Kamuda Yeni İstihdam Şekilleri Olacak

Kamuda Yeni İstihdam Şekilleri Olacak

Kamuajans.Com – 9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı KHK, kamu kurum ve kuruluşlarında farklı statülerde personel çalıştırılmasına imkan veren yeni istihdam şekilleri getirdi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla, kurumlarda bazı yeni istihdam türlerinde personel çalıştırılabilecek.



Yeni istihdam türlerinden bazıları şöyle:

İş mevzuatına tabi veya sözleşmeyle uzman istihdamı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesi kapsamında (memur) personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarında, kurumun görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle ya da iş mevzuatına tabi olarak uzman ve uzman yardımcısı çalıştırılabilecek.

Bu kapsamda uzman ve uzman yardımcısı istihdamında, kurumların merkez kariyer uzmanlıklarına girişte aranan şartlar aranacak.

Uzman yardımcılarından, verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile yabancı dil yeterliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybedecek ve kurumlarında durumlarına uygun kadro veya pozisyonlara atanacak.

Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, sınavları, nitelikleri, yetiştirilmeleri ve çalışma usul ve esasları ile istihdamlarına ilişkin diğer hususlar yönetmelikle belirlenecek.

İş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcılarına ilişkin tüm ihtilaflar iş mahkemelerinde görülecek.

Yerli veya yabancı sözleşmeli personel istihdamı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki işlerde, yerli veya yabancı personel tam zamanlı, kısmi zamanlı veya projelerle sınırlı olarak sözleşmeyle istihdam edilebilecek.

Bunlara verilecek her türlü ödemeler dahil ücret toplamı, 4/B sözleşmeli personel için geçerli olan sözleşme ücreti tavanının beş katına kadar olabilecek.

Bu kapsamda istihdam edilen personel, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/a maddesi kapsamında sigortalı sayılacak. Ancak teşkilatlanmalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi halinde personel 5510 sayılı Kanunun 4/c maddesi ile ilgilendirilebilecek.

Kısmi zamanlı olarak çalıştırılanlara iş sonu tazminatı ödenmeyecek ve bunlar için işsizlik sigortası primi yatırılmayacak.

Bu statüde çalışmak, sözleşme bitiminde kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir pozisyon, kadro veya statüde çalışma açısından kazanılmış hak teşkil etmeyecek.

Bu kapsamda istihdam edilecek personelde aranacak nitelikler, bunların işe alınmaları, sınav ve istisnaları, sözleşme süre, usul ve esasları, görev, yetki ve yükümlülükleri, sözleşmelerinin feshi ile istihdamlarına dair diğer hususlar yönetmelikle belirlenecek.

Sözleşmeli personel istihdamı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesi kapsamında (memur) personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarında, hizmetler 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle istihdam edilen personel eliyle yürütülecek.

Bunlara, mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılan bütün ayni ve nakdî ödemelerin bir aylık toplam net tutarı; 375 sayılı KHK’nın ek 11 inci maddesi uyarınca belirlenen emsali personele mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılması öngörülen ödemelerin bir aylık toplam net tutarı kadar olabilecek. (üst kurul personeline denk mali haklar)

Bu kapsamda istihdam edilen personel, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/a maddesi kapsamında sigortalı sayılacak. Ancak teşkilatlanmalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi halinde personel 5510 sayılı Kanunun 4/c maddesi ile ilgilendirilebilecek ve bunların emeklilik hakları emsal alınan personel ile aynı olacak.

Bu kapsamda istihdam edilecek personelde aranacak şartlar, bunların işe alınmaları, sınav ve istisnaları, sözleşme süre, usul ve esasları, görev, yetki ve yükümlülükleri, sözleşmelerinin feshi ile istihdamlarına dair diğer hususlar yönetmelikle belirlenecek.

İş mevzuatına tabi personel istihdamı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarında, iş mevzuatı hükümlerine göre personel istihdam edilebilecek.

Bunlara, mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılan bütün ayni ve nakdî ödemelerin bir aylık toplam net tutarı; 375 sayılı KHK’nın ek 11 inci maddesi uyarınca belirlenen emsali personele mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılması öngörülen ödemelerin bir aylık toplam net tutarı kadar olabilecek. (üst kurul personeline denk mali haklar)

Personele ilişkin tüm ihtilaflar iş mahkemelerinde görülecek.

Bu kapsamda istihdam edilecek personelde aranacak şartlar, bunların işe alınmaları, sınav ve istisnaları, sözleşme süre, usul ve esasları, görev, yetki ve yükümlülükleri ile istihdamlarına dair diğer hususlar yönetmelikle belirlenecek.

Vekâlet ve istisna sözleşmesi ile istihdam

Kamu kurum ve kuruluşlarında, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki işlerde; vekâlet veya istisna sözleşmesi ile yabancı danışman ve uzmanlar, istisna sözleşmesi ile de yerli danışman ve uzmanlar çalıştırılabilecek.

Bunlara verilecek her türlü ödemeler dahil ücret toplamı, 4/B sözleşmeli personel için geçerli olan sözleşme ücreti tavanının üç katına kadar olabilecek.

Bunların istihdamına ilişkin ihtilaflar iş mahkemelerinde görülecek.

Bu statüde çalışmak, sözleşme bitiminde kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir pozisyon, kadro veya statüde çalışma açısından kazanılmış hak teşkil etmeyecek.

Bu kapsamında çalıştırılacakların nitelikleri, işe alınmaları ve çalışma usul ve esasları ile istihdamlarına dair diğer hususlar yönetmelikle belirlenecek.


Memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.