarak hizmetlerimi doldurdum. Fakat yaşımı doldurmadan istifa ederek görevden ayrıldım. Emekli olmak için ne yapmam gerekir?

Kişinin emeklilik için öngörülen yaşını doldurduğu tarihte emekli aylığı bağlanması talebi ile yazılı olarak Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına müracaat etmesi gerekmektedir.

22- 4/b (BAĞ-KUR) ve 4/a (SSK) hizmetlerim, Emekli Sandığından bağlanacak aylığımı etkiler mi?

Birleştirilen bütün hizmetler, emekli aylığı hesabında dikkate alınır. Aylık bağlama oranı, toplam hizmet süresi üzerinden hesap edilir.

23- Memurlardan kesilen kesenekleri SGK' ya bildirmek istiyoruz. Programa erişmek için kullanıcı adı ve şifresini nereden alabiliriz?

Şifre almak için; İşverenler Prim Daire Başkanlığına telefon ile ulaşabilirsiniz.

24- Devlet Memuruyum. 01.10.2008 tarihinden sonra görevden uzaklaştırılan memurlardan sigorta primi tahsil edilir mi?

Görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunanların prime esas kazançlarının yarısı; bu müddetler için sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazananların ise prime esas kazançlarının tamamı üzerinden prim alınır.

25- 01.10.2008 tarihinden önce isteğe bağlı iştirakçi iken kendi isteğimle sigortalılığımı sona erdirdim. Yeniden aynı Kanuna tabi isteğe bağlı sigortalı olabilir miyim?

Tekrar isteğe bağlı iştirakçi olmalarına imkân bulunmamaktadır.

26- 01.10.2008 tarihinden önce isteğe bağlı iştirakçi iken emekli kesenek ve kurum karşılığını ödememem nedeniyle sigortalılığım sona erdi. Yeniden aynı Kanuna tabi isteğe bağlı iştirakçi olabilir miyim?

Toplu ya da fasılalı olarak toplam 6 aydan daha fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ödememeleri nedeniyle isteğe bağlı iştirakçilikleri eski kanuna göre iştirakçi olmaları mümkün değildir.

27- Zorunlu sigortalı olmam nedeniyle 01.10.2008 tarihinden önce isteğe bağlı iştirakçiliğim sona erdi. Yeniden aynı Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalı olabilir miyim?

Zorunlu sigortalı olmaları nedeniyle isteğe bağlı iştirakçilikleri sona erenler, zorunlu sigortalılığının sona erdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yazılı olarak müracaat etmeleri halinde tekrar isteğe bağlı iştirakçi olabilirler.

28- 01.10.2008 tarihinden sonra göre Devlet memuru olarak göreve başladım. Kıst aylıklarımdan sigorta primi kesilir mi?

Göreve başlaya sigortalıların, o aya ait kıst aylıklarından sigorta primi alınır.

29- Devlet memuru iken tutuklanıp beraat ettim. Tutuklu kaldığım sürelerin primleri ne şekilde tahsil edilir?

Görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunanların prime esas kazançlarının yarısı üzerinden; bu müddetler için sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazananların ise prime esas kazançlarının tamamı üzerinden prim alınır.

30- Emekli Sandığı Emeklisi iken ölen babamın/annemin aylığından yararlanmak isteyen bir kız çocuğum. Aylık alabilir miyim? Gerekli olan evraklar nelerdir?

Bekar olması ve Emekli Sandığına tabi bir görevde çalışmaması halinde yazılı olarak müracaat etmesi şartıyla aylık bağlanır.

31- 22 yaşında bir bayanım. Beni evlat edinen annem/babam Emekli Sandığı Emeklisi iken vefat etti, tarafıma aylık bağlanır mı? Gerekli belgeler nelerdir?

Bekar olması ve Emekli Sandığına tabi bir görevde çalışmaması halinde yazılı olarak müracaat etmesi şartıyla aylık bağlanır.

32- Emekli Sandığından emekli aylığı almaktayım. Benimle aynı süre çalışıp emekli olan kişiden daha az aylık alıyorum, neden?

Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithat Paşa Cad. No:7 06437 SıhhiyeANKARA adresine emsal gösterdiği kişinin emekli sicil numarasını da belirtir şekilde yazılı müracaatınız halinde durumunuz incelenecektir.

33- Emekli Sandığına tabi isteğe bağlı iştirakçilerin sigortalılıkları, hangi hallerde son bulur?

1-Toplu ya da fasılalı olarak toplam altı aydan daha fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının süresi içinde yatırılmaması,

2-İsteğe bağlı iştirakçi olarak, Emekli Sandığı ile ilgilendirildikten sonra, 01.10.2008 tarihinden sonra 4/a (SSK) veya 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında çalışmaya başlanılması, Emekli Sandığı ile isteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilenmek isteğinden vazgeçenlerin, bu isteklerini Kuruma yazılı olarak bildirmeleri,

hallerinde son bulur.

34- Emekli Sandığı Kanunu uyarınca, isteğe bağlı iştirakçilerin yatırması gereken aylık kesenek ve kurum karşılık tutarı ne kadardır?

Kıdem aylığı, emeklilik tazminatı tutarı ilave edilmek suretiyle bulunacak toplam tutarın %16 emeklilik keseneği ve %20 kurum karşılığı olmak üzere toplam %36'sı bir aylık ödenmesi gereken kesenek tutarıdır. Bu tutar, terfi tarihlerine ve katsayıda meydana gelen artışlara göre değişecek ve bu değişiklikler ilgililere yazılı olarak bildirilecektir.

35- Zorunlu sigortalı olmam nedeniyle 5434 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı iştirakçiliğim sona erdi. Yeniden aynı Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalı olabilir miyim?

Sona erdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yazılı olarak müracaat etmeleri halinde tekrar isteğe bağlı iştirakçi olabilirler. 136- 5434 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı iştirakçi iken emekli kesenek ve kurum karşılığını ödememem nedeniyle sigortalılığım sona erdi.

36- Yeniden aynı Kanuna tabi isteğe bağlı iştirakçi olabilir miyim?

Toplu ya da fasılalı olarak toplam 6 aydan daha fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ödememeleri nedeniyle isteğe bağlı iştirakçilikleri sona erenlerin 5434 sayılı Kanun uyarınca tekrar isteğe bağlı iştirakçi olmalarına imkan bulunmamaktadır.

37- Emekli Sandığına tabi 25 yıl hizmetim varken istifa ettim. Yaşım dolana kadar hangi haklardan faydalanabilirim?

Kanunda öngörülen yaşını doldurduğu tarihte yazılı olarak müracaat etmesi halinde emekli aylığınız bağlanacaktır. Bu zaman zarfında genel sağlık sigortasına prim ödeyerek sağlık haklarından faydalanabilirsiniz

38- Kamu personelinin seçim dolayısıyla istifa etmesi halinde "işten ayrılma bildirgesi" verilmesi gerekir mi?

Görevden ayrıldıkları tarihi takip eden günden başlamak üzere 10 gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmektedir.

39- Emekli Sandığı maaşımı yurt dışındaki bir bankadan alabilir miyim?

Aylıklarınız; Kurumumuza yazılı olarak başvurmanız halinde, transfer masrafları tarafınızdan karşılanmak suretiyle, dilekçenizde belirtilen banka şubesindeki hesap numaranıza, TC Ziraat Bankası aracılığıyla döviz olarak transfer edilecektir. Dilekçede, aylıkların transfer edileceği banka şubesi, banka hesap numarası ve ikamet adresi belirtilmelidir.

40- Emekli Sandığından eşinden dul aylığı almakta olan bir kişiyim. 4/a’lı (SSK) işe başlamam halinde almakta olduğum aylığım kesilir mi?

4/a’lı (Sigortalı) çalışmaya başlamanız, dul aylığı almanıza engel değildir.

41- Emekli Sandığı Emeklisiyim, vergi iadesi tutarlarını hangi dönemlerde alıyorum?

01.01.2006 tarihinden itibaren; vergi iade tutarları, ek ödeme adı altında aylıklarınızla birlikte ödenmektedir.

42- Emekli Sandığından aylık almakta olan Terör Malulüyüm. Devlet memuru olmam halinde maaşım kesilir mi?

Aylıklarınız kesilmeyecektir. Ancak hakkınızda; devlet memuriyetine başlamanız halinde uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanacaktır. Genel sağlık primi kesilmez.

43- Eşim, 1 yıl 2 ay hizmeti varken vefat eden bir devlet memuruydu. Başka hizmeti yok. Askerlikte geçen 20 ay süresini borçlanarak yeni Yasaya göre tarafıma aylık bağlanması mümkün mü?

Aylık bağlanabilmesi için; hizmet ve borçlanılacak süre toplamının en az 5 yıl olması gerekmektedir.

44- Emekli Sandığı serbest seyahat kartı çıkarılması halinde ücret alınıyor mu?

Yönetmelik gereğince serbest seyahat kartı çıkarılması halinde ücret alınmamaktadır

45- İkamet ettiğim ilçede banka şubesi yok, Emekli Sandığı aylığımı nereden alabilirim?

Aylıklarınızı, PTT Bank Şubelerinden alabilirsiniz.


Kaynak : SGK Rehberi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.