Mahkeme Özel Hayatın Gizliliğine Hükmetti!

Mahkeme Özel Hayatın Gizliliğine Hükmetti!

KamuAjans.Com-Kamu-Sen Konfederasyonuna bağlı Türk Enerji-Sen, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde uygulamaya konulan “Personel Devam Kontrol Sistemi” (PDKS)..

kapsamında biyometrik kişi tanıma sistemini, kişi hak ve özgürlüklerine aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye taşımış ve söz konusu uygulamanın iptalini istemişti.

Ankara 11. İdare Mahkemesi konuya ilişkin kararını verdi ve söz konusu uygulamanın iptaline oy birliği ile hükmetti.

Yapılan uygulamanın yasal dayanağı olmadığını, Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine aykırı olduğuna vurgu yapan Türk Enerji-Sen, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünde yapılan bu uygulamanın iptali için başvurmuş ve çalışan personelin temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığını belirtmişti.

Konuyu inceleyen Ankara 11. İdare Mahkemesi uygulamanın iptaline hükmederken, Anayasanın “Temel Hak ve Hürriyetlerin Niteliği” başlıklı 12. Maddesini ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin “Özel hayatın ve Aile Hayatının Korunması” başlıklı 8. Maddesini örnek gösterdi.

Mahkeme kararında ayrıca, personelden kişisel veri alınması kapsamında olan parmak, damar izi ve yüz tanıma tarama sistemi ile mesai takibi yapılmasının kamusal alanda da olsa özel hayatın gizliliği ilkesi kapsamında olduğu vurgusu yapıldı.

11. İdare Mahkemesi, bu maddeler ışığında, “Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar verilmiştir” dedi.

MAHKEME KARARI AŞAĞIDADIR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.